Різдвяний піст триватиме з 28 листопада по 6 січня. У цей період церковний статут забороняє вживати будь-які продукти тваринного походження.
Ікра з овочів готується без додавання вершкового масла, тому ідеально підходить для пісного харчування. Її можна подавати разом з тостами, лавашем або цільнозерновими хлібцями.
Ікра з бурякаСкладові:
1 великий буряк
1 велика морква
1 велика цибулина
1 ст.л. томатної пасти
2 ст.л. рослинної олії
½ ч.л. лимонного соку
сіль, мелений перець
Рецепт приготування:
1. Всі овочі почистити і добре помити.
2. Натерти буряк та моркву на крупній тертці, цибулю подрібнити.
3. Розігріти сковороду з рослинною олією. Обсмажити цибулю до прозорості. Коли вона стане м'якою, додати моркву і буряк. Готувати, весь час помішуючи, на середньому вогні протягом 5 хвилин.
4. Додати томатну пасту, сіль, чорний перець, влити лимонний сік. Готувати ще 5-7 хвилин. Зняти з вогню і дати охолонути.
Пісна грибна ікра з овочамиСкладові:
300 г печериць
400 г моркви
1 маленький солоний огірок
200 г цибулі
120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручковою квасолею)
3 зубчики часнику
чорний мелений перець
мелений каєнський перець
сіль
1/3 склянки рослинної олії
Рецепт приготування:
1. Цибулю очистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву очистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на 4 частини. Часник дрібно порубати.
2. Спаржу відварити в підсоленій воді протягом 2 хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.
3. Налити в сковороду половину олії і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилася, і гриби, готувати до випаровування рідини.
4. Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.
5. Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.
Морквяна ікраСкладові:
1 кг моркви
500 г цибулі
1 стакан томатної пасти
1/3 склянки рослинної олії
2-3 лаврових листки
3-4 зубчики часнику
сіль, мелений перець
Рецепт приготування:
1. Томатну пасту розвести водою, щоб її консистенція нагадувала нежирну сметану.
2. Додати спеції і влити рослинну олію, залишивши трохи для обсмажування моркви.
3. Цибулю почистити і дрібно порубати, додати до решти інгредієнтів. Тушити отриману суміш на маленькому вогні, поки цибуля не стане дуже м'якою.
4. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Помішуючи, обсмажити її на рослинній олії. Це займе 4-5 хвилин. Влити трохи води і тушкувати до м'якості.
5. Змішати томатну масу з морквою, додати пропущений через прес часник. Перекласти ікру в жароміцний посуд, накрити фольгою і готувати в духовці при 150 градусах близько 40-50 хвилин. Перед подачею остудити.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-12-2018, 00:40
0
919