RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Перенесла сім операцій, а вилікувалася чаями»
Народна травознавиця з Вижниці Олена Клим запевняє, що чаями з лікарських рослин можна вилікувати будь-яку хворобу. Жінка готує настоянки та заварки чаю з лікарських трав, які ростуть у Карпатах. Каже, що майстерність перейняла від матері, а за допомогою знань вилікувалася сама. Свої чаї жінка демонструвала на святі гуцульського чаю, яке відбулося восьмого січня у Вижниці.

– У мене була кіста яєчника та інші хвороби. Через це перенесла сім операцій, – розповіла Олена Клим. – Нічого не допомагало. Дійшло до того, що яєчник повністю згнив. І вже тоді я вирішила спробувати рецепти народної медицини. Моя мама померла, коли їй було 90 років. А перед смертю передала мені знання про цілющі властивості трав, які ростуть у Карпатах. Раніше ці знання на практиці не застосовувала, але обставини змусили. Завдяки цьому вилікувалася і зараз добре почуваюся.

Переварена трава втрачає свої цілющі властивості

За словами пані Олени, кожна рослина має свої властивості. Лікарські трави треба вміти збирати, зберігати, сушити та готувати з них настоянки.

– Чимало корисних трав росте в лісі. Проте під час їхнього збирання треба дотримуватися певної процедури: за­йшовши до лісу, треба помолитися, намагатися не смітити, – каже Олена Клим. – Усі лікарські рослини починаю збирати у період цвітіння або появи пуп’янків. Ще одна умова збирання – робити це за сухої сонячної погоди, щоб рослини не були мокрі від дощу чи роси. Збирати трави потрібно подалі від дороги, мінімум за кілометр, тому що рослини вбирають важкі метали. Під час збирання лікарських трав і корінців у лісі не треба висмикувати всі травинки. Потрібно залишити кілька для того, щоб рослина знову засіювалася.

За словами знахарки, для збереження лікарські рослини потрібно добре висушити.

– Зберігати їх треба у паперових коробках у сухому приміщенні. Якщо у приміщенні з травами вогко, вони починають чорніти, – каже жінка. – Зберігають рослини не більше двох-трьох років, коріння – до п’яти років.

Олена Клим розповіла, що для здоров’я корисні і настоянки на лікарських травах, і чаї.

– Для приготування настоянки використовую корінці трав, – зауважує О. Клим. – Для цього коріння треба замочити в 50-60-градусному самогоні. 40-градусну горілку ніколи для настоянки не використовую, тому що коріння зіпсується. Настоянка має простояти 21 день, при цьому кожні три дні її треба перебовтувати.

Заварки для лікарських чаїв жінка готує із сухих трав. "У приготуванні заварки важливо не переварити траву, бо тоді рослина втратить свої цілющі властивості, – каже жінка. – Лікарську рослину для чаю треба лише трохи заварити".

Як зауважила Олена Клим, міцні чаї пити не можна. Жінка рекомендує використовувати одну-дві столові ложки заварки чаю на склянку води, а підсолоджувати напій ложкою меду. Каже, що від цукру чай втрачає цілющі властивості.

"Материнка – квітка любові"

Деякі трави, за словами Олени Клим, допомагають не лише вилікувати фізичну недугу, а й налагодити особисте життя. Зокрема жінка назвала кілька трав, які допомагають привернути до себе увагу дівчині, яка хоче вийти заміж.

– Найкраща квітка – материнка. Я її ще називаю квіткою любові, – розповіла пані Олена. – Дівчина, яка п’є чай з материнки, незабаром вийде заміж. А людям, які хочуть, щоб до них горнулися, поважали та хотіли дружити, слід пити чай, заварений на любистку. Також у любистку купають маленьких дітей. Тоді вони виростуть здоровими. 
Марина КОРПАН

Допоможе чай
(поради Олени Клим)
 З женьшеню – від захворювань щитовидної залози, простати.
 Зі стародубки – від виразки шлунку.
 З гадючнику облізлого – від безпліддя, хвороб шлунку та онкозахворювань.
 З кануперу – від хвороб печінки і нирок.
 З м’яти, меліси, ромашки – від хвороб серця.
 З чорної горобини – від гіпертонії.
 З червоної горобини – за поганого зору, геморою.
 З ліщини – від простати, хвороб нирок.

Коментар лікаря

Iван МАРЧУК,
завідувач фізіотерапевтич­ного відділення міської поліклініки №1:

До лікування травами слід ставитися відповідально. Адже є трави отруйні, а є й такі, які підсилюють дію одна одної або ж послаблюють її, якщо їх вживати разом. Також існують певні дозволені пропорції. Під час дозування ліків із трав треба враховувати вік людини та її захворювання.
Лікарські рослини слід також правильно збирати. Зокрема не можна збирати трави при дорозі. Оптимальний варіант збирання лікарських рослин – у лісі й там, де немає радіації. Також є певний час, коли збирати лікарські трави найкраще. Наприклад, глід треба збирати, коли сходить сонце. Якщо збирати лікарські рослини за сонячної погоди, вони не втратять свої цілющі властивості.
Перед лікуванням раджу звернутися за порадою до лікаря. Скажімо, лікарська рослина чорна горобина містить багато кальцію. Вживання цієї рослини сприяє згущенню крові та утворенню тромбів. Якщо людина вже має кров’яні згущення, вживати чорну горобину їй не можна”.
15-01-2013, 13:20
Коментарів 0 Переглядів 8 612

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!