Успенський піст – один із чотирьох християнських багатоденних постів. Він був встановлений на Константинопольському Соборі у 1166 році на честь церковного свята Успіння Пресвятої Богородиці. Діва Марія все земне життя дотримувалася суворої помірності в їжі, а за три дні до свого відходу на небо перестала вживати їжу й лише пила воду. Тож, покладаючи на себе обмеження Успенського посту, віруючі наслідують cаму Богородицю.
Коли починається піст у 2019 році
На відміну від більшості знакових релігійних дат, Успенський піст не залежить від свята Великодня, тому його дати завжди незмінні.
У 2019 році, як і щороку, віруючі почнуть постувати з 14 серпня – у свято Медового Спаса, який ще називають Маковієм. Закінчуються обмеження в харчуванні 27 серпня – напередодні свята Успіння Пресвятої Богородиці. Вже з 28 серпня можна ласувати стравами із будь-яких продуктів.
Таким чином, Успенський піст є одним із найкоротших серед багатоденних постів – він триває всього лише два тижні. Оскільки на час Успенського посту припадає свято Преображення Господнього, в народі цей піст часто називають Спасівкою або Спасом.
Яким має бути харчування в Успенський піст
Цей піст вважається одним із найбільш суворих. Як і в будь-який інший піст, під забороною залишаються м’ясо і м’ясні страви, яйця, риба, молоко та молочні продукти. Послаблення допускається лише в свято Преображення Господнього (він же Яблучний Спас) 19 серпня, коли можна їсти рибу й випити трішки вина.
Також у більшу частину Успенського посту не можна споживати гарячу, варену їжу з додаванням олії.
Оскільки цей піст припадає на літо, його меню урізноманітнюють численні свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень та гриби. Тому можна сміливо готувати із них салати, а в деякі дні варити, смажити й запікати різноманітні пісні страви.
По понеділках, середах і п’ятницях рекомендується сухоїдіння – можна вживати лише свіжі продукти, які не пройшли термічну обробку. У вівторок і четвер дозволяються гарячі страви без олії, а у суботу та неділю можна вжити їжу з олією, а також вино.
Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.
"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.