RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У МОЗ пояснили, як харчуватися під час посту без шкоди здоров'ю

Вже закінчується другий тиждень Великого посту, отже, є ще час навчитись постувати правильно та не зашкодити своєму здоров’ю.

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало у Facebook поради, як правильно постувати.



Чим корисний піст

- Відмова від процесованого м’яса (ковбас, сардельок і копченостей) - перевага для здоров’я. Адже такі продукти збільшують ризик деяких видів раку, гіпертензії та порушення обміну жирів. При цьому шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить.

- Якщо щодня споживати багато різноманітної рослинної їжі, ви отримуватимете вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, матимете здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет.

- Бобові - це джерело повноцінного білка, незамінних амінокислот. Вони містять вітаміни групи В, мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби - це повільні вуглеводи, які не підвищують рівень цукру в крові стрімко. Бобові містять клітковину, а отже сприяють здоровим кишківнику і рівеню холестерину.

- Гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн.

У чому небезпека?

-Майже повна відмова від масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів (лецитин яєць, риб’ячий жир) може бути небезпечною. Адже в них є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Ці вітаміни необхідні для роботи імунної системи, хорошого зору, обміну кальцію. Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів. Низькожирові дієти можуть бути корисними для людей із ожирінням та порушеннями жирового обміну.

- В яйцях є практично всі вітаміни, повноцінний білок та корисні жири: наприклад, холін та лецитин, потрібні для роботи нервової системи та печінки. Дещо замінити яйця можуть разом соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудза та шпинат.

- Споживання сирів та йогуртів змешує ламкість кісток, ймовірність розвитку діабету другого типу. Ці продукти майже не містять лактози, яка не розщеплюється у деяких дорослих. Є гіпотеза, що деякі молочні продукти можуть стати причиною вугрів, через гормони корів, яких доять протягом вагітності.

- Регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Одна велика запечена скумбрія на тиждень покриє потребу в жирах.

- В кашах - гречаній, перловій, пшеничній, пшоняній, вівсяній, кукурудзяній – крім вуглеводів, є клітковина, мікроелементи, вітаміни групи В та білок. Але не варто зловживати і харчуватися самими лише вуглеводами, особливо білими хлібом, білим рисом і макаронами без нічого - такий раціон призводить до нестачі вітаміну В1, появі закрепів і набору ваги.

- Їжте горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння, морську капусту. Це забезпечить організм омега-3 поліненасичених жирних кислот. Не зловживайте вуглеводами. Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу. Не зловживайте печивом, яке містить маргарин. Адже це - небезпечні транс-жири. Не зловживайте смаженням пісної їжі на соняшниковій олії. Їжте квашену капусту. Вона містить кальцій, пробіотичні лактобактерії.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
23-03-2019, 23:41
Коментарів 0 Переглядів 975

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.