RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Хочу створити мамі домашнього робота»

Студентка першого курсу факультету комп’ютерних наук ЧНУ Катерина Максим’юк захоплюється робототехнікою. Вона взяла участь у міжнародних перегонах автономних роботів Roborace-2012/2013, який відбувся нещодавно в Чернівцях. Разом із членами своєї команди "Автокар" Олександром Іванчуком та Олексієм Пшеничним 18-річна дівчина спроектувала машину-робота, яка їздить за допомогою автоматичного керування.

"Ми запрограмували інтелект свого робота Prototype так, щоб він найкраще пройшов трасу й не допустив зіткнення з іншими машинками, – каже Катя. – Я вперше взяла в руки паяльник і навчилася ним користуватися. Взяти участь у перегонах роботів мені запропонував мій знайомий, який теж навчається на нашому факультеті. Я одразу ж погодилася, бо зацікавилася. Майже всі зимові канікули ми проектували машинку з окремих деталей і мікросхем. Вона повністю автоматизована. Бокові датчики вимірюють відстань від бортиків бігової доріжки, а передній визначає перешкоди на шляху. До цього часу я навіть не знала, що можна самій зробити таке авто. У майбутньому хочу створити робота, який виконував би усю домашню роботу. Подарую його мамі. Тоді вона зможе більше відпочивати, прогулюватися, займатися своїми захопленнями. А ще мрію спроектувати автоматизовану маши­ну-робота, яка їздила б чернівецькими вулицями".

"У мене чоловічі характер і захоплення"

Катерина прийшла до редакції "МБ" після перегонів роботів. Струнка, вродлива, усміхнена – зовсім не схожа на технаря. Дівчина була трохи засмучена, що їхня команда не перемогла. "Але опускати руки й здаватися ми не будемо. Наша команда братиме участь у конкурсах роботів, які відбуватимуться в інших містах України та за кордоном, – розповіла Катя. – Нині переробляємо нашу машинку, щоб поїхати з нею до Білорусі. На перегони до Чернівців приїжджали студенти із Бреста, з якими ми познайомилися і які запросили нас до себе. Плануємо також спроектувати космічного робота або місяцехода".

На запитання, чому в неї таке незвичайне як для дівчини захоплення, Катя щиро зізналася: "Я взагалі вступила на факультет комп’ютерних наук, де навчаються переважно хлопці. З 20 студентів лише троє дівчат. До того ж мене обрали старостою групи. Отож у мене сильний чоловічий характер і відповідне захоплення (сміється, – авт.). Хоча після закінчення школи я подавала документи також на економічний та юридичний факультети. І не лише в ЧНУ, а й у Львівську політехніку та Київський університет імені Т. Шевченка. Мала змогу стати студенткою цих престижних вузів, але обрала факультет комп’ютерних наук ЧНУ, про що зовсім не шкодую. Дуже гарні викладачі, додому близько. Хоча подруги були здивовані моїм вибором, мовляв, краще стала б юристом або економістом. Але мені цікаво тут навчатися. Вважаю, що це перспективно, зможу влаштуватися на хорошу роботу".

"Подобається вигадувати, паяти, різати"

Батьки купили Катерині ком­п’ютер, коли вона була ще в другому класі. Дівчинка самостійно навчилася працювати на ньому, створила сайт для школи. "Щодня проводила за комп’ютером по три-чотири години. Хоча в старших класах встигала й на танці ходити, й з хлопцем зустрічатися, і виконувати обов’язки президента школи, – сміється дівчина. – Навчання давалося мені легко, особливо точні науки: математика, фізика, хімія. Можливо, це передалося мені спадково. Адже мої батьки – фізики: мама працює вчителькою, тато має автомайстерню. До того ж точні науки більше підходять моєму характеру. Мені не вистачає терпіння вишивати або в’язати. Більше подобається щось вигадувати, паяти, різати".

Катерина хоче поїхати навчатися за кордон. Для цього почала посилено вивчати англійську мову. "За характером я оптимістка й реалістка. Тому вірю, що все, про що мрію, здійсниться, – запевняє Катя. – Щоправда, для цього доведеться докласти певних зусиль, але я не боюся ні роботи, ні труднощів. Переконана, що людина може сама кувати або паяти, як у моєму випадку, (сміється, – авт.) свою долю"
Надія БУДНА
7-03-2013, 11:23
Коментарів 0 Переглядів 2 930

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.