Вчені довели, що мінімум 200 речовин, які є в продуктах впливають на гени пов’язані з довголіттям.
ТСН разом з дієтологом проаналізувала ТОП-7 антивікових продуктів.
Колись лікарі вважали корисними - картоплю, кукурудзу, домашню консервацію і навіть мариновані огірки. 50 років тому ці продукти були суперфудами. Зараз вони потрапили в немилість дієтологів. Не змінилася єдина рекомендація - щоб довго жити, треба їсти рослину їжу.
Рослинні продукти нам потрібні, щоб у поважному віці були сили не лише сидіти на лавці. Вченні довели, що є принаймні 200 речовин, які містяться у продуктах, які безпосередньо впливають на гени, що відповідають за довголіття. І ці речовини є у 7 групах продуктів.
Перше місце, каже дієтолог Окаса Скіталінська, за зеленими листовими овочами. Вони впливають на наші судини. А це попередження серцевих хвороб, від яких вмирає найбільше людей на землі.
Другий антивіковий продукт - різні види капусти, а особливо броколі, одне суцвіття на день допомагає печінці, і відповідає за профілактику онкозахворювань.
Насіння льону і різні горіхи, знижують запалення.
Серед модних ,так званих суперфудів, наші звичайні - буряк (харчовий лікар, розширює судини), гречка, цільне зерно, потрібна клітковина, яйця і бобові - ідеальні білки. Це ТОП-7 ативікових продуктів. Серед них не має м’яса. Щоб дожити до 100 років, з ним треба бути обережним.
"Якщо вам минуло 40 років , а особливо якщо 50 років, то кількість червоного м’яса має бути суттєво знижено до мінімуму, це означає один прийом м’яса на тиждень або навіть на місяць", - каже дієтолог.
Звісно на тривалість життя впливають десятки чинників - від генетики до екології. Але вибір їжї- єдиний фактор, який залежить виключно від нашого вибору.