RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як правильно лікувати сонячні опіки

Прийняти холодний душ чи ванну
Коли ви отримали сонячний опік, то найперше потрібно піти з пляжу або сховатися від сонця, щоб не погіршити ситуацію.

Холодний душ чи ванна допоможуть знизити температуру шкіри. Якщо вода викликає дискомфорт, можна зробити компреси із рушника, змоченого у воду. Важливо, щоб вона була прохолодною, але не крижаною.



Нанести зволожувальний крем чи лосьйон
Найкраще у разі сонячних опіків наносити охолоджувальні зволожувальні засоби на водній основі. Британські дерматологи радять використовувати гель алое. У складі засобу не повинно бути спирту: він подразнюватиме шкіру.

Добре допомагають лосьйони з вітаміном В5-пантенолом (але це не популярна піна "Пантенол"), олією каріте та цинком у складі.

Тримати ці засоби можна у холодильнику, щоб посилити охолоджувальний ефект. Але холод має бути "м’який". Зволожувати уражену шкіру потрібно 3-5 разів на день.

Зняти набряк і біль
Для цього можна використати місцеві стероїдні креми, наприклад, одновідсотковий крем гідрокортизону – це протизапальний та протиалергічний засіб. Він допоможе зняти запальний процес. Це полегшить стан, якщо у людини виражений больовий синдром: їй важко лежати чи рухатись. Не можна використовувати крем для дітей до двох років. Дорослим наносити не частіше ніж двічі на день протягом 5-7 днів.

Не варто лікувати опік місцевими знеболювальними препаратами. Це засоби, що містять у назві частину "-каїн". Вони дуже часто викликають алергічні реакції та ще більше подразнюють шкіру.

Також для полегшення самопочуття можна прийняти парацетамол або ібупрофен. Вони мають виражений протизапальний ефект і будуть діяти зсередини.

Не варто наносити на шкіру сметану чи кефір: це жирні продукти, які утворюють на ній плівку та заважають теплу виходити. Для полегшення стану з народних методів можна використовувати прохолодні вівсяні ванни або ванни з молоком. Також варто пити достатньо води, щоб не призвести до зневоднення.

ЯКЩО З’ЯВИЛИСЯ ПУХИРІ, то це вже другий ступінь опіку. Зазвичай у такому стані людина відчуває дискомфорт. Його можна зняти, якщо проколоти ці міхурі та випустити рідину. Але дуже важливо: робити це потрібно стерильною голкою та обов’язково залишати верхівку пухирця.

Епідерміс, який відшарувався, захищає "рану" від інфікування і пришвидшує загоєння. Варто після проколу пухиря періодично обробляти його антисептиком, але не на спиртовій основі. Наприклад, хлоргексидином. І потім уже можна діяти за вищеописаною схемою: наносити охолоджувальні лосьйони та прикладати компреси. Я б також радила, якщо ви отримали другий ступінь опіку, сходити до лікаря на консультацію. Просто перевірити, що все добре і ви не занесли інфекцій.

Коли варто звернутися до лікаря?
Коли виникає головний біль, нудота чи підвищується температура – це можуть бути ознаки теплового удару. Також, якщо стан не покращується впродовж кількох днів.

Як доглядати за шкірою після опіку?
Опік першого ступеня проходить за 2-3 дні, якщо все робити правильно. Опісля може лущитися шкіра, яку самостійно знімати не потрібно. По суті, так ми забираємо природний захист і робимо шкіру більш вразливою до сонця та інших чинників. Також, відриваючи шкіру, можемо дійти до ділянки, яка ще не до кінця загоїлась, і знову викликати подразнення.

Тому найкраще – продовжувати наносити зволожувальні креми. Можна почати використовувати більш інтенсивні засоби на жирній основі, які допоможуть подолати сухість шкіри.

Для швидшого відновлення використовуйте гідрогелеві маски, а також засоби з антиоксидантами – вітамінами С, А, Е. Забудьте на деякий час про скраби, щітки, кислотні засоби. Треба дати шкірі спокій на 2-3 тижні, щоб вона сама поступово відновилась.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
24-07-2019, 17:30
Коментарів 0 Переглядів 1 078

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.