У мережі десятки рецептів природних барвників для фарбування яєць.
Блогер Ольга Пахар перевірила їхню дієвість і склала свій рейтинг найкращих барвників для великодніх крашанок, пише ТСН.
"Здавна для цього слугували ягоди, овочі, трави, кора та листя, що містять пігмент. Їхні барви не такі яскраві й насичені, як у синтетичних фарб, але здатні створити природні ніжні кольори та цікаву палітру відтінків. Та найголовніше, вони безпечні для здоров'я", - пише вона.
За результатами випробувань найкраще у
жовтий колір яйця забарвлює приправа куркума.
"Куркуму слід прокип'ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Результат вражає! Уже за 15 хвилин дістала з посудини яскраві жовті крашанки невимовно радісного сонячного відтінку. Для порівняння кілька яєць потримала у відварі усю ніч – колір суттєво не змінився", - зазначає Ольга Пахар.
У рожевий, бузковий, лавандовий та фіолетовий кольори яйця пофарбують чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Кожна ягода дає свій відтінок. Свіжі і заморожені ягоди фарбують яскравіше, але можна зварити яйця і з варенням. Сік краще підігріти і замочити у ньому вже відварені яйця.
Найдієвішим із ягідних барвників виявилася чорниця. Фарбують і свіжозаморожені ягоди, і варення. Відтінки
від бузкового до фіолетового.
Для отримання
рожевих крашанок беззаперечний фаворит – буряк. Фарбувати пробувала і настоєм, і відваром – колір виявився однаково рожевим. Для цього натертий буряк залити водою, додати кілька столових ложок оцту. У першому варіанті (настій) залишити суміш на півгодини, злити та опустити яйця мінімум на 15 хвилин. У другому варіанті (відвар) суміш прокип'ятити 5 хвилин, зцідити та занурити у нього варені яйця.
Відтінки
від небесно-блакитного до насиченого синього дає червонокачанна капуста.
Для цього чималу голівку слід подрібнити, залити водою (0,5 літра), додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Під час висихання крашанки на очах міняють колір із бузкового на блакитний.
Традиційного
карміново-червоного кольору українським крашанкам надає відвар цибулиння.
2 склянки цибулиння заливаємо 2 літрами води, відварюємо годину на маленькому вогні. Проціджуємо і в цьому відварі варимо яйця. Багато хто варить яйця не викидаючи цибулиння. Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.
Наостанок блогер дала кілька порад щодо створення гарних крашанок:
- передовсім яйця для фарбування треба обрати міцні, без мікротріщин у шкаралупі;
- для малинових, синіх та жовтих відтінків краще обирати білі яйця; природний коричневий колір шкаралупи здатен змінити відтінок фарби;
- вийняти яйця із холодильника за кілька годин до варіння, аби вони нагрілися до кімнатної температури. Це зменшує імовірність, що яйця тріснуть під час варіння;
- майбутні крашанки слід помити з милом (знежирити) та на 30 секунд занурити у розчин оцту (2 столові ложки на 1 літр води). Оцет розчиняє верхній захисний шар шкаралупи і забезпечує рівномірне фарбування;
- не переймайтеся через штамп на шкаралупі – він зникне у гарячому окропі;
- яйця можна варити у розчині натурального барвника або занурити щойно зварені гарячі яйця у відвар барвника та дати настоятися від 30 хвилин до кількох годин;
- найкраще варити яйця у холодній воді, додавши ложку солі. Коли вода закипить, зменшити вогонь.
- пофарбовані крашанки слід витерти паперовою серветкою насухо та натерти будь-якою рослинною олією. Рослинний жир надасть крашанкам блиску та, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць. Олія, потрапляючи у мікротріщини в шкаралупі, герметизує їх і блокує доступ кисню.
Фото - ТСН.Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook