Нерідко після того, як людина закінчує курс прийому антибіотиків, у неї виникають запори або діарея – адже антибіотики знищили і хороші бактерії теж, і кишечник дає збої. Але це лише вершина айсберга. Кишечник перестає повноцінно всмоктувати корисні речовини з їжі в кров. Ось чому після одужання накочує нова хвиля слабкості. Але іноді на посиденьки в туалеті не тягне.
Це означає, що кишечник впорався з наслідками убивчої сили антибіотиків самостійно? Ні. Через брак корисної мікрофлори кишечник все одно ледь витягує з їжі необхідні речовини. Як йому допомогти розповіла дієтолог Людмила Денисенко, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння, передає molbuk.ua.
Кефір, йогурт і айран 0 не менше 200 мл в деньКисломолочні продукти містять молочний цукор – ще одні ласощі для дружніх нам бактерій. З цієї причини кишечник подякує і за інші продукти природного бродіння – наприклад, квашену капусту або кисле молоко.
Вживати варто кефір, йогурт, айран та інші кисломолочні напої домашнього приготування: вони не будуть містити некорисних стабілізаторів, фарбників, підсилювачів смаку, які корисну мікрофлору знищують.
Включіть до раціону "антиокислювачі"Внаслідок розростання полчищ поганих бактерій – запалення в кишечнику і "закислення" організму. Вони ж створюють відмінні умови для розмноження "ворогів". Розірвати це коло можна за допомогою "антиокислювачів" і продуктів, що підвищують місцевий імунітет. Це морська риба (на період реабілітації, протягом тижня, по два шматочки три рази в день); гарбуз, буряк, морква, урюк, алича, абрикос, нерафінована лляна олія або свіжомелене лляне насіння (по 2 ст. л. в день чоловікам, 3 ст. л. – жінкам, його потрібно додавати в салати, вже готові супи та каші).
Продукти, які знижують масштаби окислення клітин і запалення тканин – шипшина, солодкий перець, смородина, обліпиха, брусниця, журавлина, некислі цитрусові: вони за рахунок вітаміну С в своєму складі і вітамінів групи В підвищують клітинний імунітет. Крім того, аскорбінова кислота надає бактерицидну дію. А продукти бджільництва, сире насіння гарбуза, сирі ядра горіхів і морепродукти багаті "антиокислювачами" – цинком і селеном.
Овочі 0 до 80% від з'їденого за деньВживайте овочі (свіжі, варені, запечені). Вони повинні складати 80% денного раціону. Клітковина в них – це їжа для корисних бактерій в кишечнику: вони її "їдять" в прямому сенсі, розмножуючись і утримуючи зростання патогенних мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті. Багато клітковини в моркви і буряку, кропі, петрушці, іншій зелені, а також – в кольрабі, брокколі, рукола, бадиллі буряка, шпинаті, крес-салаті і в інших листових овочах.
Обов'язковий суп на м'ясному бульйоніЇжа в рідкому вигляді і саме термічно оброблена повноцінніше засвоюється, і більше поживних речовин і швидше потрапляють в кров. А суп до того ж містить весь спектр необхідних речовин: мінерали і вітаміни (овочі і/або коренеплоди), вуглеводи (крупи), білки і жири (м'ясо або рибу). При цьому в бульйоні з м'яса або риби повно екстрактивних речовин – вони стимулюють виділення шлункових соків. Бульйон не позбавлений і жиру, а він теж покращує травлення, допомагаючи жовчному міхуру краще виділяти жовч.
Але суп піде на користь, тільки якщо правильно зварити бульйон. Так, якщо ви не впевнені, що птах, риба або телятина не містять антибіотиків та інших малокорисних добавок, то кладіть їх для варіння в холодну воду. Білок згорнеться не так швидко, і все шкідливе встигне максимально перейти в воду. Її після закипання через 5-7 хвилин варто злити, залити нову порцію води і зварити до готовності.
Якщо в якості м'яса ви впевнені, краще класти його в киплячу воду, тоді воно буде смачнішим. На кістках варити бульйон не варто – вони містять багато жиру. До того ж кістковий мозок тварин накопичує велику кількість радіоактивних з'єднань.
Потрібні табуМінімум на місяць виключіть хлібобулочні вироби з білого борошна, кондитерські вироби, м'ясні продукти і соуси, виготовлені промислово, солодку газовану воду. Вони погіршують зростання хороших бактерій і стимулюють запалення в кишечнику.
24-03-2019, 00:20
0
5 413