RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У горах існує загроза сходження лавин

13-15 лютого у зв’язку зі значними снігопадами у горах Івано-Франківської та Чернівецької областей очікується сходження лавин. Лавина, або як її ще називають – біла смерть - не обирає жертв. Опинитися в цій пастці ризикує кожен, хто полюбляє гірський туризм. На жаль, щозими в горах гинуть люди. Це і туристи, які втратили обережність і пильність, і міські жителі, які надто пізно дізнаються, що сніг тече як вода, а б'є як камінь. Сніговий покрив втрачає сталість за будь-якої різкої зміни погоди, адже він фактично складається з води. Лавину може утворювати як пухкий сніг, так і злежаний. Загрозу становить випадіння снігу глибиною більше за 25 см при вітрі, сильнішому за 6 м/сек. Саме такі погодні умови спостерігаються сьогодні у гірських районах Буковини.
Найбезпечніше в горах пересуватися скелями або густим лісом, осілим ущільненим снігом, який, провалюючись, не розколюється на великі дошки. Також безпечно рухатись по випуклому рельєфу, гірському гребеню, подалі від снігових карнизів. І навпаки, загрозливою місцевістю є круті схили, западини, вузькі улоговини, рідколісся. Нестійкий схил може обвалитись навіть від пориву вітру чи гучного звуку.

ГУ МНС України в Чернівецькій області застерігає всіх туристів:

При виході у загрозливий район обов’язково випробуйте індивідуальне спорядження.
Виробіть навички спорудження снігових стінок, печер, хатинок.
Наперед дізнайтесь про шляхи сходу лавин, напрямок вітрів і буревіїв. Ретельно сплануйте свій маршрут, порадившись з рятувальною службою, лісництвом, місцевими жителями.
Перед виходом на розлогий схил спершу випробуйте маленький, так само орієнтований до сонця.
Не "підрізайте" низ відкритого схилу. Сумнівні місця перетинайте якомога вище, з прив'язаними і розпущеними лавинними стрічками, по одному, без лиж, "в лоб" по лінії потоку води, слід у слід. Щонайменше перші троє людей повинні йти з линвовою страховкою і спеціально призначеними спостерігачами, однак слід пам’ятати, що лавина може зійти навіть після кількох людей.
В жодному разі не допускайте розривів групи: ви повинні рухатись на такій відстані, щоб добре бачити і чути одне одного.
Якщо у горах вашу групу застала завірюха, потрібно якнайшвидше вийти з небезпечного району.

У разі потрапляння в лавину потрібно:

Скинути все спорядження, плисти по поверхні від потоку, чіплятись за перешкоди. При цьому бережіть дихання: намагайтеся не ковтати сніг ротом. Пам’ятайте, що після зупинки лавина швидко замерзає і стає практично непроникним шаром льоду, тому намагайтеся максимально розширити простір, поки сніг не встиг заледеніти і стиснути вас.
Прослідкуйте, кого з вашої групи захопило потоком і куди занесло. Одразу намічайте чіткі орієнтири для рятувальників.
Після зупинки лавини залиште спорядження в безпечному місці, де його не захопить новий обвал, і якнайшвидше починайте пошук потерпілих за течією, на поворотах і завихреннях, у великих кучугурах.
З врятованими членами групи станьте у шеренгу на відстань руки і по команді прозондуйте підозрілі місця на кожному кроці справа і зліва на глибину не менше 2 метрів. Навіть при невдачі повторюйте зондування ретельніше, по 3 перевірки щокроку. Пошуки не припиняйте до знаходження всіх потерпілих, адже чим швидше ви знайдете занесених лавиною членів групи, тим вищим є їхній шанс вижити. Якщо людина пробула під снігом понад дві години, для її порятунку вже необхідна спеціальна медична допомога.
Намагайтеся якнайшвидше відправити двох членів групи по допомогу до рятувальників або місцевих жителів, а також доручіть одному з товаришів розпалити вогнище та приготувати гарячу їжу: потерпілих, яких ви знайдете під снігом, потрібно якнайшвидше зігріти.
Центр пропаганди ГУ МНС України в Чернівецькій області закликає туристів у ці дні обмежити вихід у гори. Навіть якщо ви вирішили піднятися на верхівку – обов’язково зареєструйтеся у гірських пошуково-рятувальних пунктах МНС та повідомте свій маршрут. Просимо вас бути пильними та дотримуватись елементарних правил поведінки в горах.
Редактор: Igor
13-02-2009, 11:36
Коментарів 0 Переглядів 1 565

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!