RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чим корисні фініки для здоров'я


Регулярне споживання фініків сприяє зниженню холестерину в крові, а значить, допомагає знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема атеросклерозу. Крім того, споживання фініків сприяє зниженню рівня pH в крові і сповільнює процеси старіння. Такого висновку дійшли ізраїльські вчені.

Фахівці провели дослідження на предмет впливу фініків на людський організм.



Для цього була набрана група волонтерів, які протягом місяця приймали в їжу по 100 грамів фініків сорту "маджхоль". По завершенні першого місячного дослідження групі волонтерів було заборонено вживати фініки на місяць. Потім почався другий етап досліджень – група випробовуваних повинна були щодня вживати фініки сорти "Халаві", що мають товсту шкірку, що очищається, та переважно ростуть в Йорданській долині. Крім обов'язкових щоденних 100 грамів фініків, волонтери брали звичну для них їжу.

Сорти фініків

Світовим лідером з виробництва та продажу фініків є Саудівська Аравія. Фініки – важлива сільськогосподарська культура в Іраку, Аравії, Північній Африці, Марокко. Однак фінікові пальми були завезені і до інших частин світу, і зараз ростуть в США (Каліфорнія), Мексиці, Австралії, ПАР і в інших країнах. Для арабів фініки замінюють хліб.

В ісламських країнах фініки і молоко – традиційна перша їжа після заходу сонця під час Рамадану. Вважається, що фінікова пальма походить з Перської затоки і вирощувалася вже 6000 років до н.е. Це високе дерево з дуже великим, довгим листям. Незрілі плоди овально-циліндричної форми завдовжки 3-7 см, 2-3 см в діаметрі. У нестиглому вигляді бувають від яскраво-червоних до яскраво-жовтих залежно від сорту. Усередині плоду міститься кісточка завтовшки 6-8 мм. Існує понад 1500 сортів фініків.

Китайський фінік. Його ще називають ююба або унабі. Це плід колючого чагарнику або деревця заввишки 3-9 м (Zizyphus jujuba Mill). Виростає в середземноморських країнах і в Азії. Плоди цього сорту фініків невеликі, червонувато-коричневі, овальні і м'ясисті. Вживати в їжу можна як свіжими, так і сушеними та в'яленими. Ююба використовують для приготування коржів і сиропів. Переважно його люблять в азіатській кухні: в Китаї, Японії, Індокитаї в свіжому і особливо підв'яленому вигляді, оскільки від лежання китайські фініки робляться ароматнішими. Вони входять до складу багатьох прянощів, киселів, мусів, варень.

Канарський фінік. Цей фінік вирощується як декоративна рослина, а також як плодова культура. Його батьківщина – Канарські острови, зростає на скелястих і кам'янистих місцях. Культивували цей вид ще з кінця XIX ст. Це пальма з прямим стовбуром заввишки до 3 м, покритим залишками підстав листя, що має колонообразну форму. Рослина досягає 6 м в висоту, її загострене листя дуже тверде, ним навіть можна поранитися.

Тому фінік вирощують лише в просторих приміщеннях. Але листя пальми використовують і в лікувальних цілях. Соком рослини лікують опіки, інфекційні, шкірні захворювання. Компреси з подрібненого пальмового листя роблять при мастопатії.

Фініки поділяються на м'які, напівсухі і сухі залежнос від м'якості стиглого плода. Інша класифікація заснована на вигляді цукру, що міститься в стиглому плоді: фініки з інвертним цукром, що містять декстрозу і глюкозу, і фініки з тростинним цукром, що містять переважно тростинний цукор (сахарозу). Більшість м'яких сортів – фініки з інвертним цукром, а більшість сухих сортів – фініки з тростинним цукром.

