RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Щоби тебе вибрали, маєш бути унікальним»


Її життя – безперервні гастролі. Німеччина, Бельгія, Росія, Америка, Японія… Щодня 27-річна чернівчанка Анна Станкус виходить на сцену перед 28-тисячною аудиторією. Дівчина виступає у найвідомішому цирку – канадському "Дю Солей".

Її виступ – майже безперервне крутіння хула-хупів протягом шести хвилин. Робить вона це дуже швидко, легко і технічно бездоганно. Не дивно, що з-поміж сотень претендентів обрали саме її.

27-річна чернівчанка Анна Станкус вже рік працює у найвідомішому цирку світу – "Дю Солей". Дівчина виступає у шоу Kooza з сольним номером. Усі трюки виконує сама під живий спів та оркестр. Двоє "характерів" – підступний та добрий – кидають їй обручі.
Під час своєї недовгої відпустки, яку провела у Чернівцях, Анна розповіла "МБ", як потрапила до цирку та як їй там працюється.

"До наших послуг – спортзал, ресторан, масажисти"

"Я з чотирьох років займаюся художньою гімнастикою. Мені це дуже подобалося, я залишалася після кількагодинних репетицій і ще тренувалася. Школа, особисте життя – все це було на другому плані, я жила лише спортом. Після закінчення Національного університету фізичного виховання і спорту України виступала у театрах вар’єте у Німеччині з сольним номером, який вигадала самостійно. Багато працювала, навіть не мала часу з’явитися на кастинг, який влаштували представники цирку "Дю Солей". Тому надіслала відео зі своїм виступом. Журі сподобалося, вони запросили мене у випробувальне турне Росією. А після завершення гастролей підписали зі мною контракт".

Анна захоплено розповідає про умови, в яких працює. Запевняє: тут усе на вищому рівні. Так, як і має бути в найкращому цирку світу.
"До артистів єдина вимога – добре виконувати свою роботу. Про все інше – візи, проживання, харчування, медичну допомогу, костюми, засоби для макіяжу, – дбає цирк. У нас дуже дорогі костюми, мій, наприклад, коштує 30 тисяч доларів. У них навіть не можна розгулювати територією цирку, щоби не зіпсувати. Після виступу артисти складають костюми у корзини. Вранці приходимо, а все вже на вішаках – випране, випрасуване.

Для підтримання форми до наших послуг величезні спортзали зі стінками, м’ячами, тренажерами. Якщо щось болить, є лікарі, масажисти. Вони їздять із нами завжди.

Усі артисти застраховані на велику суму. З серйозною травмою відправляють на базу до Монреаля – там артиста швидко "зберуть". При цьому постраждалий отримує 75 відсотків зарплатні.

У цирку є власний ресторан. Там є все, чого душа бажає. На електронну пошту нам надсилають меню. Наприклад, у понеділок в’єтнамська кухня, у вівторок – тайська, у середу – італійська. Якщо я не їм італійську пасту або піцу, можу зателефонувати і замовити те, що хочу. Але нас дуже добре годують, тому скаржитися немає на що. Живемо у готелях або апартаментах. Зазвичай це найкращі приміщення у центрі тих міст, де у нас гастролі. Артисти летять літаками, а багаж прибуває на 30 вантажівках. Іноді він навіть швидше приїжджає, ніж ми, ніколи ще не траплялося, щоби затримався дорогою. Такого в "Дю Солей" не може бути!

Яка у мене зарплатня? Ну… хороша зарплатня. Можу собі дозволити поїхати на відпочинок, куди захочу.

Заборон та зобов’язань в артистів не так і багато. Зрозуміло, не можна зловживати алкоголем. А на сцену потрібно виходити "при повному параді".

– Для кожного виступу слід власноруч наносити складний макіяж, якого тут нас довго навчали, – розповідає Анна. – Колись я на нього витрачала три години, тепер вистачає півгодини. Більшість наших артистів – чоловіки. Певна річ, їм ліньки так довго гратися, тож вони можуть "халтурити" і пропустити певні етапи. Саме для таких випадків у глядацькій залі часто сидить людина, яка стежить, чи сумлінно артисти наносять мейк-ап. Вона помічає кожен недолік. У "Дю Солей" все має бути бездоганно. Недарма квиток на шоу коштує близько ста євро. А створення одного шоу – сто мільйонів доларів!

