RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи варто боятися п’ятниці 13-го: думки психолога і священика

Сьогодні п’ятниця 13-го, вона остання в цьому році. Два такі дні очікують нас у березні та листопаді 2020-го.

Здавна люди приписують кожній п’ятниці 13-го темні містичні властивості: вважається, що цей день не віщує удачу нікому, окрім магів і ворожок.
Згідно з біблійськими легендами, саме у п’ятницю, 13-го Єва скуштувала заборонений плід і дала його Адаму. В цю ж дату Каїн убив свого брата Авеля. Ісуса Христа розіп’яли теж у п’ятницю.



Стародавні римляни вважали "13" числом смерті, руйнування, нещасть, а на вулицях Великобританії досі часом відсутні будинки під номером 13.
На думку психологів, боязнь цього дня виникла у результаті самонавіювання під впливом повір'їв, легенд і прикмет. Жодних наукових доказів про небезпеку п'ятниці 13-го насправді не існує, хоча фобія цієї дати в медицині називається "параскаведекатріафобія".

“Коріння цих вірувань походять із давніх часів, коли люди почали асоціювати з датою певні події і з покоління в покоління це передають. У дитячому віці ми віримо тому, що нам кажуть, адже критичне мислення з’являється після 10 років, у підлітковому віці. Таке дитяче магічне мислення зберігається у багатьох дорослих, які змалку вірять у небезпечні речі, які не можна пояснити. Ще є таке явище як самонавіювання: ми можемо себе переконувати в тому, що щось погане станеться, і воно, справді, стається. З медичної точки зору, якщо яка-небудь фобія не заважає людині виконувати свої соціальні обов’язки, то її лікувати не потрібно. Але якщо людина не прийде у п’ятницю 13-го на роботу чи пояснить керівництву, що не була на роботі через це, то були б запитання, чи все гаразд”, – каже психологиня Наталі Круглашова.

Священники ж називають забобони "марновірством".

“Це є марна віра, в той час як церква покликана свідчити, проповідувати і виявляти в своєму житті, у житті своїх парафіян істину віру. Істина віра і забобони так само несумісні як світло з темрявою, холод із полум’ям тощо.
У ПЦУ вважають, що забобони загалом – це результат людської "недосконалості, слабкості духу і маловір'я", – наголосив речник Православної церкви України Євстратій Зоря.

13 прикмет і забобонів про п’ятницю 13

Не можна вирушати в подорож, оскільки така дорога буде наповнена не завжди приємними сюрпризами.

Вважається, що в цей день трапляється багато автомобільних аварій, тому водіям слід бути особливо обережними за кермом.

У такий день не слід лягати в лікарню і проводити операцію, оскільки є ризик, що дії медиків не приведуть до благополучного результату.

Сучасні забобони свідчать про те, що навіть комп’ютерні віруси стають особливо агресивними, в зв’язку з чим рекомендується відмовитися від використання гаджетів та інтернету в цей день.

Вважається, що рослина, яку було висаджено в п’ятницю 13-го, не буде рости і плодоносити.

Деяких людей страх п’ятниці 13-го призводить до того, що вони відмовляються від гігієни: вважається, що в цей день заборонено навіть стригти нігті.

Якщо ви плануєте змінити роботу, не влаштовуйтеся в нове місце в такий день, це може зумовити не дуже успішний досвід.

Вважається, що якщо похорон людини випадає на цей день, то не виключена смерть ще однієї людини незабаром.

У цей день заборонено веселощі, випивка, смачна їжа, сміх. Якщо ви будете веселитися цього дня, з вами може трапитися нещастя.

За прикметою, весілля в п’ятницю 13-го – дуже небажане явище.

Якщо у вас немає серйозних справ, в цей день краще не виходити з дому взагалі.

Не укладайте в цей день угод і не робіть покупок, особливо великих.

Щоб погані прикмети п’ятниці 13-го не збулися в вашому житті, сходіть в цей день до церкви.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
13-12-2019, 12:23
Коментарів 0 Переглядів 1 288

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.