RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Українські науковці й дипломати у Бухаресті обговорили шляхи протидії гібридній агресії РФ

21 травня в залі засідань мерії Сектору 1 Бухаресту (Румунія) відбувся міжнародний круглий стіл "Гібридна агресія, як нова форма зовнішньої політики: 5 років досвіду міжнародної протидії окупації українських територій Російською Федерацією".

Голова ГО "Берегиня" Алла Макух, матері Олена Сугак та Людмила Костишина дякували румунським партнерам за можливість донести проблематику українських військовополонених, політв’язнів та зниклих безвісті (лише за офіційними даними, заручниками на окупованих територіях є 113 людей, 70 політв’язнів та 24 моряки утримуються в Росії, 500 військових і цивільних вважаються зниклими безвісті). Проблема полягає у недопуску до діяльності на окупованих територіях Донбасу та анексованого Криму правозахисників та представників ООН, ОБСЄ, МКЧХ. Це вимагає розміщення миротворчої місії ООН та створення Міжнародної групи пошуку зниклих безвісті.



Автор книг "Іловайський котел" та "Війна, якої не було. Хроніки Іловайської трагедії", учасник бойових дій в Іловайську, боєць-доброволець Роман Зіненко продемонстрував відео-свідчення військової присутності Росії на Донбасі та здійснених нею злочинів. Важливою є відповідна реакція на такі дії Кремля, адже, на його думку, непокаране зло обов’язково приводить до нових трагедій.

Радник-посланник Посольства України в Румунії Євген Левицький наголосив, що ключове завдання круглого столу вкотре нагадати суспільству про російську агресію. Професор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Сергій Федуняк окреслив три основні виклики сучасній міжнародній безпеці: неоімперська політика Росії, метою якої є відновлення імперії в межах колишнього СРСР та ослаблення Заходу як впливового гравця; політика ізоляціонізму США в час Трампа; криза європейської ідентичності й інституцій.

Директор Інституту світової політики Євген Магда перечислив, у чому полягає сучасна стратегія дій Кремля проти України: це зокрема потужна пропаганда, заклики до порозуміння з Росією у виборчих програмах кандидатів, руйнування іміджу України, намагання вимкнути з європейської системи українську газотранспортну систему, просування власного наративу в академічних колах, вплив через неурядові організації. Голова Центру регіональної співпраці "Діалог" Олександр Руснак проаналізував історичну ретроспективу подій і процесів, які трансформувались у російсько-українську війну.

Українські науковці й дипломати у Бухаресті обговорили шляхи протидії гібридній агресії РФ


Член благодійного фонду "Суспільні ресурси та ініціативи" Сергій Гакман відзначив міжнародно-правові аспекти порушень Росії (як не парадоксально, радянська дипломатія була серед основних, хто визначив поняття агресії у міжнародному праві). Голова асоціації "Black Sea House" Дорін Попеску вказав на проблему того, що Росія чудово пристосувалася до умов сьогоднішнього гібридного світу, стану міжнародних відносин, який передує формуванню нового світопорядку. Голова асоціації геополітики "Іон Коня" Василе Сіміляну акцентував на потребі здійснення Україною виваженої національної політики стосовно національних меншин.

Завершився круглий стіл відозвою його учасників, де зазначалося наступне:

- Україна є наразі основним плацдармом, де РФ випробовує новітні технології гібридної війни та весь арсенал засобів для дестабілізації внутрішньополітичної обстановки з метою зміни влади на лояльну до Кремля, використовуючи популістські сили в якості помітного інструменту реалізації своєї підривної політики;

- незважаючи на міжнародні санкції, Російська Федерація продовжує втручатися у внутрішньополітичні справи інших держав, зокрема, України, у тому числі, шляхом розхитування та дестабілізації внутрішньополітичної ситуації, підбурення населення до протестів, розпалення міжетнічної ворожнечі, дискредитації національних політичних сил, які займають невигідну Кремлю позицію;

- остатньою вкрай небезпечною тенденцією розвитку ситуації навколо України стала цілеспрямована спроба російського керівництва запуску процесу анексії окупованих територій Донбасу, використовуючи, поряд з іншим, механізм видачі російських внутрішніх паспортів;

- РФ створює та фінансує радикальні рухи та об’єднання, через які на постійній основі інспірує приводи для звинувачення України з боку Заходу у підживленні антисемітизму, фашизму та героїзації прибічників нацизму, з подальшим ув’язуванням цього із перемогою Революції гідності з метою створення негативного інформаційного фону довкола української держави.

Українські науковці й дипломати у Бухаресті обговорили шляхи протидії гібридній агресії РФ


Зважаючи на вищесказане, учасники круглого столу звернулися до авторитетних міжнародних організацій та керівництва демократичних країн та закликали їх продовжити здійснення всіх можливих заходів для припинення агресії РФ проти України, зокрема не припиняти тиск на керівництво Росії, в тому числі продовжуючи секторальні санкції, як найдієвіший механізм примушення до відновлення миру та виконання норм міжнародного права.

Міжнародний круглий стіл організований асоціацією геополітики "Іон Коня" (Бухарест, Румунія), асоціацією "Black Sea House" Констанца (Румунія), ГО "Центр регіональної співпраці "Діалог" (Чернівці, Україна), ГО "Центр політичних наративів демократії" (Чернівці, Україна) та благодійним фондом "Суспільні ресурси та ініціативи" (Чернівці, Україна) за підтримки мерії Сектору 1 Бухаресту.

Українські науковці й дипломати у Бухаресті обговорили шляхи протидії гібридній агресії РФ


Павло Лодин, заступник голови ГО "Центр політичних наративів демократі"

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
24-05-2019, 11:35
Коментарів 0 Переглядів 1 213

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.