Не увіллєшся
в колектив – довго не протримаєшся


Денний графік Анни відрізняється від звичних буднів. Прокидається дівчина опівдні, п’є каву та біжить на репетицію. Обідає, а тоді – на шоу. Опівночі автобус привозить артистів до готелю. Та спати ще не хочеться, адже нещодавно вони були на сцені. А ще ж треба обмінятися з подругами враженнями за день. Тож лягає спати Анна о третій-четвертій ранку. І так щодня. Вихідний лише понеділок.

До речі, про подруг. За словами Анни, у цирку дуже важливо влитися у колектив. "Ми – як одна сім’я. Адже увесь час перебуваємо поруч. Тому, яким би ти не був артистом, якщо створюватимеш зайві проблеми, довго не протримаєшся".

Що потрібно для того, аби потрапити на роботу до цирку? Анна стверджує: одного вміння виконувати трюки мало. "Кастинги на шоу відбуваються щорічно по всьому світу, відбирають найкращих – спортсменів, циркових артистів. Тут не допоможуть ні гроші, ні зв’язки: щоби тебе обрали, ти маєш бути унікальним, не схожим на інших. Одна з причин, чому мене помітили, це те, що мій виступ містив елементи художньої гімнастики, а це незвично. До речі, у шоу Kooza з України лише я одна. Решта – білоруси, бразилійці, колумбійці, іспанці, багато росіян".

Чи важко дівчині? Адже вона рідко бачиться з близькими, графік роботи дуже напружений, щодня потрібно викладатися на повну… А вона ж така тендітна – за зросту 1,68 метра важить 50 кілограмів. Чи витримує організм? Чи влаштовує її таке життя?

– Я з дитинства звикла до фізичних навантажень, тож не скар­жуся, – відповідає Анна. – Але за шість хвилин свого виступу все-таки стомлююся, бо трюки – складні. Та важче морально. Адже у залі кілька десятків тисяч глядачів, а я на сцені одна. І всі на мене дивляться. Тому завжди хвилююся перед виступом.

Ностальгії за нашою їжею немає, адже зараз скрізь є українські магазини, де можна замовити салат "Олів’є", будь-який торт, "Шубу". Іноді ми купуємо грильяж та гриземо його перед виступом просто в гримерці, хоча це заборонено – щоби не забруднити костюми. Одного разу до мене приїхали батьки, мама зварила супчик, насмажила сирників… Було так смачно! Оцієї домашньої їжі не вистачає. У готелі собі не готую, бо приходжу стомлена, вже не хочеться стояти на кухні.

Робота у мене забирає увесь час. Я навіть кота завести не можу. Тому, якщо вже наважуся вийти заміж і народити дитину, треба буде завершувати циркову кар’єру. Бо на догляд за дитиною тут дають максимум рік, а до цирку малюків приводити не можна.
Та загалом я дуже задоволена своєю роботою. Цирків є багато, проте "Дю Солей" – найкращий! Після нього не буде жодних проблем із працевлаштуванням. Кожен артист мріє сюди потрапити. І моя мрія все-таки здійснилася! 
Галина Марків

Довідка

Cirque du Soleil — (фр. "Цирк сонця") – канадська компанія, яка працює у сфері розваг. Цей цирк далекий від класичного розуміння циркового мистецтва. Жодних ведмедів, пуделів та тигрів. Лише майстерність людського тіла. Заснований в 1984 році. Базується у Монреалі (Канада). Тут понад чотири тисячі працівників. Річний дохід компанії – більше 600 мільйонів доларів. Щорічна аудиторія цирку на сьогодні – 23 мільйони глядачів.
Kooza у перекладі з санскриту означає "ящик", "скарб". Сама назва символізує ідею шоу, тобто цирк у ящику. Kooza розповідає сумну історію про людину, яка не може знайти свого місця в житті. Виступ складається з двох циркових частин, які містять акробатику та клоунаду.
27-09-2013, 16:39
Коментарів 0 Переглядів 3 313


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!