RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чому ми починаємо гикати і як від цього позбутися


Гикавка часто приходить раптово. Причин гикавки не так багато, але від цього не легше. Вона дратує і нервує і, якщо всі відмові вам способи вже не допомагають, потрібні більш рішучі заходи.

Гикавка – одна з тих незначних недуг людини (незалежно від віку), які не вивчають у медичних інститутах і якій, за великим рахунком, не надають особливого значення. Тим часом, гикавка здатна вплинути на наше загальне самопочуття і настрій, особливо, коли виникає в найбільш невідповідний час – наприклад, під час публічного виступу або романтичного побачення. Ми всі хочемо бути прекрасними і приємними, а тут раптом такі неконтрольовані звуки і рухи.



Медики кажуть, що гикавка – це мимовільна фізіологічна реакція, але чому вона виникає, вони не знають.

Деякі вчені вважають, що гикавка – це рефлекс-рудимент, властивий не тільки людям, а й ссавцям. М’язи, які змушують нас гикати, дісталися нам в ході еволюції. Вони – слід "виходу" з води наших далеких попередників і спочатку призначалися для координації роботи зябер. Інші розумні голови вважають, що гикавка допомагає плодам ссавців підготуватися до дихання, тренуючи м’язи легень.

Причини гикавки

Декілька факторів, які можуть викликати короткі напади гикавки:

Шлунок, переповнений їжею або напоями, особливо, якщо людина їла або пила занадто швидко і занадто багато;
Раптові зміни температури організму, особливо у маленьких дітей при швидкому охолодженні тіла;
Куріння сигарет і алкоголь;
Порушення, стрес, переляк або інші надто підвищені емоції;
Печія. У гикавки з печією часто утворюється порочне коло. Вони можуть викликати один одного або посилювати причини появи.

Як позбутися від гикавки

Лід. Прополощіть горло водою з льодом. Акуратно! Можна позбутися від гикавки, але застудити горло.

Незручне пиття. Випийте воду з склянки, але тільки з протилежного боку щодо себе. Для цього встаньте, нахиліться вперед і починайте пити невеликими ковтками. Акуратно! Вода, звичайно, проллється на підлогу і можливо на вас.

Цукор. Столова ложка цукру – дієвий засіб від гикавки. Нібито зернистість цукру здатна злегка дратувати стравохід, змушуючи нерви, за якими йде сигнал від мозку, "перезавантажуватися".

Лимон. Покладіть тонку скибочку лимона на язик і посмокчіть, як карамель.

Арахісове масло. Американці вважають, що це кращий засіб від гикавки.

Гострий соус. Чим гостріший соус, тим краще – вважають поборники цього методу. Спека і гострота настільки відволікають організм, що він "забуває" про гикавку і вона припиняється.

Вода. Дуже повільно випийте склянку теплої води, затамувавши подих, затиснувши ніс пальцями.

Чай. Невеликими ковтками випийте склянку теплого, міцно завареного чаю.

Дихання. Вдихніть глибоко і затримайте дихання на 10 секунд, потім видихніть повільно. Повторіть 3-4 рази плюс, в разі потреби, повтор через 20 хвилин. Або просто затримайте дихання.

Фізичні вправи. Сядьте на підлогу і підтягніть коліна до грудей, обійнявши їх руками. Зафіксуйте позу на 2 хв.

Язик. Потягніть себе за язик, схопивши його кінчик пальцями. Це стимулює блукаючий нерв, що йде від мозку до стравоходу, і полегшує спазми діафрагми. На деяких людей це не робить ніякого впливу!

Діафрагма. Легко натисніть на діафрагму.

Ніс. М’яко натисніть на кожну сторону ніздрі при ковтанні.

Паперовий пакет. Дихайте повільно і глибоко в невеликий паперовий пакет. Увага! Зупиніться, якщо відчуєте запаморочення. Це підвищує рівень вуглекислого газу в крові і змушує діафрагму стискатися сильніше, щоб впустити більше кисню – спазми гикавки зникають.

Серветка в допомогу. Помістіть один шар паперового рушника на склянку, наповнену теплою водою. Пийте воду через рушник невеликими ковтками. Вам доведеться докласти додаткових зусиль і завантажити діафрагму роботою і таке посилене ковтання позбавить вас від спазм гикавки.
6-04-2019, 00:20
Коментарів 0 Переглядів 23 999

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.