RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як поліпшити метаболізм після 30 років


У 30 років у нашому організмі відбуваються незворотні зміни. Жити так, як раніше, вже не виходить: після 30 помітні перші ознаки старіння шкіри, суглоби поскрипують, збільшується жировий прошарок, похмілля після застіль стає важчим.

Про це повідомляє takprosto.cc, пише molbuk.ua.



Чи правда, що після 30 років порушується обмін речовин в силу природних причин? Чи ми самі "підштовхуємо" організм до в’янення? Розкриваємо міфи і факти про метаболізм з дієтологом-нутриціології Наталією Нефедовою.

Як розігнати метаболізм

"Зміни функції органів травлення розвиваються повільно і носять суто індивідуальний характер. Обмінні процеси організму сповільнюються тільки після 40-50 років. А в 30-35 років зайва вага, погана шкіра і зморшки – наслідок неправильного харчування, дієт, недосипу. Раннє старіння залежить від того, що, як і коли ми їмо" , – розповідає Наталя.

Можна заново запустити обмін речовин і відновити всі процеси. Так що виправдовувати себе, мовляв, "все, такий, як в 20, я вже не буду”, не вийде. Ситуація повністю оборотна, якщо слідувати декільком правилам.

Додати фізичну активність

Без руху будь-які дієти, детокс і інші модні хитрощі працювати не будуть. Регулярні заняття плаванням, гімнастикою, танцями, йогою підвищують метаболізм на 20%. Навіть звичайна двадцятихвилинна прогулянка на свіжому повітрі також підійде. Головне – активність повинна приносити задоволення!

Харчуватися регулярно

Для вироблення ферментів і гормонів нашому організму постійно потрібні поживні речовини. Відбувається порушення метаболізму, коли ми голодні. Тому своєчасний прийом їжі набагато ефективніший за дієти.

Сніданок повинен бути не пізніше, ніж через 30 хвилин після пробудження. Виключіть з нього тваринні білки (м’ясо, сир, риба, яйця). Вони прискорюють процеси старіння і забруднюють організм, краще заміни їх цільнозерновими продуктами, фруктами, овочами, горіхами.

Обід в жодному разі не можна пропускати. Він повинен бути щільним і насиченим білками, жирами, вуглеводами (овочі і фрукти, молочні продукти, бобові, горіхи, яйця, тофу). З 13:00 до 15:30 – найактивніша фаза виділення ферментів. Якщо ти не пообідала або просто перекусила, тоді ввечері чекай на занепад сил та тягу до солодкого.

Вечерю також не варто пропускати, хоча б легку. Поширене правило "не їсти після шести" – це міф. Не їдять після 18.00 ті, хто лягає спати о 21:00. А іншим бажано просто почекати 3 години до сну після прийому їжі.

Висипатися

Людині на добу потрібно спати мінімум 8 годин підряд. Недосипання часто переростає в бажання з’їсти солодкого: шоколад, печиво, какао, торти. Солодка їжа дає викид гормону задоволення дофаміну, дарує нам відчуття тепла і затишку, заспокоює і розслабляє. Але в результаті ми отримуємо зайві кілограми.

Пам’ятай, що невиспаний організм переходить в режим виживання, так як відчуває сильний стрес. При цьому виробляється гормон страху кортизол. Поганий режим сну веде до плачевних наслідків: зниження інтелекту і пам’яті, інфаркту, інсульту, діабету, занепаду лібідо, збільшення ваги, депресії і інших недуг.

Вживати достатню кількість рідини

Брак вологи в організмі сильно порушує роботу всіх систем. З’являється запаморочення, головний біль, неуважність. Коли ти хочеш пити, це перша ознака зневоднення, а значить, організму вже дуже сильно не вистачає рідини.
Бажання закусити щільний прийом їжі чимось солоденьким – це результат клітинної спраги, і мозок сприймає її як тягу до солодкого.

Відомо, що потрібно вживати не менше 2-3 л рідини в день. В цю кількість входить і вода, і свіжовичавлений сік, і трав’яний чай, а також соковиті салати і супи. Головне пам’ятати, що 50% цієї рідини повинна займати чиста питна вода.

Існує міф, що вживати воду потрібно виключно в проміжках між прийомами їжі. Насправді здоровій людині можна пити до, під час, і після їжі. А ось запивати їжу чаєм або кавою не можна: вони заважають засвоєнню заліза, цинку і магнію. Слід почекати мінімум 30 хвилин.

Заповнити нестачу вітаміну D

Контролюй рівень вітаміну D. Ознаками його нестачі є проблеми з зубами, болі в м’язах, відчуття пригніченості, відсутність настрою і повільне загоєння ран. Сонячне світло сприяє виробленню в організмі цього вітаміну. Але так як не у всіх є можливість проводити час в сонячних країнах, необхідно компенсувати брак їжею і біодобавками. Аналіз крові і відвідування лікаря допоможуть тобі визначити дозування вітаміну D.

Перестати рахувати калорії

Забудь про дієти з підрахунком калорій. Все одно правильно визначити їх кількість неможливо – після термічної обробки, в залежності від способу зберігання продукту, рівня вологості калорії можуть змінюватися.

Можна харчуватися на 1 000 ккал тортиками, а можна вживати на 2 500 ккал яйця, рибу, авокадо, крупи, масла і відчувати себе відмінно. Важливо пам’ятати і про психологічний комфорт. Коли дивишся на їжу і бачиш лише цифри, то зникає будь-який настрій. І в результаті тіло так і залишається пухким, працювати і жити важко, сили нас залишають, волосся тьмяніє, псується шкіра.

Якщо тебе цікавить питання, як поліпшити метаболізм після 30 років, то слід прислухатися до думки сучасних досвідчених фахівців і не впадати в крайності самостійно. Головне пам’ятати, що кожен організм унікальний: те, що одних оздоровлює, у інших викликає лише проблеми.
25-01-2019, 00:10
Коментарів 0 Переглядів 2 480

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!