Гарбуз - незамінний овоч при гастриті, він покращує стан шкіри та допомагає нормалізувати обмін речовин. Його можна всім - тим, кому не можна сирий, можна печений або варений.
Дієтологиня Оксана Скиталінська розповіла про те, чим саме корисний цей осінній суперфуд, пише
НВ.
1. Здоровий імунітет, природній детоксВ гарбузі міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишечні мікроорганізми, готуючи їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший кишечний імунітет.
2. Здорова і красива шкіраЯкщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організми на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими — щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишечника швидко переходили в стан ремісії.
3. Протинабряковий ефектЗавдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.
Тому його варто їсти всім, хто
— має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу;
— має проблеми із серцем (високий тиск);
— приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди та інші гормони;
— має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості лиця зранку.
Сирий гарбуз можна не всім. Це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Також він має протиподагричну дію.
4. Метаболокоригуюча діяСлова такого ви, мабуть, і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути. Дуже корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.
5. Антиатеросклеротична діяПоєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший" і т. д.).
6. Оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхурПроблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишечника. В першу чергу, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки продуктів, малорухливого способу життя.
7. Незамінний при гастриті, виразковій хворобі, рефлюксній хворобі (коли в людини виникає печія) та СПК (синдромі подразненого кишечника).Сирий гарбуз можна не всім. Тим, у кого загострення запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози та жовчного міхура їсти його не варто. Але, всім іншим — треба.
Насіння гарбуза багате цинком. Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), також він дуже важливий для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри. Життєво необхідний цинк вегетаріанцям та веганам.
Страви з гарбуза— Гарбузовий суп. При приготуванні додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте сиром пармезан.
— Гарбузові запіканки, пюре, креми.
— Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного, протитромботичного ефектів.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
26-09-2019, 00:59
0
1 314