RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як реагувати на хамство: поради психологів


Буває, нам грубіянять і хамлять. На жаль. У громадському транспорті, на роботі, в державних органах, на касах магазинів, у мережі і т.д. Як правило, більшість людей реагує хамством у відповідь, або мовчки розвертається і потім цілий день перебуває в поганому настрої.

Експерти стверджують, що ні ті, ні інше не є адекватною реакцією на хамство і агресію з боку інших людей.



Чому люди поводяться по-хамськи?

Потрібно розуміти: коли вам хамлять – проблема не в вас, проблема в людині, яка це робить. Це означає, що їй погано, щось мучить всередині (гнів, заздрість), а може просто болить зуб або був поганий день, він втомився і засмучений. І він просто не може впоратися з цим станом. Тому шукає, на кого б його "злити". Підсвідомо, звичайно.

Але ми ж знаємо: щасливі гармонійні задоволені життям люди ніколи не будуть нікого ображати ні з того ні з сього. Тому агресорів і хамів можна тільки пожаліти.

Також буває, людина просто хоче якось виділитися і самоствердитися за чийсь рахунок. Оскільки у неї низька самооцінка. А іноді це прямий спосіб отримати "дозу" енергії, простіше кажучи – банальний енергетичний вампіризм. Тоді саме ваша реакція – особливо негативна – саме те, що потрібно кривдникові.

Тобто, в цілому, підсумуємо: люди, які говорять грубощі і грубіянять – це нещасні люди. І ті, кому не вистачає позитивних емоцій, любові і щастя. Знаючи це, ми вже по-іншому подивимося на ситуацію.

Як же реагувати на хамство незнайомих людей?
Якщо вам грублять члени сім'ї – це окрема тема. Зараз поговоримо про незнайомих людей, з якими ми стикаємося впродовж дня буквально всюди.

Головне, чого не потрібно робити


Не варто ні в якому разі приймати все на свій рахунок і близько до серця і тим більше реагувати агресією і огризатися у відповідь. Ви тільки витратите енергію, нічого не доб'єтеся, і швидше за все, в очах оточуючих будете виглядати також жалюгідно і безглуздо, як і ваш опонент.

Як потрібно реагувати ?

Зрозумійте, що людині погано, пожалійте її. Тоді ви залишитеся спокійні.

Якщо від вас домагаються якоїсь реакції – скажіть спокійно, що поки він не прийде в адекватний стан і не заспокоїться, ви не готові спілкуватися.

Якщо від вас співрозмовнику нічого не потрібно, але він продовжує піднімати пір’я – можна сказати "Вибачте, мені це не цікаво". І більше не реагувати.

Якщо вас тролять або хейтять у мережі – краще не реагувати взагалі ніяк, а бути вище цього. Максимум, що можна відповісти в такій ситуації: "Ну що, самоствердитися за мій рахунок?" Або щось на зразок "Поганий день?".

Можна використовувати гумор і сарказм. Наприклад, вислухати все, що говорить співрозмовник, не перебиваючи. А потім демонстративно чхнути. Або позіхнути. Потім повідомити з незворушною посмішкою: "Вибачте, у мене алергія на нісенітницю. Так на чому ми там зупинилися?". Або сказати щось на кшталт "Якщо нема розуму, не потрібно компенсувати хамством, вам це не пасує". Хоча далеко не в кожній ситуації це спрацює, все індивідуально.

Можна просто зіслатися на те, що нема часу, зайнятість і сказати, що вас не цікавлять такого роду розмов. "Всього вам доброго, до побачення". Або повідомити, що ви не зобов'язані вислуховувати цю маячню і не реагувати на подальші наміри і не вступати в діалог. Головне сказати це спокійно.

Можна сказати щось зовсім нелогічне і зламати шаблон. Змусивши людину втратити орієнтири. Наприклад, вислухавши її тираду, повідомити щось на кшталт "а знаєте, у дуба біле коріння". І поки людина буде міркувати, що це було, піти.

Зробити опонентові несподіваний комплімент і тим самим змусити його замовкнути і відчути провину.

Важливий момент: якщо ваш опонент неадекватний – краще просто ігнорувати будь-які наміри в ваш бік.

Як реагувати в конкретному випадку на хамство, завжди залежить від ситуації і вашого особистого вибору. Головне, завжди будьте стримані, дотепні і впевнені в собі. Зберігайте спокій і власну гідність. І пам'ятайте: чим людина сильніша енергетично і фізично і впевнена в собі, тим менше хамства до неї буде звернено. Тому робота над собою і своєю самооцінкою – те, з чого завжди потрібно починати.
4-03-2019, 00:20
Коментарів 0 Переглядів 2 390

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.