RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


У мережі десятки рецептів природних барвників для фарбування яєць.

Блогер Ольга Пахар перевірила їхню дієвість і склала свій рейтинг найкращих барвників для великодніх крашанок, пише ТСН.

"Здавна для цього слугували ягоди, овочі, трави, кора та листя, що містять пігмент. Їхні барви не такі яскраві й насичені, як у синтетичних фарб, але здатні створити природні ніжні кольори та цікаву палітру відтінків. Та найголовніше, вони безпечні для здоров'я", - пише вона.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


За результатами випробувань найкраще у жовтий колір яйця забарвлює приправа куркума.

"Куркуму слід прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Результат вражає! Уже за 15 хвилин дістала з посудини яскраві жовті крашанки невимовно радісного сонячного відтінку. Для порівняння кілька яєць потримала у відварі усю ніч – колір суттєво не змінився", - зазначає Ольга Пахар.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


У рожевий, бузковий, лавандовий та фіолетовий кольори яйця пофарбують чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Кожна ягода дає свій відтінок. Свіжі і заморожені ягоди фарбують яскравіше, але можна зварити яйця і з варенням. Сік краще підігріти і замочити у ньому вже відварені яйця.

Найдієвішим із ягідних барвників виявилася чорниця. Фарбують і свіжозаморожені ягоди, і варення. Відтінки від бузкового до фіолетового.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Для отримання рожевих крашанок беззаперечний фаворит – буряк. Фарбувати пробувала і настоєм, і відваром – колір виявився однаково рожевим. Для цього натертий буряк залити водою, додати кілька столових ложок оцту. У першому варіанті (настій) залишити суміш на півгодини, злити та опустити яйця мінімум на 15 хвилин. У другому варіанті (відвар) суміш прокип'ятити 5 хвилин, зцідити та занурити у нього варені яйця.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього дає червонокачанна капуста.

Для цього чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Традиційного карміново-червоного кольору українським крашанкам надає відвар цибулиння.

2 склянки цибулиння заливаємо 2 літрами води, відварюємо годину на маленькому вогні. Проціджуємо і в цьому відварі варимо яйця. Багато хто варить яйця не викидаючи цибулиння. Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Наостанок блогер дала кілька порад щодо створення гарних крашанок:

- передовсім яйця для фарбування треба обрати міцні, без мікротріщин у шкаралупі;

- для малинових, синіх та жовтих відтінків краще обирати білі яйця; природний коричневий колір шкаралупи здатен змінити відтінок фарби;

- вийняти яйця із холодильника за кілька годин до варіння, аби вони нагрілися до кімнатної температури. Це зменшує імовірність, що яйця тріснуть під час варіння;

- майбутні крашанки слід помити з милом (знежирити) та на 30 секунд занурити у розчин оцту (2 столові ложки на 1 літр води). Оцет розчиняє верхній захисний шар шкаралупи і забезпечує рівномірне фарбування;

- не переймайтеся через штамп на шкаралупі – він зникне у гарячому окропі;

- яйця можна варити у розчині натурального барвника або занурити щойно зварені  гарячі яйця у відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до кількох годин;

- найкраще варити яйця у холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.

- пофарбовані крашанки слід витерти паперовою серветкою насухо та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир надасть крашанкам блиску та, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи у мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.

Фото - ТСН.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
14-04-2017, 11:32
Коментарів 0 Переглядів 4 225

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.