Приказка “ви є те, що ви їсте” надзвичайно правдива. Та згідно з останніми дослідженнями час, коли ви їсте, є також важливим. Ігнорування циркадних ритмів організму та прийом їжі в неправильні періоди часу – скажімо, пізно вночі – може підвищити рівень цукру в крові.
То який час є оптимальним для прийому їжі? Експерти виділили три ключові принципи, яких слід дотримуватися, передає health.com.
Їжте під час світлового дня. Наше тіло використовує інсулін – гормон, який переміщує глюкозу з крові у більшість клітин, включаючи м’язові – в якості палива протягом дня. Вночі ж організм “дрімає”, і як результат, всі спожиті калорії переходять в жир. Але взимку темніє набагато швидше, тому встигнути з прийомами їжі до заходу сонця майже неможливо. Більш реалістичним варіантом буде їсти під час 12-годинного вікна кожного дня – наприклад, з 7:00 до 19:00.
Не пропускайте сніданок. Дослідження показали, що люди, які їдять вранці, як правило, мають більш низький кров’яний тиск та рівень холестерину, менший ризик серцевого нападу. Також легше втратити вагу, якщо снідати. Найкращим вибором буде каша, яйця чи кисломолочні продукти.
Обід – основний прийом їжі. Навіть якщо у вас був ситний сніданок, не пропускайте обіду. З цим прийомом їжі, в ідеалі, ви будете споживати 75% калорій до 16:00. Наповніть одну половину тарілки овочами без вмісту крохмалю, іншу – пісним білком. Вечеря ж має бути “легким перекусом”.
Отже, обов'язково стежте, що ви їсте. Але не забувайте також стежити за годинником.
28-03-2019, 00:10
0
2 199