Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Що приготувати на Старий Новий рік: страви для святкового столу

Старий Новий рік святкують в ніч з 13 на 14 січня. Вечір напередодні Старого Нового року називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим, ситним і смачним.

Кутя – головна обрядова страва цього вечора. На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками.



Окрім куті, на Старий Новий рік прийнято готувати безліч страв: при тому цінується, якщо вони різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим буде наступний рік. Обов'язковими частуваннями на столі є вареники, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси.

На столі обов'язково повинні бути страви зі свинини. Ця тварина традиційно вважалося символом родючості і достатку.

За народними звичаями на Старий Новий рік готують свинячі нутрощі, зі свинячих ніжок варять холодець, щоб у людей не боліли ноги, готують кишку (кров'янку), печінкові ковбаси, верещаку (старовинна українська страва зі свинячих реберець), смажать і коптять сало, готують з салом потапці (маленькі бутербродики), фарширують цілу молоду свиню, варять борщ тощо.

А от готувати птицю і рибу в цей вечір – було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя "полетить" або "попливе" з будинку.

Пропонуємо кілька рецептів оригінальних страв, які поєднують сучасність і традиції.

Що приготувати на Старий Новий рік: страви для святкового столу

Крученики зі свинини та грибами

Інгредієнти:
• 500 г свинини (філе);
• 400 г печериць (або сушених грибів);
• 1 цибулина;
• 3 ст. л. борошна;
• олія;
• спеції за смаком (базилік, орегано, коріандр, майоран, чебрець, перець);
• сіль за смаком.

Приготування:

М'ясо наріжте упоперек волокон шматками завтовшки приблизно 1 сантиметр, добре відбийте молоточком, посоліть і поперчіть.

На сковорідці підсмажте цибулю, гриби та спеції. Потрібно, щоб із суміші випарувалася вся рідина. Відкладіть 2-3 ст. ложки готових грибів із начинки для тушкування кручеників.

У кожен шматочок м'яса покладіть грибну начинку і загорніть рулетиком, акуратно підгортаючи краї, щоб із них не випадала начинка, і скріпіть зубочистками.

Кожен рулетик обваляйте у борошні й обсмажте на олії з обох боків до утворення золотистої скоринки. Покладіть крученики в каструлю, пошарово перекладаючи рештою грибів із начинки, залийте водою (або бульйоном), так, щоб вона трохи покривала крученики, посоліть. Тушкуйте крученики під кришкою на повільному вогні приблизно 40-50 хвилин до повної готовності.

Крученики зі свинини добре подавати з гарніром: пюре, овочами тощо.

Що приготувати на Старий Новий рік: страви для святкового столу

Млинці з м'ясним фаршем

Інгредієнти для млинців на 3 порції:
• молоко (300 мл);
• 2 яйця;
• борошно (200-250 г);
• 1 ст. ложка олії;
• 400 г відвареного м'яса (свинина, яловичина);
• 1 цибулина;
• пучок зелені;
• 3 ст. ложки рослинної олії;
• спеції для м'яса;
• сіль та перець за смаком.

Приготування:

Збийте яйця в пишну піну. Додайте до яєць сіль та перець і знову збийте.

Додайте до збитих яєць тепле молоко та перемішайте. Додавайте малими порціями борошно та постійно перемішуйте до того часу, поки не зникнуть всі "грудочки".

Смажте млинці на середньому вогні по 1-2 хвилини з обох боків, поки вони не зарум'яняться.

Для начинки відварене м'ясо пропустіть через м'ясорубку. Дрібно поріжте цибулю та зелень (можна брати заморожену.

На розігрітій сковороді в рослинному маслі обсмажте цибулю, потім додайте м'ясо, спеції, посоліть і обсмажуйте, помішуючи, 10 хвилин. Додайте зелень і перемішате.

Викладіть готову начинку в центр млинця, сформуйте мішечок та закріпіть його краї за допомогою зеленої цибулі. Або сформуйте просто конвертики, якщо зеленої цибулі немає.

