RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Натуральна кава: користь і шкода для здоров'я

За легендою, ідея використовувати листя і плоди кавового дерева для приготування тонізуючого напою належить... ефіопському пастуху. Дикі зарості припали до смаку козам, яких той переганяв схилами.

Пожувавши листя, тварини ставали надзвичайно енергійними і швидкими. Місцеві мешканці ризикнули випробувати підбадьорливий ефект кави на собі, вподобали, і почали експериментувати зі способами приготування. Спочатку робили відвар з висушеної оболонки кавових зерен, а пізніше вирішили обсмажувати їх на вугіллі.



Сьогодні кава за обсягом операцій купівлі-продажу посідає друге місце в світі після нафти! I щорічно продається на суму більш ніж 2 млрд. доларів. Але разом зі значною армією шанувальників, є й ті, хто критикує ароматний напій і вважає його шкідливим для здоров'я. А що насправді? Давайте розбиратися.

Користь кави

Кава – не харчовий продукт, здатний наситити. Білків, жирів і вуглеводів вона майже не містить. Проте, багата на біологічно активні речовини. Їх в складі кави понад 30: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн.

Останній допомагає нам прокинутися, стимулює роботу мозку і покращує концентрацію. Однак, цим корисні властивості кави не обмежуються. Ось кілька неочевидних переваг кави для здоров'я.

Прискорюється синтез білка. Кава допомагає усунути біль в м'язах після фізичних навантажень і сприяє швидшому відновленню м'язової тканини.

Рівень цукру в крові приходить в норму. Напій регулює вироблення інсуліну і запобігає розвитку діабету II типу.

Настрій поліпшується. Завдяки кофеїну зростає кількість норадреналіну і дофаміну – гормону щастя.

Імунітет міцнішає. Чорна кава виступає додатковим джерелом антиоксидантів, які допомагають організму протистояти вірусам.

Шкіра – підтягнута і здорова. Кавову гущу можна використовувати для приготування масок, скрабів і обгортань. Вона розширює кровоносні судини і покращує кровотік, допомагаючи в боротьбі з целюлітом.

Ви худнете. Ароматний напій прискорює обмін речовин. Головне, пити каву без цукру і вершків.

Знижується ризик розвитку небезпечних захворювань. Помірне споживання кави слугує профілактикою хвороб Альцгеймера і Паркінсона, деменції, астми, цирозу печінки і раку.

Шкода кави

Більшість лікарів сходяться на думці, що максимально допустима доза кави на день: 2-3 чашки (приблизно 300 мг кофеїну або 6-8 чайних ложок). За умови, що ви здорові й у вас немає ніяких протипоказань. Серед останніх:

артеріальна гіпертензія (підвищений тиск);

атеросклероз судин;

-аритмія;

-захворювання ендокринної системи;

-захворювання нирок, шлунку і дванадцятипалої кишки;

-вагітність.

Натуральна кава: користь і шкода для здоров'я


Навіть якщо ви не страждаєте від зазначених недуг, поспостерігайте за тим, як кава впливає на ваш організм. Допустима доза може варіюватися в залежності від індивідуальних особливостей.

Якщо після чергової порції виникає запаморочення, головний біль, аритмія або нудота, можливо, є сенс відмовитися або принаймні знизити кількість кави.

-Перезбудження і стрес. Кава збільшує навантаження на центральну нервову систему. Напад агресії, психоз або безсоння – явна ознака надлишку кофеїну.

-Порушення природного серцевого ритму. Пульс частішає, а тиск стає вище.

-Залежність. Якщо прокинутися і бути продуктивною без кави вже не виходить, варто бити тривогу.

-Зневоднення. Кава – сечогінний напій. Щоб не допустити виснаження водних резервів організму, після кожної чашки рекомендовано випивати склянку звичайної води.

-Зубний наліт. Таніни в складі натуральної кави забарвлюють емаль. Зберегти білизну допоможе чистка зубів одразу після вживання напою.

-Діарея. Кофеїн і кислоти подразнюють шлунок, посилюється секреція рідини і перистальтика кишечника.

-Знайте міру, піклуйтеся про своє здоров'я та прислухайтеся до організму – і тоді горнятко улюбленого напою не завдасть шкоди!

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
31-03-2019, 01:25
Коментарів 0 Переглядів 2 755

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.