RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дарує вічну молодість: сім фактів про користь гарбуза

Гарбуз - незамінний овоч при гастриті, він покращує стан шкіри та допомагає нормалізувати обмін речовин. Його можна всім - тим, кому не можна сирий, можна печений або варений.

Дієтологиня Оксана Скиталінська розповіла про те, чим саме корисний цей осінній суперфуд, пише НВ.



1. Здоровий імунітет, природній детокс

В гарбузі міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишечні мікроорганізми, готуючи їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший кишечний імунітет.

2. Здорова і красива шкіра

Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організми на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими — щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишечника швидко переходили в стан ремісії.

3. Протинабряковий ефект

Завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.
Тому його варто їсти всім, хто

— має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу;

— має проблеми із серцем (високий тиск);

— приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди та інші гормони;

— має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості лиця зранку.

Сирий гарбуз можна не всім. Це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Також він має протиподагричну дію.

4. Метаболокоригуюча дія

Слова такого ви, мабуть, і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути. Дуже корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

5. Антиатеросклеротична дія

Поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший" і т. д.).

6. Оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур

Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишечника. В першу чергу, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки продуктів, малорухливого способу життя.

7. Незамінний при гастриті, виразковій хворобі, рефлюксній хворобі (коли в людини виникає печія) та СПК (синдромі подразненого кишечника).

Сирий гарбуз можна не всім. Тим, у кого загострення запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози та жовчного міхура їсти його не варто. Але, всім іншим — треба.

Насіння гарбуза багате цинком. Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), також він дуже важливий для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри. Життєво необхідний цинк вегетаріанцям та веганам.

Страви з гарбуза

— Гарбузовий суп. При приготуванні додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте сиром пармезан.

— Гарбузові запіканки, пюре, креми.

— Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного, протитромботичного ефектів.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
26-09-2019, 00:59
Коментарів 0 Переглядів 1 280

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.