RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Без сну – п’ятнадцять років

Ще 15 років тому жителька села Грозинці Хотинського району Тетяна Мельник спала повноцінним восьмигодинним сном. Відтоді про сон жінка лише мріє.

"Вночі
багато читаю"


Востаннє повноцінним сном 65-річна жінка спала 1998 року. Відтоді ні вдень, ні вночі сон її не бере. Бажання спати в Тетяни Петрівни виникає ввечері, але щойно лягає в ліжко і заплющує очі, спати більше не хоче.

– Коли настає вечір, у мене починає боліти голова, іноді навіть плачу. Виникає бажання поспати, а не засинаю, – каже Тетяна Петрівна. – Після безсонної ночі частішає серцебиття, а ще сльозяться очі, але я і вдень не сплю. І так постійно.

Раніше Тетяна працювала директором швейного ательє, а зараз вночі підробляє швачкою.

– До мене приходять люди, замовляють щось пошити, – каже жінка. – Ці замовлення виконую в будь-який час доби, бо все одно не сплю.
Також Тетяна Мельник багато в’яже і читає.

– Уже майже зв’язала теплий светр. Витратила на цю роботу лише кілька тижнів, – каже Теятна Петрівна. – Деякі книги з власної бібліотеки перечитала вже кілька разів. А Біблію, яку читаю найчастіше, вже вивчила напам’ять.

Тетяна Петрівна живе з чоловіком – двоє дітей живуть окремо. Вони медики, але допомогти матері не можуть.

– Моя донька працює медсестрою, син – стоматологом, – розповідає пані Тетяна. – Які тільки методи, щоб заснути, ми не пробували. Нічого не допомогло.

Господарі мають великого собаку та курей, за якими й доглядають. "Та жодна живність заспокоїти мене не може", – каже пані Тетяна.

"П’ю снодійні, але все одно не сплю"

Тетяна Мельник розповіла, що кілька років лікувалася в неврологічному відділенні. Зараз час від часу також обстежується. Лікар, яка раніше лікувала Тетяну Мельник, зіславшись на лікарську таємницю, про стан хворої говорити відмовилася. Лише зауважила, що повної відсутності сну бути не може і закликала колишню пацієнтку знову звертатися до лікарів.

Проте, як стверджує Тетяна Петрівна, допомогти їй лікарі не можуть.

– Маю кілька видів снодійних, які мені виписали лікарі, – розповідає Тетяна Петрівна, виймаючи з тумбочки цілий пакет ліків. – Жодні не допомагають заснути. Найдовше за ці 15 років спала тоді, коли лише розпочала приймати снодійні, – приблизно годину на ніч.
У житті пані Тетяни було чимало стресів, з якими жінка й пов’язує свою недугу.

– Почалося з того, що впала з вікна другого поверху власного будинку і вдарилася головою об бетон. Згодом цей будинок горів. Не уявляєте, що пережила, доки його гасили, – розповідає жінка. – Крім того, чоловік має хворе серце. Вже кілька разів мало не помер у мене на руках.

"Тетяна тому й не спить, що за мене хвилюється, – додає її чоловік Василь Мельник. – Бо мав уже кілька інсультів".

– Ми вже й не знаємо, що робити, щоб повернути мій сон, – каже Тетяна Мельник. – Можливо, у світі знайдуться люди, які зможуть мені допомогти. Дуже сподіваюся... 
Марина КОРПАН

ДУМКА ЛІКАРЯ

Юрій ПОГОРЕЦЬКИЙ,
президент Української асоціації медицини сну, доцент кафедри кардіології і функціональної діагностики Інституту кардіології імені Стражеско:

– Може бути багато причин, через які жінка втратила сон. Це і порушення дихання під час сну, і хропіння. У цих випадках людина інтуїтивно лякається і, прокинувшись, не може змусити себе заснути. Але може бути й так, що у Тетяни Мельник мозок працює інакше, ніж в інших людей. Це означає, що на певний час деякі ділянки мозку відключаються, тобто відпочивають. А інші в цей час залишаються активними – людина може читати та займатися рукоділлям. Насправді людей, які майже не сплять, у світі небагато, але вони є. І є методи, за якими таких людей лікують. Проте, перш ніж призначити Тетяні Петрівні лікування, варто здійснити комплексне обстеження.

П’ятірка несплячих рекордсменів світу

Дава, чернець із Тибету, не спить
79 років.
Цьому чоловікові вже 90 років, із них безсонних – 79. Дава живе, як звичайна людина: їсть, молиться, гуляє.

Юстас Бернетт, англійський фермер, не спить 58 років.
Юстас Бернетт читає вночі книги та розгадує кросворди. Почувається добре.

Джоан Мур, англійка з Манчестера, не спить 41 рік.
Все почалося у 1972 році, коли жінка прийшла зі школи, де працювала вчителькою, дуже втомленою. Джоан постійно відчуває слабкість і постійно хоче заснути, але не може.

Нгуєн Ван Кха, в’єтнамець, не спить 33 роки.
Перестав спати в 1980 році. Ван Кха абсолютно здоровий і почувається добре.

Федір Нестерчук, сторож із Волині, не спить 26 років.
У жителя міста Камінь-Каширський на Волині Федора Нестерчука все почалося з того, що прихопив радикуліт, ломило спину і цей біль якось прогнав сон. Вночі чоловік підробляє сторожем.
27-02-2013, 11:44
Коментарів 0 Переглядів 4 812

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.