Що готують на Великдень: ТОП-6 традиційних страв

новини / Новини України
2 576
0
Що готують на Великдень: ТОП-6 традиційних страв


День святкування Великодня було встановлено Першим Вселенським Собором в 325 році. Щороку Великдень випадає на різні числа. У 2019 року православні християни відзначатимуть її 28 квітня. Головні символи цього свята – куліч, сирна паска і фарбовані яйця. На Великдень закінчується Великий піст і починається м'ясоїд, тому великодній стіл багатий різними м'ясними стравами: ковбасами, бужениною, холодцем.



Куліч

Здобна і пишна паска, покрита білою глазур'ю, з цукатами, горіхами, родзинками – головне блюдо пасхальної трапези. Це не просто здобний кекс, який може спекти кожен. Паска, в першу чергу, – символ Воскресіння Христа; спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після свого воскресіння – було прийнято, що на середнє місце за столом не сідали, а ставили туди частину хліба. Значення паски символізує перехід від Старого до Нового завіту. Кулічі прийнято пекти в Чистий четвер і у Велику Суботу.

Сирна паска

Особливе блюдо з сиру, яке за традицією готується тільки один раз в році – на свято Пасхи. Оригінальна форма паски – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній.

Традиційно для приготування паски використовувалася спеціальна розбірна дерев'яна форма – пасочниця, яка робилася з дощечок, на внутрішній стороні яких вирізають літери "ХВ", що означають вітання "Христос Воскрес!".

Крім того, на них також зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа. Ці малюнки і напис потім друкуються на готовій пасці. Правда, в сучасному світі паски роблять різних форм, розмірів і з різними прикрасами.

Великодні яйця

Яйце – один з головних символів Великодня. Його вручають всім гостям, подають жебракам, беруть з собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або у Велику Суботу.

В наші дні великодні яйця фарбують як цибулевим лушпинням, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Яйця краще вибирати однакової форми і розміру, щоб вони нарядний вигляд мали на святковому столі.

Буженина

Крім пасок і крашанок, на Великдень прийнято готувати різноманітні м'ясні страви. Одна з найпопулярніших – це буженина зі свинини або телятини, запечена в духовці. Для приготування цієї страви підходить тільки безкісткове м'ясо високої якості, краще за все вирізка, окіст або лопатки. Запікати буженину потрібно досить довго – від 50 хвилин до 1,5 години, в залежності від її ваги. Мінімальний час в 50 хвилин підходить, якщо ви готуєте близько кілограма буженини.

Домашня ковбаса

Це ще одне традиційне блюдо Пасхи. Для того щоб ковбаса була сухою, можна додавати вершки, а м'ясо купувати більш ласий. При виборі свинини досить спробувати сало цієї свині: якщо воно гарне і з тонкою шкіркою, з приємним ароматом і смаком, то і все м'ясо цієї свині теж буде хороше.

Кишки для домашньої ковбаси продають на ринках, вже очищені і готові до приготування. Їх потрібно замочувати в теплій воді за 20 хвилин до початку приготування.

Спеції для домашньої ковбаси краще брати свіжомелені. Вони не встигають вивітритися до приготування і надають ковбасі особливого аромату і післясмаку. Ковбаски проколюють не дарма: так вони вийдуть смачнішими і соковитішими.

Холодець

Холодець – популярне м'ясне блюдо, без якого не обходиться жодне пасхальне застілля. Зазвичай його роблять зі свинини, яловичини або курки.

Варять холодець дуже довго – від шести до дванадцяти годин. М'ясо заливається холодною водою з розрахунку 1 літр води на 1 кілограм м'яса, доводиться до кипіння і готується на слабкому вогні протягом 6-9 годин.

Приблизно за півтори години до закінчення варіння в бульйон додають овочі – цибулю, моркву, корінь петрушки, селеру. Пізніше овочі виймають і викидають. Подрібнене м'ясо розкладають за формами і заливають процідженим бульйоном. Після цього форми накривають кришками і виносять на холод на кілька годин.

Готову страву перевертають на плоске блюдо і нарізають на порційні шматочки. До холодця зазвичай подають гостру гірчицю, хрін, товчений часник зі сметаною, зелень.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

18:59
Кікбоксери Буковини билися у напруженому чемпіонаті області
18:37
Військові знову активно замовляють будівництво фортифікацій
18:30
Розумне електроопалення: як налаштувати систему для максимальної ефективності*
реклама
18:17
Шахраї зламують акаунти в Instagram за допомогою образливих коментарів російською
17:59
Ці сім продуктів покращують пам'ять та роботу мозку: мають бути на тарілці
17:42
Шахи: на Буковині відбувся VIII Меморіал Миколи Копаєва
17:36
У парк Шевченка призначили нового директора
17:19
«Він любив свою країну і робив усе для її перемоги»: історія загиблого Героя Івана Лунева

Колонка

Читають Коментують
У Чернівцях під час ремонтних робіт у кав’ярні виявили автентичний фасад
20 061
На зупинку на Калинівському ринку витратять майже три мільйони
4 857
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
4 381
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
4 327
Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
4 058
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
3 982
У Покровську загинув військовослужбовець Чернівецького обласного ТЦК
3 694
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
3 545
У Чернівцях завтра перекриють завантажену вулицю: будуть обрізати дерева
2 454
Витягати з того світу – це просто робота: Чернівецький центр екстреної медичної допомоги очолив рейтинг успішних реанімацій в Україні
2 111

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм