RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Менше працювати і більше відпочивати: прості поради тим, хто хоче прожити довше

Багато хто з нас здогадувалися, що переробки не додають нам життя. У той же час, більш короткий робочий тиждень може продовжувати життя в силу цілого ряду механізмів, інформує Ukr.Media.

Робота понад 40 годин на тиждень пов'язана з цілим спектром поганих наслідків для здоров'я, сказав Азізі Сеиксиас (Azizi Seixas), доцент Нью-Йоркського університету, який спеціалізується на вивченні стресу. Передуючи огляд досліджень про користь скорочення робочих годин, він додав:

"Це пов'язано з питаннями психічного і фізичного здоров'я, а також, про що дуже рідко кажуть, з відносинами з близькими людьми".

Кожен з цих трьох питань здоров'я - психічний, фізичний і особистих відносин - може грати роль у прогнозі тривалості життя. Наводимо чотири групи чинників, з-за яких скорочення робочого тижня може продовжити життя.

Зниження рівня стресу


Довгий робочий тиждень "нагнітає" стрес, що може погано позначитися на психічному здоров'ї. Дослідження, опубліковане в 2011 році в Psychological Medicine, показало, що 55-годинний робочий тиждень призводить до появи симптомів тривожного та депресивного розладів.

Ризик появи депресивних симптомів збільшувався в 1,66 разів, а тривожних - в 1,74 разу серед людей, що працюють 55 годин на тиждень, порівняно з працюючими 35-40 годин.

Робота більше 48 годин на тиждень несе ризик вживання алкоголю в небезпечних кількостях, говориться в огляді, опублікованому в British Medical Journal в 2015 році. Такий висновок був зроблений після аналізу даних 63 досліджень.

"Зрештою, якщо ви працюєте цілий день, у вас немає шансу подумати про особисті проблеми, поки ви не ляжете в ліжко. Це одна з найгірших речей, які людина може зробити зі своїм сном", - сказав Крістіан Бенедикт (Christian Benedict), дослідник стресу з Уппсальського університету (Uppsala University).

Можна більше поспати


Під час сну відбуваються біологічні процеси, що дозволяють організму нормально працювати на наступний день. Також є докази, що сон посилює процеси, пов'язані з креативністю та прийняттям рішень", - говорить Бенедикт.

Автомобільні катастрофи, нещасні випадки на виробництві та професійні помилки виникають частіше, коли ми втомлені. Зрозуміло, втома погано позначається на продуктивності роботи. Довгий робочий день і недосипання погіршують пам'ять, знижують здатність сприймати нову інформацію, пильність і концентрацію, додає Сеиксас.

"Сон є головним чинником, здатним поліпшувати процес вичищення клітин і білків, які пов'язані з хворобою Альцгеймера і деменцією" - сказав він.

"Сон важливий для підтримки важливих процесів гомеостазу в організмі. Це означає, що ваші серце, печінка та інші органи не можуть працювати на стовідсотковою потужності протягом доби. Потрібен період, коли вони відновлюються, і сон є важливим чинником для цього", - розвиває думку Сеиксас.

Якщо регулярно спати менше рекомендованих годин, підвищується ризик передчасної смерті. У 2007 році в журналі Sleep було опубліковано дослідження, засноване на вивченні даних 10308 державних службовців. Ті з них, хто спав 5-7 годин на добу, в два рази частіше вмирали рано, в першу чергу від серцево-судинних хвороб.

Азізі Сеиксас додав, що збільшення ризику серцево-судинних хвороб також відбувається при довгому робочому тижні.

Здоров'я серця має покращитися


У чоловіків, які працюють більше 50 годин на тиждень або більше 10 годин на день, ризик захворювання ішемічною хворобою серця на 40% вище. Про це повідомляв огляд 12 досліджень, опублікованій в American Journal of Epidemiology в 2012 році.

"Через подовження робочого дня у людей залишається менше часу на сон. Нам потрібно близько семи годин, щоб відчути всі корисні дії сну. При більш короткому сні збільшується ризик ожиріння, діабету 2 типу і гіпертонії", - говорить Сеиксас. Він додав, що можливий підвищений ризик серцево-судинних і кардіо-метаболічних станів, а також проблем з опорно-руховим апаратом.

В іншому дослідженні було показано, що у жінок, які працювали в середньому 60 годин в тиждень протягом 32 років, був підвищений ризик цукрового діабету, раку, артриту і хвороб серця. У 2016 році про це повідомляв Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Робочий тиждень в 60 і більше годин протягом 30 і більше років пов'язаний з потроєнням ризику появи хронічних захворювань, включаючи провідні причини смертності.

Проводити час з близькими людьми

Працюючи менше, "ви можете більше часу проводити з сім'єю, а також знайти більше часу для дозвілля, вправ, зустрічей з друзями і так далі", - говорить Бенедикт. Час, проведений із близькими людьми, може допомогти в боротьбі з самотністю, що, як встановлено вченими, сприяє продовженню життя.

Дослідження, опубліковане в Журналі Американської медичної асоціації (ЈАМА) в 2012 році, показало, що для людей старше 60 років самотність є прогностичним фактором функціональних порушень і ранньої смерті.

"Робота - не тільки джерело доходу, вона дає і негрошові джерела задоволення: статус і визнання", - зазначив він.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
15-10-2018, 00:00
Коментарів 0 Переглядів 1 445


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!