RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Успенський піст: коли розпочнеться і що не можна їсти

Успенський піст – один із чотирьох християнських багатоденних постів. Він був встановлений на Константинопольському Соборі у 1166 році на честь церковного свята Успіння Пресвятої Богородиці. Діва Марія все земне життя дотримувалася суворої помірності в їжі, а за три дні до свого відходу на небо перестала вживати їжу й лише пила воду. Тож, покладаючи на себе обмеження Успенського посту, віруючі наслідують cаму Богородицю.

Коли починається піст у 2019 році



На відміну від більшості знакових релігійних дат, Успенський піст не залежить від свята Великодня, тому його дати завжди незмінні.

У 2019 році, як і щороку, віруючі почнуть постувати з 14 серпня – у свято Медового Спаса, який ще називають Маковієм. Закінчуються обмеження в харчуванні 27 серпня – напередодні свята Успіння Пресвятої Богородиці. Вже з 28 серпня можна ласувати стравами із будь-яких продуктів.

Таким чином, Успенський піст є одним із найкоротших серед багатоденних постів – він триває всього лише два тижні. Оскільки на час Успенського посту припадає свято Преображення Господнього, в народі цей піст часто називають Спасівкою або Спасом.

Яким має бути харчування в Успенський піст

Цей піст вважається одним із найбільш суворих. Як і в будь-який інший піст, під забороною залишаються м’ясо і м’ясні страви, яйця, риба, молоко та молочні продукти. Послаблення допускається лише в свято Преображення Господнього (він же Яблучний Спас) 19 серпня, коли можна їсти рибу й випити трішки вина.

Також у більшу частину Успенського посту не можна споживати гарячу, варену їжу з додаванням олії.

Оскільки цей піст припадає на літо, його меню урізноманітнюють численні свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень та гриби. Тому можна сміливо готувати із них салати, а в деякі дні варити, смажити й запікати різноманітні пісні страви.

По понеділках, середах і п’ятницях рекомендується сухоїдіння – можна вживати лише свіжі продукти, які не пройшли термічну обробку. У вівторок і четвер дозволяються гарячі страви без олії, а у суботу та неділю можна вжити їжу з олією, а також вино.



Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
8-08-2019, 08:49
Коментарів 0 Переглядів 3 073

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.