Супрун пояснила, кому потрібно їсти кавуни і чому не варто боятися нітратів

новини / Новини України
1 746
0
Супрун пояснила, кому потрібно їсти кавуни і чому не варто боятися нітратів

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що варто знати про кавуни.

Як вона написала у Facebook, м’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта – незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін.



В кавунах присутні, хоча в невеликій кількості, всі 19 вітамінів та 11 мінералів. В них міститься порядка 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Це наче і небагато, але і їдять кавун великими порціями.

"Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це – і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування", – наголошує медик.

Вона пояснює, що щоденнне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити.

За словами Супрун, кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але пам’ятайте, що ці калорії походять з цукрів, а нашому тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру.

Щодо нітратів, Супрун заспокоює – вони не становлять загрози здоров’ю.

"Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив", – додала вона.

Керівниця МОЗ також роз’яснила, чому буває зле після кавунів.

"Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні", – застерігає Супрун.

Поради, як краще споживати кавун:

- Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це і збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати в холодильнику чи брати на тренування.

- Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію.

- Їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Оскільки лікопен та каротиноїди – жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи.

- Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин – це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену.

- Насіння не викидайте, а висушуйте в духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам.

- Є ще рецепти варення зі шкірки кавуна. Його роблять з білої, а не зеленої частини. Але вони передбачають використання значної кількості цукру. Шкірки кавуна без зеленої частини можна також маринувати, а потім підсмажувати.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

10:41
Була без свідомості: із зачиненої квартири врятували хвору жінку
10:33
Коли, для чого і як правильно треба балансувати колеса авто*
10:19
Не можемо змити: у ЧТУ скаржаться на вандалів, які розмальовують тролейбуси
10:15
Герметичні та водостійкі штори для автомийки: ефективний захист від вологи*
реклама
09:58
У Покровську загинув військовослужбовець Чернівецького обласного ТЦК
09:40
На зупинку на Калинівському ринку витратять майже три мільйони
09:22
Путін не відмовиться від припинення війни в Україні, - Трамп
09:00
Зеленський оприлюднив декларацію про доходи за 2024 рік

Колонка

Читають Коментують
У Чернівцях під час ремонтних робіт у кав’ярні виявили автентичний фасад
17 841
Дощі, прохолода і навіть сніг: погода на Буковині наступного тижня
8 549
Депутатка Чернівців заявила, що хтось дав вказівку на знищення Калинівського ринку
5 601
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
4 271
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
3 640
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
3 588
Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
3 512
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
3 322
Мешканка містечка біля Буковини напала на жінку за зауваження щодо російської музики
3 238
"Жодної совісті": Іво Бобул обурився брехнею, яку розповсюджують про нього шахраї
2 981

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм