Постраждати від харчового отруєння може кожна людина. Отруїтися можна в гостях, в кафе і ресторанах, на пікніку і навіть домашньою їжею, яку ви робили власними руками.
Причиною можуть стати неякісні або зіпсовані продукти, страви, які готували або зберігали з порушенням санітарних норм, пише likar.info.
Отруєння викликають мікроби, токсини і інші отруйні речовини, що потрапили в організм з продуктами харчування. Наслідки можуть бути дуже серйозними – від зневоднення до порушення роботи органів і систем, аж до летального результату. Здоров'я і життя людини залежить від того, наскільки швидко і адекватно їй надали першу допомогу.
Час появи перших симптомів і самі симптоми залежать від того, що стало причиною отруєння. Якщо людина отруїлася неякісною їжею, перші ознаки інтоксикації зазвичай з'являються через 2-4 години після їжі. Якщо причиною стали отруйні гриби, ягоди або рослини – зазвичай через 4-12 годин.
Характерні симптоми токсикоінфекції – нудота, блювота, коліки, діарея. Якщо з'явився головний біль, підвищена температура тіла, почастішав пульс, людина відчуває загальну слабкість, а шкіра стала синюшного кольору – це ознаки гострої інтоксикації. Цей стан вимагає негайної медичної допомоги.
Отруєння грибами, рослинами і ягодами може розвиватися повільно і стрімко. В цьому випадку для порятунку життя людини дорога кожна хвилина.
Харчове отруєння можна лікувати в домашніх умовах тільки при легкому ступеню інтоксикації. Але саме лікувати, а не пускати на самоплив. Якщо з'явилися загрозливі симптоми інтоксикації, необхідна госпіталізація. Особливо якщо причиною отруєння стали гриби, консервовані продукти, алкогольні напої.
При появі нудоти і діареї після прийому їжі у дитини рекомендується терміново викликати лікаря.
Перша допомога при харчовому отруєнніЯкщо у вас або ваших близьких з'явилися симптоми отруєння після їжі, перш за все, проаналізуйте, що могло стати його причиною. Якщо напередодні людина їла гриби, ягоди, консервовані продукти, або вживала алкоголь, необхідно негайно викликати "швидку допомогу". До приїзду лікарів потерпілий потребує долікарської допомоги. Таких же принципів варто дотримуватися людині з легким ступенем отруєння.
Очищення шлунку. Через напади блювоти організм намагається самостійно очиститися від токсинів. Людині потрібно багато пити. Пити потрібно до повного припинення блювоти. При останньому нападі блювотні маси повинні представляти собою відносно чисту рідину без домішок їжі і слизу. Це означає, що шлунок очистився.
Якщо блювота не настає мимовільно, її потрібно викликати. Для цього використовують водний розчин солі, харчової соди або слабкий розчин марганцівки. Розчин подразнює стінки шлунку, і починається очисна блювота. Якщо це не відбувається, то її потрібно викликати подразненням кореня язика.
Якщо людина перебуває у непритомному, маревному або дуже ослабленому стані, не можна викликати в неї блювоту в домашніх умовах. Вона може захлинутися блювотними масами. Дітям до 2-х років і пацієнтам після інсультів і інфарктів промивання шлунку повинні робити кваліфіковані фахівці.
Прийом ліків. До препаратів долікарської допомоги при харчовому отруєнні належать абсорбенти і обволікаючі засоби. Абсорбенти, такі як активоване вугілля, можна використовувати для приготування розчину для промивання шлунку або вживати іншими способами відповідно до інструкції. Ці препарати зв'язують і виводять з травного тракту отруйні речовини. Обволікаючі речовини перешкоджають всмоктуванню в кров токсичних речовин завдяки тому, що покривають тонкою плівкою слизову травного тракту.
Багато пити. Рідина допомагає прискорити виведення токсинів з організму при харчовому отруєнні. Пиття також необхідне для компенсування рідини, втраченої під час блювоти і діареї.
Після отруєння їжею рекомендується пити звичайну кип'ячену воду з лимоном, морси, лужну мінеральну воду без газу, чорний чай, відвар ромашки. Існують аптечні препарати, призначені для відновлення кислотно-лужного балансу, порушеного при блювоті і діареї.
Крім того, тепле пиття допомагає людині зігрітися і полегшує больові відчуття. Спазми судин при отруєнні викликають великі тепловтрати, тому людина мерзне. Щоб зігрітися, їй достатньо вкритися ковдрою і прикласти до ніг грілку.
Лікування тяжких харчових отруєнь проводиться тільки під наглядом лікаря.
Частиною лікування при отруєнні продуктами є дієта. У першу добу після того, як симптоми отруєння зникли, можливий тільки питний режим. Якщо з'явилося відчуття голоду, можна їсти невелику кількість домашніх сухариків з білого хліба. Далі їжа повинна бути легкою, відвареною, подрібненою. Почніть з каш на воді (вівсяна, рисова), з овочевих або курячого бульйонів. Під час четвертого прийому їжі можна з'їсти картопляне пюре і нежирне філе риби, приготоване на пару. Ще через добу можна поступово повертатися до звичного меню.
Залежно від того, що стало причиною отруєння, вам може знадобитися прийом медикаментів, наприклад, бактерицидних засобів, препаратів для боротьби з дисбактеріозом, ферментних препаратів. Ці ліки можна приймати тільки за рекомендацією лікаря.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-01-2019, 00:20
4
3 687