RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи шкідливо готувати їжу у мікрохвильовій

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чи шкідливо готувати їжу в мікрохвильовці та перелічила кілька правил, яких вато дотримуватися при такому способі приготування.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передає ZIK.



"Мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію та викликають рак. І це не початок історії про повстання машин. Насправді, навколо цих пристроїв існує багато міфів, з якими досі сперечаються науковці. Один з них – після нагрівання в мікрохвильовці їжа стає менш поживною", – йдеться у дописі Супрун.

За її словами, багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

"В одному з досліджень вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С під час різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці. Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння – руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці – приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння – майже половина.

В інших випадках також було підтверджено, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті", – пише медик.

Коли йдеться про овочі, зазначає Супрун, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини.

В деяких випадках готування не лише зберігає, а й сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. До прикладу, лікопену в помідорах та каротиноїдів у моркві.

"В цілому працює правило – що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню", – пояснює чиновниця.

Водночас Супрун застерігає щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці. Бо, як вона роз’яснює, деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику – фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі – щоби зробити пластик м’яким і гнучким.

"Ці речовин пов’язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів – естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народження. Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках", – пише керівниця МОЗ.

Читайте також: Супрун розповіла, як не дати організму "засохнути"

Уляна Супрун наголошує, що слід бути дуже уважним до посуду, особливо, якщо ви часто користуєтеся мікрохвильовкою.

Вона перелічила кілька правил, яких вато дотримуватися при готуванні та розігріванні їжі в мікрохвильовій печі:

- Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.

- Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі – використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.

- Якщо такий посуд має пошкодження – не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів. В них не тільки не варто розірівати їжу, а й просто залишати гарячу.

- Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
28-02-2019, 02:15
Коментарів 0 Переглядів 1 793

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.