RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

5 небезпечних продуктів, від яких можна померти


Більшість харчових продуктів виглядає цілком безпечно.

Але насправді далеко не всі з них можна вживати в їжу без спеціальної підготовки. Це - уважний відбір продукту, теплова обробка та видалення неїстівних або токсичних частин, пише ВВС.



Якщо цього не зробити, деякі харчі можуть спричинити небезпечні симптоми - нудоту, ядуху, нервовий розлад - або навіть смерть. Найбільший ризик становлять ці п'ять продуктів. Насправді, якщо ви не знаєте точно, як їх треба готувати, краще взагалі не їсти.

1. Риба фугу

Вона містить небезпечну речовину тетродотоксин, яка надзвичайно швидко всмоктується і спричинює летальний кінець. Тетродотоксин є отруйнішим за ціанід.

Попри це в деяких країнах фугу вважають вишуканим делікатесом.

У Японії фугу зазвичай подають в сирому вигляді або додають у супи. Шеф-кухарі проходять серйозну підготовку протягом декількох років, перш ніж їм дозволяється готувати рибу та подавати її клієнтам.

Щоби страва стала безпечною, кухарі акуратно видаляють отруйні частини риби - мозок, шкіру, очі, яєчники, печінку та кишківник. Шеф-кухарі, яким дозволено готувати фугу, проходять дуже серйозну підготовку

2. Сир касу марцу

Сир касу марцу відомий тим, що він містить живі личинки сирної мухи. Хоча це звучить не надто апетитно, в Сардинії цей сир вважають делікатесом.

Касу марцу виготовляють з сардинського пекоріно, схожого на пармезан сорту сиру, додаючи в нього личинки. Вони прискорюють процес розкладання, через що сир стає дуже м'яким, а всередині навіть рідким.

Специфічний смак, схожий на горгонзолу, сиру надають продукти травлення личинок. Перш ніж скуштувати делікатес, вам доведеться дещо врахувати.

По-перше, щоби проковтнути шматок, знадобиться неабияка спритність - личинки можуть стрибати на відстань до 15 см.

По-друге, знайти цей сир не так і просто. Касу марцу не входить до списку харчових продуктів, затвердженого Європейським Союзом, а тому його не експортують.

І нарешті, касу марцу невипадково називають "найнебезпечнішим сиром у світі" - він може завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Насамперед небезпечно їсти сир з мертвими личинками, оскільки це означає, що він пропав.

Споживання несвіжого сиру може спричинити розлад шлунка, блювоту і діарею.

3. Ревінь

Стебла ревеню використовують в їжу багато народів, зокрема британці. Це - інгредієнт багатьох десертів та напоїв. Однак з цим продуктом треба бути дуже обачним, оскільки зелене листя ревеню містить отруйну речовину. Це щавлева кислота, яка у великих дозах спричинює нудоту, заважає всмоктуванню мінералів і може сприяти розвитку каменів у нирках.

Науковці багато сперечаються щодо того, скільки саме щавлевої кислоти становить небезпеку для людини. Хоча смерть може настати тільки від дуже великої кількості листя, краще взагалі в їжу їх не вживати.

4. Червона квасоля і соя

Сира червона квасоля містить жир, який не перетравлює наш організм. Взагалі квасоля і боби корисні для здоров'я. Але якщо деякі види бобових неправильно приготувати, вони можуть викликати неприємні симптоми.

Це насамперед стосується червоної квасолі та соєвих бобів. Хоча ці рослини містять багато білка, клітковини, вітамінів і мінералів, в них також є різновид жирів, фітогемаглютинін, який наш організм не перетравлює.

Він може спричинити сильні болі в шлунку та блювоту. Але цього можна уникнути, якщо готувати квасолю правильно. Перед тим як її варити, квасолю обов'язково треба замочувати не менше 12 годин.

Це допомагає усунути й інший природний токсин в бобових - фермент трипсин, який також заважає травленню.

5. Мускатний горіх

У великих дозах мускатний горіх може спричинити галюцинації. Ця відома спеція на деревах в Індонезії. Мускатний горіх є обов'язковим інгредієнтом печива, а також ароматним доповненням до пудингу. Крім десертів, мускатний горіх також додають у багато страв: картоплю, м'ясо, соуси, овочі і деякі напої. Однак, якщо його вживати у великій кількості, він може мати жахливі побічні ефекти: нудоту, біль, ядуху і судоми, а також психічні розлади.

Харчові отруєння мускатним горіхом мало коли спричиняють смерть, але це досвід - вкрай неприємний. Навіщо взагалі його їсти в таких кількостях? Річ у тім, що протягом століть мускатний горіх був поширеним галюциногеном.

Але з огляду на побічні ефекти, такої психоделічної подорожі краще уникнути.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-11-2019, 00:14
Коментарів 0 Переглядів 3 346


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!