У сухих сортах фініків трохи вологи, тоді як м'які або напівсухі сорти містять значну кількість вологи і швидше псуються, якщо тільки плоди не висушити природним або штучним способом. Повністю дозрілий фінік – м'ясистий плід із золотисто-коричневою гладкою шкіркою

Корисні властивості фініків

Вчені вважають, що 10 фініків на день достатньо для забезпечення добової потреби людини в магнії, міді, сріблі, половини потреби в залізі, чверті потреби в кальції. У 100 г фініків міститься: 20,0 г води, 2,5 г білків, 0,5 г жирів, 69,2 г вуглеводів, 0,1 г ненасичених жирних кислот, 69,2 г моно- і дисахаридів, 6,0 г харчових волокон, 0,3 г органічних кислот, 1,5 г золи. Крім того, вітаміни (В – 0,05 мг, В2 – 0,05 мг, В3 – 0,8 мг, В6 – 0,1 мг, С – 0,3 мг, РР – 0,8 мг) і мікроелементи (залізо – 1,5 мг, калій – 370,0мг, кальцій – 65,0 мг, магній – 69,0 мг, натрій – 32,0 мг, фосфор -56,0 мг). Калорійність – 274,0 ккал. В 1 кг підв'ялених фініків – близько 3000 калорій.

З давніх-давен фініки славилися своїми цілющими властивостями. Вважалося, що плоди фінікових пальм дають силу, витривалість, збільшують тривалість життя, підсилюють чоловічу статеву потенцію. Вони зміцнюють серце, печінку і нирки, сприяють розвитку в кишечнику корисних бактерій, підтримують кислотний баланс організму і живлять кров, сприяють розвитку кореневих закінчень мозку, посилюють здатність організму протистояти різним інфекціям, в тому числі вірусним.

Фініки корисні також при анемії і гіпертонії, для грудей і легенів, заспокоюють кашель і сприяють виведенню мокротиння, надзвичайно корисні для мозкової діяльності. Харчові волокна, що містяться в фініках, знижують ризик ракових захворювань.

За своїм дієтичними властивостями фініки можна порівняти хіба що зі злаками. Дієтологи стверджують, що один фінік і склянка молока можуть забезпечити мінімально необхідну потребу людини в поживних речовинах. 23 види амінокислот, що містяться в фініках, відсутні в більшості інших фруктів. У сушених плодах фініків міститься 60-65% цукру – найвищий відсоток порівняно з усіма іншими фруктами.

Причому це переважно глюкоза і фруктоза, споживання яких не несе негативних наслідків для організму людини порівняно з сахарозою. Однак, разом з тим, вони протипоказані людям, що страждають на ожиріння і цукровий діабет.

Кому потрібно їсти фініки

Рекомендуються фініки вагітним і жінкам, які годують. В результаті наукових досліджень з'ясувалося, що в фініках є особливі стимулятори, які зміцнюють м'язи матки в останні місяці вагітності. Значить, завдяки їм пологи проходять легше і скорочується термін післяпологової кровотечі. Плюс до всього фініки збагачують материнське молоко вітамінами, що особливо важливо для здоров'я малюка. Корисні властивості фініків будуть дуже доречними і вагітним жінкам ще тому, що в них є особливі елементи, які допомагають позбутися дородових і післяпологових депресивних станів.

Продукти, одержувані з фініків, це фініковий мед, фініковий цукор, фініковий сік (алкогольний напій) і фінікове пальмове борошно, яке робиться з серцевини дерева. Свіжі фініки добре зберігаються в холодильнику, і тому продаються цілий рік. Найбільше їх з вересня по травень, а особливо багато в листопаді. Крім того, з фініків роблять лікувальний сироп. Він перешкоджає ослабленню імунітету, підвищує опірність до хвороб.

Сироп з фініків рекомендується як біологічно активнаї добавка до їжі як джерела флавоноїдів (рутину, лютеоліна) і стеринів (бета-ситостерин, стигмастерин, кампостерин). Доросла доза – по 20 мл 1-2 рази на день під час їжі протягом одного місяця. Протипоказання ті ж, що і при вживанні фініків: цукровий діабет, індивідуальна непереносимість компонентів.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
31-12-2018, 00:30
Коментарів 0 Переглядів 2 455

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!