RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Песах-2019: сьогодні відзначається «єврейська Пасха»

Українські юдеї в квітні відзначають одне з найважливіших єврейських свят – Песах. Дні цього свята присвячені пам'яті виходу євреїв з Єгипту, що ознаменувало звільнення єврейського народу від рабства.

У народі це свято також називають "єврейською пасхою", пише Уніан.



Песах – історія свята

Свято Песаха присвячено подіям, які в кінцевому підсумку привели до становлення єврейського народу. Згідно з юдейськими переказами, основою єврейського народу став рід Якова, що налічував не більше 70 осіб.

Спочатку його прийняли в Єгипті привітно, але в подальшому кількість ізраїльтян в країні швидко зросла, і до них почали вживати жорстких заходів. Євреїв фактично перетворили на рабів, обклавши важкою трудовою повинністю, а новонароджених хлопчиків-євреїв вбивали. Врятувати євреїв від рабства судилося Мойсею – він уникнув смерті в дитинстві і за збігом обставин отримав виховання при палаці єгипетського Фараона.

Вже ставши дорослим, він побачив утиски своїх одноплемінників, і з волі Бога організував вихід ізраїльських колін з Єгипту. Згодом Мойсей одержав від Бога десять заповідей і став основоположником юдаїзму. Назва свята походить від івритського слова "пасах", що можна перевести як "минув, пройшов повз".

Згідно з переказами, для звільнення єврейського народу Бог наслав на Єгипет десять пошестей. Десята кара єгипетська – загибель всіх первістків в родині, "минула" повз будинки євреїв. Лише після десятої кари фараон дозволив євреям піти, але єгипетська армія все одно переслідувала біженців, поки перед ними не розступилося Червоне море.

Песах - традиції

В Ізраїлі юдеї відзначають Песах 7 днів, а за його межами – 8 днів. У перший день святкового тижня у синагогах проводять святкові служби, а єврейські родини збираються на трапезу "Седер" та разом читають історію Виходу євреїв з Єгипту.

Седер протягом століть проводиться з дотриманням одних і тих же ритуалів, що забезпечує стійкість і згуртованість єврейського народу. Перший день після Седера є першим днем свята, в який небажано займатися жодною роботою. Наступні п'ять днів є "напівсвятковими", робота в них частково дозволена.

Песах-2019: сьогодні відзначається «єврейська Пасха»


Нарешті, останній день великоднього тижня також вважається святковим та неробочим. На Песах юдеям належить їсти прісні коржі – мацу. Вона служить нагадуванням про прісний хліб, яким харчувалися біженці під час поспішного виходу з Єгипту. Раніше існувала також традиція приношення в жертву на Песах тварини (як правило - ягняти). Згідно з переказами, євреї позначали свої будинки кров'ю жертовного агнця, щоб їх не торкнулася десята єгипетська кара.

Песах 2019 – календар

Питання про те, коли єврейська пасха, цікавить не лише євреїв, але і тих, хто планують святкові вихідні в Україні. Для цього важливо також знати, коли закінчиться єврейська Пасха. Песах традиційно відзначається в середині весни.

Початок єврейської пасхи розраховується за єврейським сонячно-місячним календарем – вона відзначається на 14-й день весняного місяця нісана. У 2019 році святковий тиждень Песаха починається ввечері 19 квітня (п'ятниця), і закінчується 27 квітня (субота).

Песах і Великдень

Християнська пасха та юдейський Песах дуже близькі за своїми назвами і датами. Проте, ці свята присвячені різним подіям. Християнська Пасха присвячена чудесному воскресінню Ісуса Христа. Згідно з Євангелієм, він був страчений після початку святкування Песаха, що і дало в підсумку назву свята (Паска – калька з єврейського "Песах").

Православні церкви зазвичай використовують александрійську пасхалію для розрахунку дати Великодня. В силу астрономічного запізнювання цієї пасхалії православна Пасха практично завжди відзначається пізніше юдейського Песаха. Цього року православна Пасха припадає на 28 квітня – набагато пізніше як Песаха (19 квітня), так і католицької Пасхи (21 квітня).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
19-04-2019, 13:27
Коментарів 0 Переглядів 1 995

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.