RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі

Днями у Кам’янець-Подільському відбувся триденний навчально-оздоровчий табір "ДіаКемп", в якому навчалися і оздоровлювалися 18 дітей-переможців Всеукраїнського конкурсу "Діабет. Твоя історія" разом з батьками.

Про це повідомляє кореспондетка molbuk.ua



"10 років поспіль компанія Санофі в Україні проводить Всеукраїнський конкурс малюнка. В рамках проєкту кожного року відбувається конкурс серед дітей, хворих на цукровий діабет і переможці мають можливість познайомитися з однолітками, поспілкуватися. Багато років поспіль діти подавали свої малюнки на цей конкурс. А цього року ми вирішили послухати історії дітей, хворих на діабет. Адже за багато років дії проєкту ми зрозуміли, що дітям є що сказати", - розповідає медичний директор компанії "Санофі" в Україні Алла Гонтар.

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі
«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


Конкурс проводився серед дітей віком від 7 до 16 років. Діти писали про те, як їм живеться з цукровим діабетом. Також вони писали листи до своїх лікарів, з якими, за роки хвороби, стали вже друзями.

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


"Дякую Вам за Вашу роботу. Лікар – це людина, яка краще розуміє іншу людину, як і Ви. Коли у мене почався діабет, то у мене був висковий цукор і тільки через три тижні я зрозумів, що зі мною щось трапилося. Ви відкрили для мене світ, у якому треба боротися та перемагати", - написав 8-річний Любомир Тихончук з Київської області у листі до свого лікаря.

Історії різні: комусь адаптація далася легко і зараз він їм не заважає. Хтось зізнається, що дуже важко було змиритися з таким діагнозом. А хтось і досі не може повірити в те, що така хвороба спіткала власну дитину. Але все навчилися співіснувати з діабетом і це ніяк не вплинуло на інтеграцію дітей в суспільстві.

Маленьку Поліну Нестерук з Полтави у школі навіть ображали через її хворобу.

"Вона дуже тонка натура, чутлива. Тому її легко образити. Бували випадки, коли діти її дуже ранили словом, своєю поведінкою. У молодших класах у неї відібрали цукерку і так різко сказали: "Тобі ж не можна!". Зараз вона вже доросліша і розуміє, що не треба на це зважати. Тим паче у неї в класі є троє дітей хворих на цукровий діабет", - розповідає мама Поліни Наталія Нестерук.

Діти жваві, позитивні, грайливі, життєрадісні і на запитання, чи важко жити з цукровим діабетом, кажуть, що вони до нього вже звикли і не почувають себе інакшими. І солодке можуть інколи собі дозволити, і навіть чіпси. Але про це вони говорять не голосно, адже усвідомлюють, що все таки цього робити не варто, адже цукровий діабет передбачує харчування за особливим раціоном.

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


Після появи діабету батьки зізнаються, що на дієту сіли всією родиною, аби підтримати свою дитину.

"Ми усі перейшли на здорове харчування, щоб не засмучувати доньку Маргариту і не спокушати її. Ми перестали їсти солодощі. Дуже це все важко. Але ми впоралися, я навчила доньку слідкувати за рівнем цукру, дотримуватися дієти, пояснила їй, наскільки це важливо для життя і здоров’я. Що стосується її інтеграції в суспільстві – тут проблем нема. Маргарита вчиться в 11-му класі, вона президент школи, бере участь у різних шкільних заходах. А нещодавно почала працювати – викладає танці на пілоні для дітей. І навіть принесла додому свою першу зарплатню, - розповідає пані Олена.

А от випадки з виявлення небажаних продуктів у вживанні були. Про це зізнається пані Галина Кан з Сумської області.

"Після того, як ми знаходили заховані фантики від цукерок, ми домовилися, що їмо все, але в міру. Тобто у нас бувають і день вареників, і шашлик ми можемо приготувати вдома і з’їсти. І пироги часто печемо. Тому заборон, як таких, нема. Єдина умова – все робимо без фанатизму і у маленьких дозах", - розповідає мама 11-річної Вікторії пані Галина Кан.

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


Більшість батьків наполягає на тому, що про цукровий діабет треба говорити.

"Я завжди їй кажу, щоб не нервувалася і не ображалася на запитання про цукровий діабет. Завжди наголошую на тому, щоб вона пояснювала що це таке, як вона з цим живеш. Аби, у разі потреби, вони могли допомогти, якщо їй стане погано", - розповідає пані Галина Кан.

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі
«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


У таборі діти швидко потоваришували одне з одним. Вони мали можливість спілкуватися з однолітками з такою ж хворобою, ходили на різні цікаві екскурсії. А найбільшим сюрпризом для дітей став політ на повітряній кулі.

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі
«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


Діти були у захваті від польоту і кажуть, що це було абсолютно не страшно. Також дітей вразила посвячення у повітроплавці, яке влаштовують за тією давньою традицією. Діти отримали документ, який засвідчує, що вони стали повітроплавцями і отримали навіть титул "Наша Небесна Високість".

«Діабет. Твоя історія»: переможці конкурсу побували в оздоровчому таборі


В Україні офіційно зареєстровано майже 1.3 мільйони людей з цукровим діабетом. З них понад 200 тисяч пацієнтів – інсулінозалежні. За даними Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоровя України, серед всіх пацієнтів з діабетом – 9.5 тисяч дітей. В основному вони мають цукровий діабет 1 типу. Також в Україні є близько 50 дітей із цукровим діабетом 2 типу.

"На цукровий діабет 1 типу хворіють переважно діти і люди молодого віку. Це генетичне аутоімунне захворювання. І, на жаль, запобігти захворюванню, або якось від нього вберегтися неможливо. Тобто якщо є якісь генетичні аутоїмунні проблеми, то будь-який механізм може їх запустити: це можуть бути якісь вірусні інфекції, фізичні або психологічні травми. Це захворювання невиліковне, тобто воно на все життя, - каже лікарка-ендокринолог Хмельницької дитячої лікарні Надії Муляр.

Основні симптоми цукрового діабету у дітей:

- спрага – найбільш характерний симптом, що може бути особливо оманливим у спеку. Якщо дитина почала випивати більше води, аніж раніше, батькам уже слід на це звернути увагу і здати аналіз на наявність цукрового діабету;

- Надмірне сечовиділення – часті сечовиділення, особливо нічні можуть теж свідчити про наявність цукрового діабету;

- Безпричинна швидка втома, фізична виснаженість дитини у школі, кволість;

- Різке схуднення також сигналізує батькам про потребу зробити профілактичні обстеження;

- гострий біль у животі також може свідчити про наявність цукрового діабету. Тому, якщо дитину забирає швидка, то, крім обстеження хірурга, обов’язково слід провести аналіз на рівень глюкози в крові.

Також лікарі радять звертати увагу на такі симптоми, як постійне відчуття голоду, погіршення зору.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
28-09-2019, 10:04
Коментарів 0 Переглядів 1 251

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.