Що приготувати на Старий Новий рік: страви для святкового столу

Верещака (свинячі ребра)

Інгредієнти:
• 400 г свинячих ребер;
• 200 г білого хліба;
• 50 г сала;
• 2 середні цибулини;
• сіль, чорний мелений перець та інші спеції за смаком;
• буряковий квас.

Інгредієнти для бурякового квасу:
• 0,5 кг очищених буряків;
• 1 л охолодженої кип'яченої води.

Приготування:

Заздалегідь потрібно приготувати буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк та залийте його водою. Суміш потрібно поставити у тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.

Для приготування верещаки візьміть свинячі ребра, посоліть їх та поперчіть. За бажанням ви можете додати й інші спеції. Обсмажте їх у глибокій сковороді до скоринки. Додайте у сковороду 500 грамів бурякового квасу та поставте в духовку на 30 хвилин.

Наріжте хліб дрібними кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. Наприкінці у верещаку додайте подрібнені й обсмажені цибулю й сало. Готову страву вийміть з духовки перед подачею на стіл і посипте зеленню. Подають верещаку порційно у глибоких мисках.

Що приготувати на Старий Новий рік: страви для святкового столу

Узвар з родзинками та вишнею

Інгредієнти:
• сушені яблука 100 г;
• сушені груші 100 г;
• чорнослив 100 г;
• курага 100 г;
• родзинки 100 г;
• сушена вишня 100 г;
• цукор 100 г.

Приготування:

Залийте сухофрукти (традиційний склад – сушені груші, яблука, родзинки і чорнослив) водою і ретельно промийте їх.

У каструлю налийте воду (2-3 літри), доведіть до кипіння. У воду викладіть всі сухофрукти, доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і варіть ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додайте в каструлю цукор.

Після цього зніміть узвар з вогню та дайте йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар варто процідити.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Рейтинг:
(голосів: 1)
11-01-2019, 23:05
Коментарів 0 Переглядів 2234

загрузка...
У Вінниці в суді зареєстрували апеляцію на рішення про поновлення мера Чернівців
Апеляційна скарга на судове рішення про поновлення Каспрука зареєстрована у сьомому апеляційному адмінсуді 18 червня
Негода наробила біди в гірських селах Буковини: розмито дороги і дахи будинків
Внаслідок погіршення погодних умов постраждали три села Чернівецької області
Син скандального чиновника з Буковини потрапив до списку партії Зеленського
П’ятеро буковинців увійшли до партійного списку "Слуги народу"
Популярне Коментують
• Новини
Loading...






















Тайний намєснік Зєлі і подпольщіца Оксанка. Блог Мостіпаки
Про головні події тижня, що минає – у блозі Олександра Мостіпаки
«Тягнуть оберемки гілок»: як на Трійцю виламують липи в Чернівцях. Блог Надії Будної
Священики наголошують на тому, що на Святу Трійцю заради традицій не варто нищити природу
Штири від Васі, сто від Іллюші  - і всі від ЗЕ. Блог Мостіпаки
Про головні події тижня, що минає – у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Детские коляски на сайте Kloomba
"Західний судинний центр" - лікарі, яких ви знаєте! (на правах реклами)

Про особливості роботи центру та переваги методик, які тут використовують, розповіли судинні хірурги "Західного судинного центру" Юрій Оліник та Володимир Савін.
Робимо повірку лічильників води з "Гекон" (на правах реклами)

Дуже важливо вчасно виконувати його обслуговування та повірку лічильника
Мережа «Копійочка» вже вкотре дарує вам призи! (новини компанії)

31 травня мережа магазинів потрібних речей "Копійочка" поповнилась ще одним магазином в м. Чернівці, по вул. Головна 215
Печера "Чудо сіль": дихаєш сіллю – почуваєшся молодим (на правах реклами)

Мікроклімат соляної печери має антисептичний та дезінфікуючий вплив на дихальні шляхи та шкіру
Нова медична лабораторія «МеДіС» у Чернівцях – точні аналізи європейської якості (на правах реклами)

Відтепер для того, щоб отримати якісні результати складних лабораторних досліджень, чернівчанам не потрібно їхати до Львова чи Києва