RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


У мережі десятки рецептів природних барвників для фарбування яєць.

Блогер Ольга Пахар перевірила їхню дієвість і склала свій рейтинг найкращих барвників для великодніх крашанок, пише ТСН.

"Здавна для цього слугували ягоди, овочі, трави, кора та листя, що містять пігмент. Їхні барви не такі яскраві й насичені, як у синтетичних фарб, але здатні створити природні ніжні кольори та цікаву палітру відтінків. Та найголовніше, вони безпечні для здоров'я", - пише вона.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


За результатами випробувань найкраще у жовтий колір яйця забарвлює приправа куркума.

"Куркуму слід прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Результат вражає! Уже за 15 хвилин дістала з посудини яскраві жовті крашанки невимовно радісного сонячного відтінку. Для порівняння кілька яєць потримала у відварі усю ніч – колір суттєво не змінився", - зазначає Ольга Пахар.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


У рожевий, бузковий, лавандовий та фіолетовий кольори яйця пофарбують чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Кожна ягода дає свій відтінок. Свіжі і заморожені ягоди фарбують яскравіше, але можна зварити яйця і з варенням. Сік краще підігріти і замочити у ньому вже відварені яйця.

Найдієвішим із ягідних барвників виявилася чорниця. Фарбують і свіжозаморожені ягоди, і варення. Відтінки від бузкового до фіолетового.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Для отримання рожевих крашанок беззаперечний фаворит – буряк. Фарбувати пробувала і настоєм, і відваром – колір виявився однаково рожевим. Для цього натертий буряк залити водою, додати кілька столових ложок оцту. У першому варіанті (настій) залишити суміш на півгодини, злити та опустити яйця мінімум на 15 хвилин. У другому варіанті (відвар) суміш прокип'ятити 5 хвилин, зцідити та занурити у нього варені яйця.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього дає червонокачанна капуста.

Для цього чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Традиційного карміново-червоного кольору українським крашанкам надає відвар цибулиння.

2 склянки цибулиння заливаємо 2 літрами води, відварюємо годину на маленькому вогні. Проціджуємо і в цьому відварі варимо яйця. Багато хто варить яйця не викидаючи цибулиння. Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.

Не цибулинням єдиним: топ-5 натуральних барвників для Великодніх крашанок


Наостанок блогер дала кілька порад щодо створення гарних крашанок:

- передовсім яйця для фарбування треба обрати міцні, без мікротріщин у шкаралупі;

- для малинових, синіх та жовтих відтінків краще обирати білі яйця; природний коричневий колір шкаралупи здатен змінити відтінок фарби;

- вийняти яйця із холодильника за кілька годин до варіння, аби вони нагрілися до кімнатної температури. Це зменшує імовірність, що яйця тріснуть під час варіння;

- майбутні крашанки слід помити з милом (знежирити) та на 30 секунд занурити у розчин оцту (2 столові ложки на 1 літр води). Оцет розчиняє верхній захисний шар шкаралупи і забезпечує рівномірне фарбування;

- не переймайтеся через штамп на шкаралупі – він зникне у гарячому окропі;

- яйця можна варити у розчині натурального барвника або занурити щойно зварені  гарячі яйця у відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до кількох годин;

- найкраще варити яйця у холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.

- пофарбовані крашанки слід витерти паперовою серветкою насухо та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир надасть крашанкам блиску та, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи у мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.

Фото - ТСН.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
14-04-2017, 11:32
Коментарів 0 Переглядів 4 310

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.