RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В Україні офіційно стартувала виборча кампанія: що потрібно знати

У п’ятницю, 24 травня в Україні офіційно стартує виборча кампанія на дочасних виборах Верховної Ради, які відбудуться 21 липня.

Кампанія розпочинається наступного дня після публікації указу Володимира Зеленського про вибори і буде надзвичайно швидкою - 58 днів, пише BBC.



На висування кандидатів, формування комісій, зміну місця голосування та інші процедури буде суттєво менше часу, ніж на чергових виборах, що були заплановані на кінець жовтня цього року.

Вибори відбудуться за змішаною виборчою системою. 225 депутатів оберуть за партійними списками, іншу половину - у мажоритарних округах (за виключенням Криму та частини округів Донецької та Луганської областей).

Кандидатами в округах можуть бути як представники партій, так і самовисуванці.

Швидка реєстрація

З 24 травня розпочинається висування кандидатів в мажоритарних округах.

Самовисуванці можуть подавати документи на реєстрацію до Центральної виборчої комісії до 20 червня.

В Україні офіційно стартувала виборча кампанія: що потрібно знати


Так само з 24 травня розпочинається висування кандидатів від партій як за списками, так і в округах.

Партії матимуть час тільки до 10 червня, щоб провести свої з'їзди та висунути власних кандидатів. Проте подавати документи до ЦВК висунуті від партій кандидати також можуть до 20 червня.

25 червня - останній день реєстрації ЦВК кандидатів у депутати Верховної Ради.

Гроші та реклама

24 травня ЗМІ мають встановити, а 25 травня опублікувати розцінки на передвиборчу агітацію за рахунок коштів виборчих фондів у медіа.

До 26 травня уряд має перерахувати Центральній виборчій комісії кошти на проведення парламентських виборів.

Окружкоми без Зеленського

З 24 до 28 травня ЦВК прийматиме подання щодо кандидатур членів окружних виборчих комісій. Вони відіграватимуть ключову роль у проведенні виборів на місцях.

Специфіка дочасних виборів Ради полягає у тому, що своїх кандидатів на членів окружкомів зможуть подавати тільки партії, які сформували фракції у нинішньому парламенті, та партії, які брали участь у парламентських виборах 2014 року (стаття 107 закону про вибори).

Нові партії, зокрема, й президентська "Слуга народу", своїх членів в окружних комісіях напряму не матимуть.

Звичайно, ніхто їм не завадить домовитись про делегування своїх представників з однією із десятків партій, що брали участь у виборах 2014 року.

На чергових виборах Верховної Ради у формуванні окружкомів беруть участь усі партії, які подають кандидатів.

31 травня ЦВК має провести жеребкування складу та керівництва окружних виборчих комісій. Кожна партія може висунути по одному кандидату. Окружкоми створюються того ж дня.

Виборчі бюлетені та кандидати

26 червня має відбутись жеребкування і визначення номерів партій у виборчому бюлетені. Після цього затвердять форму і колір бюлетенів.

У мажоритарних округах кандидати розташовані за алфавітом.

До 30 червня партії та кандидати ще матимуть можливість звернутись до ЦВК і знятись з переговорів.

В Україні офіційно стартувала виборча кампанія: що потрібно знати


Наступний етап - формування дільничних комісій, які проводитимуть голосування і рахуватимуть бюлетені.

До 3 липня окружкоми прийматимуть подання на членів дільничних комісій.

У формуванні комісій будуть брати участь партії, які мають фракції у нинішній Раді, партії-учасники перегонів і самовисуванці.

5 липня відбудеться жеребкування складу дільничних комісій та їхнього керівництва.

Як змінити місце голосування

Місце голосування можна буде змінити, як і на президентських виборах.

Починаючи з 24 травня і до 15 липня включно громадяни України, які у день виборів будуть не за місцем постійного проживання і офіційною виборчою адресою, можуть подати заяву до відділу ведення реєстру виборців.

Особливість парламентських виборів у тому, що у разі зміни місця голосування виборцю дадуть тільки бюлетень за партійними списками.

Обидва бюлетені - і за мажоритарного кандидата, і за партію - отримають тільки ті виборці, які змінять місце голосування в межах "рідного" округу.

Рейтинги та агітація

18 липня - останній день, коли соціологічні компанії можуть оприлюднювати результати опитувань, пов'язаних з виборами та рейтингами партій і кандидатів.

П'ятниця, 19 липня, є останнім днем виборчої агітації.

20 липня, тобто останній день перед виборами, за традицією в Україні є днем тиші.

Вибори і нова Рада

21 липня - це день голосування. Воно триватиме з 8 години ранку і до 20 години вечора.

Не пізніше 5 серпня, тобто протягом 15 днів від голосування, ЦВК має встановити результати за списками та в округах.

До 10 серпня підсумки виборів мають оприлюднити офіційно.

Згідно з Конституцією, новообрана Верховна Рада має зібратись на своє перше засідання протягом 30 днів від оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли має зібратись на засідання новий парламент, - це 9 вересня 2019 року.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
24-05-2019, 07:40
Коментарів 0 Переглядів 2 900

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги