RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

ЗНО з мотиваційним листом та відмова від дипломів: що зміниться у вищій освіті?

Верховна Рада почала змінювати вищу освіту в Україні. У вівторок, 12 листопада, депутати у першому читанні проголосували за законопроєкт 2299, авторами якого були депутати від "Слуги народу". Остаточно затвердити ці зміни, або внести нові мають під час голосування у другому читанні.

Як хочуть змінити вищу освіту депутати, пише ВВС News Україна.



Новий законопроєкт передбачає зміни одразу до кількох чинних законів України – "Про вищу освіту", "Про освіту" та "Про фахову передвищу освіту". Як заявили у МОН, мають відбутися точкові зміни у багатьох напрямках вищої освіти, однак, найбільше це стосуватиметься управління вишами, роботи ректорів та навчання студентів.

ЗНО з листами? Однією з можливих новацій законопроєкту є зміни при вступі до вищих навчальних закладів.

Так, йдеться про те, що, крім ЗНО, при вступі враховуватиметься бал за написаний мотиваційний лист, написаний абітурієнтами.

Крім того, планують збільшити значення творчих конкурсів у конкурсних балах.

Депутат від фракції "Голос" і ексзаступниця міністра освіти Інна Совсун такі новації називає ризикованими.

За її словами, це створює корупційні ризики, бо, навіть за умови, що вага оцінки за мотиваційний лист складатиме до 1% конкурсного балу, навіть така дрібниця може зіграти роль на престижних спеціальностях.

"Я вже мовчу про те, яке додаткове навантаження це створить для викладачів університетів: вони будуть змушені прочитати та оцінити десятки тисяч мотиваційних листів", – заявила пані Совсун і зареєструвала свій альтернативний законопроєкт про зміни до вищої освіти.

Договори зі всіма? Ще одна потенційна зміна, яку хочуть запровадити при вступі, це договори, які виші укладатимуть як зі студентами-контрактниками, так і з тими, хто вчитиметься на бюджеті.

"Для того, щоб розмежувати права та обов'язки абітурієнтів, під час зарахування з ними укладатимуть договір, де чітко виписуватимуть строк навчання, відповідальність кожної зі сторін", – пояснюють інновацію в МОН.

Депутати також пропонують змінити перелік вступників, які матимуть переваги при вступі.

Такі переваги стосуватимуться учасників міжнародних учнівських олімпіад, Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор. Вони можуть отримати додаткові бали при вступі.

Також пільги при вступі матимуть військові, які проходять службу за контрактом. Новий закон запроваджує для них можливість зарахування на військові спеціальності без складання зовнішнього незалежного оцінювання.

Планують розширити доступу до вищої освіти для мешканців тимчасово окупованої території.

Управління вишами. Велика частина змін стосується управлінні вищими навчальними закладами. Вони, перш за все, матимуть менше бюрократичних процедур для ліцензування.

Крім того, оскільки ця сфера має найбільше корупційних ризиків, увесь процес планується зробити електронним. Тобто кожен етап ліцензування хочуть зробити через прозорі електронні бази.

Також депутати хочуть змінити те, яка закладам вищої освіти отримують статус "національний".

"Статус національного закладу вищої освіти є почесним і надається за визначний внесок в розвиток вищої освіти, науки та культури України", – пояснює один з авторів законопроєкту Сергій Бабак.

Вибори ректорів. Кандидати на ректорські посади будуть змагатися на виборах за своїми програмами.

У разі перемоги ці програми ставатимуть частиною контракту з МОН з чіткими KPI (критеріями), за якими визначатиметься ефективність їх роботи.

Покарання за плагіат. Законопроєкт передбачає зміни для студентів. Вони нестимуть більшу відповідальність за недотримання академічної доброчесності.

Плагіат або фальсифікація робіт зможуть стати причиною для скасування рішення про отримання ступеня вищої освіти.

Тобто якщо у дипломній бакалаврській роботі буде плагіат, студент може не отримати диплом, пояснили у МОН.

Проте, і від дипломів державного зразка депутати згодом пропонують взагалі відмовитися. Так, в законопроєкті йдеться, що документ про вищу освіту буде видаватися закладом вищої освіти тільки за акредитованою відповідно до цього закону освітньою програмою.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
13-11-2019, 09:12
Коментарів 0 Переглядів 1 238

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.