RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Історія успіху | Історія успіху Допомога захисникам | Медична допомога для переселенців | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що готують на Великдень: ТОП-6 традиційних страв


День святкування Великодня було встановлено Першим Вселенським Собором в 325 році. Щороку Великдень випадає на різні числа. У 2019 року православні християни відзначатимуть її 28 квітня. Головні символи цього свята – куліч, сирна паска і фарбовані яйця. На Великдень закінчується Великий піст і починається м'ясоїд, тому великодній стіл багатий різними м'ясними стравами: ковбасами, бужениною, холодцем.



Куліч

Здобна і пишна паска, покрита білою глазур'ю, з цукатами, горіхами, родзинками – головне блюдо пасхальної трапези. Це не просто здобний кекс, який може спекти кожен. Паска, в першу чергу, – символ Воскресіння Христа; спогад про те, як Ісус Христос зібрався з апостолами після свого воскресіння – було прийнято, що на середнє місце за столом не сідали, а ставили туди частину хліба. Значення паски символізує перехід від Старого до Нового завіту. Кулічі прийнято пекти в Чистий четвер і у Велику Суботу.

Сирна паска

Особливе блюдо з сиру, яке за традицією готується тільки один раз в році – на свято Пасхи. Оригінальна форма паски – усічена піраміда, що символізує Гроб Господній.

Традиційно для приготування паски використовувалася спеціальна розбірна дерев'яна форма – пасочниця, яка робилася з дощечок, на внутрішній стороні яких вирізають літери "ХВ", що означають вітання "Христос Воскрес!".

Крім того, на них також зображуються хрест, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти, які символізують страждання і воскресіння Ісуса Христа. Ці малюнки і напис потім друкуються на готовій пасці. Правда, в сучасному світі паски роблять різних форм, розмірів і з різними прикрасами.

Великодні яйця

Яйце – один з головних символів Великодня. Його вручають всім гостям, подають жебракам, беруть з собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або у Велику Суботу.

В наші дні великодні яйця фарбують як цибулевим лушпинням, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Яйця краще вибирати однакової форми і розміру, щоб вони нарядний вигляд мали на святковому столі.

Буженина

Крім пасок і крашанок, на Великдень прийнято готувати різноманітні м'ясні страви. Одна з найпопулярніших – це буженина зі свинини або телятини, запечена в духовці. Для приготування цієї страви підходить тільки безкісткове м'ясо високої якості, краще за все вирізка, окіст або лопатки. Запікати буженину потрібно досить довго – від 50 хвилин до 1,5 години, в залежності від її ваги. Мінімальний час в 50 хвилин підходить, якщо ви готуєте близько кілограма буженини.

Домашня ковбаса

Це ще одне традиційне блюдо Пасхи. Для того щоб ковбаса була сухою, можна додавати вершки, а м'ясо купувати більш ласий. При виборі свинини досить спробувати сало цієї свині: якщо воно гарне і з тонкою шкіркою, з приємним ароматом і смаком, то і все м'ясо цієї свині теж буде хороше.

Кишки для домашньої ковбаси продають на ринках, вже очищені і готові до приготування. Їх потрібно замочувати в теплій воді за 20 хвилин до початку приготування.

Спеції для домашньої ковбаси краще брати свіжомелені. Вони не встигають вивітритися до приготування і надають ковбасі особливого аромату і післясмаку. Ковбаски проколюють не дарма: так вони вийдуть смачнішими і соковитішими.

Холодець

Холодець – популярне м'ясне блюдо, без якого не обходиться жодне пасхальне застілля. Зазвичай його роблять зі свинини, яловичини або курки.

Варять холодець дуже довго – від шести до дванадцяти годин. М'ясо заливається холодною водою з розрахунку 1 літр води на 1 кілограм м'яса, доводиться до кипіння і готується на слабкому вогні протягом 6-9 годин.

Приблизно за півтори години до закінчення варіння в бульйон додають овочі – цибулю, моркву, корінь петрушки, селеру. Пізніше овочі виймають і викидають. Подрібнене м'ясо розкладають за формами і заливають процідженим бульйоном. Після цього форми накривають кришками і виносять на холод на кілька годин.

Готову страву перевертають на плоске блюдо і нарізають на порційні шматочки. До холодця зазвичай подають гостру гірчицю, хрін, товчений часник зі сметаною, зелень.
12-04-2019, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 2 002

Теги -

За відмову чоловікові та його родині погрожували розправою

За інформацією обленерго, ситуація зі світлом в області є контрольованою

У компанії радять поки що скористатися месенджерами
• Новини партнерів
iPhone 14 Pro Max ціна в Одесі, Україна
ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

15-річна дівчина передала хлопцям на передову вже три автомобілі та різну техніку


Заплатила втричі дорожче. Блог Аліни Книжник
Ця історія вкотре доводить, настільки важливо бути уважним і все перевіряти
Нові «сторожові вежі» для України. Блог Ярослава Волощука
Важко не помітити, що останнім часом значно зросла ефективність протиповітряної та протиракетної оборони ЗСУ.
ВІДЕО Переглянути все відео

15-річна дівчина передала хлопцям на передову вже три автомобілі та різну техніку

"Вікторія Драйв" – сучасна автошкола, яка вже другий рік здійснює фахову підготовку водіїв усіх категорій та є однією із кращих у Чернівецькій області.

Отримайте найкращі послуги з будівництва СЕС - звертайтеся до "ДімТек"!

Звітний концерт зразкової вокальної студії "Шарм"(19.05.2023р.).

Якщо у вашій дитині ховається справжній артист, ви мрієте вийти за рамки домашніх концертів, хочете розвинути талант свого чада і показати його всьому світу – приходьте у зразкову вокальну студію "Шарм"! С

Наскільки розвинена ця сфера в Україні, як мали би бути обладнані такі машини і що важливо під час транспортування хворих, нам розповів засновник компанії Ambulance-Express Віктор Оманчуковський.

Будь-яка автономна каналізація – це сучасна альтернатива примітивним вигрібним ямам – септики і біосептики з одно- і двоетапним принципом очищення, – пояснюють у компанії BUROVIK.

Стрімко здобуває авторитет компанія KIT, яка релокувалася на Чернівеччину з Харківщини, де зарекомендувала себе однією із кращих.
Де і як провести дитячий випускний у Чернівцях?*

Вартість квитка з дитини: 595 грн у будні, 675 грн – у вихідні.
• Теги