RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як це не дивно, однією з найбільш розповсюджених хвороб, за статистикою, є варикозна хвороба вен нижніх кінцівок (друге місце після карієсу). Прояви цього захворювання спостерігаються, за різними даними, у 30–50% представників білої раси.

Про стан проблеми розповідає головний лікар Медичного центру "Життя" Орест Степанович Шимечко.

Вивченням стану венозної системи людини я займаюсь більше 29 років. Хочеться відзначити, що за останнє десятиріччя відбувся якісний стрибок у лікуванні цієї недуги. Якщо раніше для лікування необхідно було багато часу проводити в стаціонарі та ще більше часу віддавати реабілітації після лікування, то зараз ця недуга лікується амбулаторно й людина, не змінюючи способу життя, за одну годину після відвідування нашого центру може продовжувати свою активну діяльність.

Слід зазначити, що схильність до варикозу передається спадково (у 70–80% наших пацієнтів простежується ця залежність). Тому людям, батьки яких мають прояви варикозу, необхідно розуміти, що вони перебувають у зоні ризику. Радимо обов’язково пройти ультразвукове дослідження вен нижніх кінцівок і проконсультуватися в спеціаліста-флеболога. Якщо ж такої можливості немає, то раджу таким людям профілактично носити компресійний трикотаж, який зменшує ризик розвитку захворювання в декілька разів.

Немає такої форми варикозу, з якою ми би не впоралися! (на правах реклами)


Хто ще знаходиться в зоні ризику?

Це люди з зайвою вагою, вагітні, жінки, які приймають гормональні контрацептиви, а також ті, професійна діяльність кого пов’язана зі статичним навантаженням на нижні кінцівки (офіціанти, перукарі, учителі, хірурги, стоматологи, представники деяких видів спорту).
У нашому центрі лікування проводять міні-інвазивним методом, тобто, лікувальний процес проходить без відкритого втручання (без розрізів та без загального наркозу).

Перевага надається лазерним методам лікування.

Що ж таке лазерне лікування варикозу?

Це один із найсучасніших методів, який дозволяє, уникаючи відкритого хірургічного втручання, ліквідувати варикозно розширені вени.

Чому їх потрібно ліквідовувати?

У варикозно розширених венах не функціонують або погано функціонують клапани, унаслідок чого відбувається застій крові в певній ділянці. Її можна порівняти з заплавою річки, у якій утворюється болото. У нашому випадку болотом є тромби. Їх потрібно ліквідовувати, щоб уникнути застійних явищ і пов’язаних із цим наслідків.

Як же відбуватиметься відтік крові з цієї ділянки після втручання?

В організмі людини існує велика кількість "запасних" підшкірних вен, які будуть задіяні після ліквідації нефункціонуючих або погано функціонуючих вен. Саме через них і буде відбуватися відтік крові в систему глибоких вен (у відкритій хірургії ці вени вирізають скальпелем; маємо всі негативні наслідки порізів, насамперед – травмування лімфатичних судин та нервових закінчень).

Поява лазерних технологій призвела до революції в лікуванні вен. У нашому Медичному центрі "Життя" цей метод застосовується більше 7 років. Під місцевою анестезією ми проколюємо варикозно розширенні вени та вводимо туди провідник, яким іде лазерне випромінювання. Його дія призводить до абляції вени: спочатку вона "заварюється" всередині, а пізніше наш імунітет її розсмоктує. Через рік навіть при ультразвуковому дослідженні ми в переважній більшості випадків її не знаходимо. Такий метод лікування дає можливість швидкої реабілітації. Одразу після процедури людина йде додому.

Часто люди, звертаючись до нас із запущеними формами варикозу, запитують, чи ще можливе лазерне лікування?

Із повною відповідальністю запевняю, що лазером можна лікувати будь-які форми варикозної хвороби вен.

Навіть при наявності трофічних виразок лазерне лікування є найбільш безпечним порівняно з іншими методами. У переважній більшості випадків виразки зникають менш ніж за місяць. Єдиним протипоказанням для лазерної абляція варикозно розширених вен, як і для інших ліквідаційних методик, у тому числі й для відкритої хірургії, є гострий флеботромбоз (тромбоз глибоких вен). Тому якісна ультразвукова діагностика вен перед та під час лікування є такою важливою.

Часто люди запитують, чи можна вилікувати варикоз за допомогою таблеток та різного роду гелів. Тут однозначна відповідь – ні, адже механічну поломку клапанів ці засоби не виправлять. Хочу наголосити, що мазі та гелі не допомагають узагалі, а таблетки, наприклад, "Нормовен", допомагають призупинити розвиток захворювання, але не ліквідувати вже вражені варикозом вени.

Дуже часто люди цікавляться, чи можна займатися спортом при варикозі? Протипоказані ті види спорту, при яких підвищується внурішньочеревний тиск, тобто, коли потрібно напружуватися. Такими видами спорту рекомендую займатися в компресійному трикотажі. Але деякі види фізичного навантаженні не тільки не протипоказанні, але є корисними для людей з варикозним захворюванням: ходьба; біг; будь-які водні види спорту; теніс; бадмінтон та інші рухливі ігрові заняття, де не передбачений безпосередній контакт із суперником.

Слід зазначити, що за кордоном, зокрема у Західній Європі та США, 80% від усіх втручань проводять міні-інвазивним методом, лише 20% – за допомогою скальпеля. У нашій країні поки що ситуація менш оптимістична: лише 5% втручань проводять лазерним методом. Це пов’язано з тим, що місць і спеціалістів, які могли би виконати такі втручання, набагато менше, ніж того вимагає ситуація.

На завершення побажаю всім читачам здоров’я. Якщо ж виникають медичні питання, то рекомендую, не зволікаючи, звертатись до лікаря.
Ще раз міцного Вам здоров’я.


Чекаємо на Вас за адресою:

м. Чернівці, вул. Комарова, 32Б
тел. (067) 211 97 70

м. Львів, вул. П. Панча, 7А
тел. (067) 67 60 359

Ліц. МОЗУ АГ № 598786 від 13.06.2012 р.
Редактор: Марія Фернюк
10-10-2016, 15:10
Коментарів 0 Переглядів 5 327

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.