Як вибирати безпечний посуд

новини / Життя
1 875
0
Як вибирати безпечний посуд

Пропонований сьогодні у великій різноманітності посуд, від силікону до тефлону, не завжди виявляється інертним і нешкідливим для здоров’я.

Якщо говорити про посуд загалом, то найбільш безпечним є чавун, скло, кераміка.



Основні вимоги до безпечного посуду:

- матеріал повинен бути інертним;
- не взаємодіяти з їжею; бути термостійким;
- не змінювати свої властивості під час нагрівання;
- не виділяти небезпечних речовин під час нагрівання.


Чавун

Посуд із чавуну безпечний, добре витримує високі температури, при цьому рівномірно нагріваючись. Крім цього, чавун довговічний і міцний. Їжа, приготовлена в чавунному посуді, має найкращі смакові якості. В чавунному посуді добре готувати, але не зберігати їжу.

Дерево

У дерев’яному посуді добре готувати їжу на пару. Дерево екологічне та безпечне для здоров’я. Головне, правильно очищати такий посуд від залишків їжі (сіллю або оцтом), не даючи можливості для розмноження мікроорганізмів. Найбільш стійким для термічного впливу є бамбук.

Срібло

Не тільки срібний посуд, але й навіть шматочок срібла надає антисептичну дію на їжу та воду. Але пам’ятайте: надлишок іонів срібла також має негативні наслідки для здоров’я, зокрема, може призвести до мігрені та проблем із зором.

Глина

Глиняний посуд — також входить в рейтинг найбільш безпечного для здоров’я посуду. В глиняному посуді можна варити і запікати їжу. Але цей посуд підходить тільки для духовки.

Скло

Скляний посуд також екологічний і не заподіє шкоди здоров’ю. Його можна використовувати як для приготування їжі, так і для зберігання. Можна вибирати термостійкий, ударостійкий скляний посуд.

Кераміка

Керамічний посуд так само, які глиняний, безпечний для здоров’я, але має ряд обмежень і незручностей: він важкий, б’ється і такий посуд (якщо він холодний) не можна ставити в розігріту духовку.

Порцеляна

Посуд з порцеляни не заподіює шкоди здоров’ю. Відомо, що з незапам’ятних часів такий посуд використовували не тільки для приготування їжі, а й для довгострокового зберігання пахощів і ліків. Вважається, що порцеляна допомагає організму очиститися від шлаків і хронічних захворювань.

Емаль

Посуд, вкритий емаллю, нейтральний і нешкідливий. Однак будьте уважні до відколів, що утворюються за температурних перепадів і ударів. Такий посуд вже небажано використовувати: захисна оболонка емалі вже порушена.

Мідь

Мідний посуд має ряд переваг, однак зазнає окислювання в результаті реакції з азотною кислотою, яка може міститися в мийних засобах. Якісний мідний посуд можна використовувати, але нечасто.

Нержавіюча сталь


Нержавіюча сталь має кілька маркувань, що позначають склад сплаву. Найбільш поширений склад, який використовують для виготовлення каструль і сковорідок — сплав нікелю, заліза тахрому. Люди, що мають алергію на нікель, повинні уникати такого посуду.

Також відомо, що, наприклад, імплантати або стоматологічні протези, виготовлені з неіржавкої сталі, призводять до запалення слизової оболонки. Під час контакту сталі зі шкірою — можливі дерматози. Також нікель може викликає викликати бронхіальну астму і має канцерогенні властивості.

Посуд з неіржавкої сталі з маркуванням "nikel fгee", як видно з назви, не містить нікелю. Однак такий посуд ще перебуває на стадії розробки.

Посуд із маркуванням "хірургічна сталь" (або "сталь 10 /18") має відмінну якість і стійкий до корозії. Однак такий посуд не можна перегрівати.

Алюміній

В харчовій промисловості алюміній вже зарекомендував себе як токсичний матеріал: алюмінієвий посуд вражає кісткову танервову систему, нирки, підвищує ризик виникнення хвороби Альцгеймера. Разом зїжею, приготованою приготовленою в такому посуді, в результаті контакту з кислими продуктами, в наш організм потрапляють і частинки алюмінію.

Силікон

Про вплив силіконової силіконового посуду на їжу та наше здоров’я поки відомо мало. Посуд з насиченого киснем силікону був заборонений в Швейцарії як потенційно небезпечний для здоров’я.

Тефлон. Антипригарні покриття

Вважається, що безпечними для здоров’я є тільки тефлон високої якості, виробництво якого є складним і дорогим. Для чищення такого посуду не можна використовувати абразиви та нагрівати до високих температур. У разі, якщо цілісність покриття тефлону порушується, далі посуд вже не можна використовувати. Також такий посуд вимагає рівномірного електричного нагрівання, і не підходить для газових плит.

Однак і справжній тефлон не є абсолютно безпечним для здоров’я: у його виробництві використовується кислота Pfoa, вивчення дії наорганізм якої все щедосітриває. Крім цього, під час нагрівання тефлон виділяє тетрафторетан. А речовини, подібні до цього (що містять фтор), є кумулятивною отрутою.

Пластмаса

Посуд із пластика — чи не найнебезпечніший, що не заважає йому бути найбільш вживаним у світі. До складу такого посуду входять бісфенол-А, меламін (викликає пухлини сечовидільної системи, захворювання легенів і травної системи, екзему, роздратування оболонок очей; діє на генному рівні), формальдегід (канцероген), стабілізатори: полістирол і поліпропілен (додають до складу одноразового посуду). Пластмасовий посуд абсолютно не підходить для розігрівання їжі. Також неварто зберігати жирну або гарячу їжу в впластикових ємностях.

Джерело: www.epochtimes.com.ua

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

07:00
Погода на Буковині 31 січня
02:00
Скільки часу щотижня приділяти фізичній активності, аби довго жити - відповідь вчених
01:45
Ці три рослини потрібно обрізати в січні: будуть краще рости після зими
01:30
Що необхідно їсти і пити відразу після тренування, щоб наростити м'язи
01:15
Ці прилади тягнуть найбільше світла: вимикайте їх після користування
01:00
Курятина ніколи не буде сухою, якщо скористатися цими хитрощами
00:45
Як зберігати мед, щоб він не кристалізувався: поради, які варто знати
00:30
Які продукти є найкращими для сніданку: легко запам'ятати
00:15
І навіть кава: продукти, які можуть прискорити ваше старіння
30 січня, 2025
23:57
Держсекретар США запевняє, що Трамп всерйоз налаштований щодо Гренландії
23:42
Гороскоп на 31 січня: Тельцям - приємні моменти, Левам - ділова пропозиція
23:35
Як почистити часник за 10 секунд: чотири способи від шеф-кухарів
23:17
СБУ викрила російських командувачів, відповідальних за удар по гіпермаркету в Харкові
22:56
Постачання нафти через найбільший у РФ порт зупинилося після атаки українських дронів
22:38
За рік борг України перед Світовим банком зріс на 65%
22:18
Чотири знаки Зодіаку отримають особливий шанс: карти Таро обіцяють їм неймовірні зміни
21:57
Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні
21:43
Комбінат хлібопродуктів та нежитлові будівлі: яке майно хочуть продати на Буковині у 2025 році
21:19
Генштаб ЗСУ: армія РФ атакувала 85 разів від початку дня, найбільше – на Покровському напрямку
21:00
Сьогодні - найтепліший день, відзавтра - похолодання: погода на Буковині
20:40
На Буковині парафія УПЦ МП поскаржилася уряду США на «фальшиві» збори щодо переходу в ПЦУ
20:20
Міськрада Чернівців просить Зеленського демобілізувати військових, які 3 роки на фронті
20:00
У центрі Чернівців пропонують облаштувати містечко народних майстрів
19:40
Реформа МСЕК: за якими критеріями встановлюватимуть групу інвалідності
19:20
У Києві запровадили оголошення хвилини мовчання у громадському транспорті
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм