RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кошти – на фіксатори кісток
Три проекти з нуля і три кредити на розвиток – інвестиційний фонд "Буковина" визначився з першими фінансовими вливаннями у бізнес-проекти чернівецьких підприємців. Зокрема 240 тисяч гривень піде на інноваційні проекти і 790 тисяч три місцеві підприємства спрямують на свій розвиток.

Мало хто знає, що в Чернівцях виготовляють унікальне медичне обладнання, яке за лічені дні здатне поставити на ноги травмованого пацієнта. Йдеться про фіксуючі конструкції, які використовують під час лікування переломів.

– Унікальність цього обладнання полягає в тому, що його аналог в інших країнах коштує у 40-75 разів більше, – розповідає "МБ" Олександр ШАЙКО-ШАЙКОВСЬКИЙ, професор кафедри загальної фізики ЧНУ імені Ю. Федьковича. – Наприклад, виготовлення ось такого надкісткового фіксатора може коштувати 500-600 гривень, – професор показує металеву паличку з дірочками. – Ось такий австрійський фіксатор рік пробув у тілі людини. Подивіться, що йому бракує? Нічого. Але він коштує вісім тисяч євро. Таке ж обладнання виготовляють чернівецькі спеціалісти, яке коштує в десятки разів дешевше.

Нині 97 відсотків обладнання для лікування переломів імпортують в Україну. А в Чернівцях розробили та виготовили фіксуючу конструкцію, яка не поступається закордонним аналогам. Це обладнання вже використали під час проведення п’яти сотень операцій. Для створення нового підприємства, яке виготовлятиме медичне обладнання, з фонду виділять 80 тисяч гривень.

Добрива – з відходів

Окрім вищезгаданого, ще два інноваційні проекти отримали підтримку фонду.
Зокрема 60 тисяч гривень піде на створення туристичного оператора, який організовуватиме тури сімома найкрасивішими місцями Буковини. У маршрут увійшли колишня резиденція буковинських митрополитів, муздрамтеатр імені О. Кобилянської, Вір­менська церква, Чернівецька школа №1, Свято-Духів­сь­кий кафедральний собор та Свято-Успенський собор у селі Біла Криниця Глибоцького району.

– Ми розробили сім туристичних маршрутів для різних національностей, які проживали і проживають на Буковині: австрійців, німців, поляків, угорців, євреїв, румунів та молдован, – розповідає ініціатор проекту, студентка четвертого курсу ЧТЕІ КНТЕУ Валентина ЧЕРНІВЧАН. – Про перспективність проекту свідчить зростаюча туристична привабливість Буковини.

Окремо похвалив цей проект засновник Інвестиційного фонду "Буковина" бізнесмен Дмитро Фірташ: "Цей проект мені дуже сподобався. Він змусить працювати усі складові: готелі, ресторани, покращити стан самих туристичних об’єктів тощо".

Ще один інноваційний проект отримає 80 тисяч гривень. Нова компанія вироблятиме органічні добрива із харчових відходів, тирси та інших натуральних матеріалів.

– Згідно з оцінками експертів, в Україні викидають мільйони тонн харчових відходів, – каже Сергій ПАЛАГНЮК, автор проекту, студент третього курсу Буковинської державної фінансової академії. – Цей проект вирішить дві проблеми: утилізацію органічних (харчових) відходів виробничих підприємств та доступ агропромислових підприємств до дешевих органічних добрив. Таку технологію широко використовують у європейських країнах, Японії, США.

Кредити
на погашення кредиту


Три буковинські підприєм­ства-щасливці отримають від фонду "Буковина" фінансову підтримку для свого розвитку. Зокрема на погашення банківського кредиту, поповнення обігових коштів, закупівлю обладнання тощо.

Так на Путильщині працює підприємство із заготівлі лікарських трав та виготовлення препаратів з нього. У фонді визнали його перспективним і пообіцяли надати кредит на три роки у розмірі 320 тисяч гривень під 12 відсотків річних.

– У нашому районі є величезні можливості для вирощування цілющих трав. Тут 63 відсотки території вкрито лісами. На кошти, які ми отримаємо від фонду, плануємо розширити підприємство, збільшити товарообіг на 100 відсотків та кількість робочих місць, – зазначив керівник підприємства Станіслав ГЕНКУЛ. – А також плануємо закласти обліпиховий сад і розширити насадження цілющих трав і рослин.

Погасити банківський кредит типографії з Вижниччини також допоможуть кошти фонду.
Ще одне підприємство, яке першим отримає кошти на підтримку та розвиток, – Чернівецька харчосмакова фабрика.

– Ми прагнемо зберегти виробництво кондитерських виробів, які є іміджем нашого підприємства та Буковини загалом. Це мармелад, халва, солодкі ковбаски тощо. Але для цього потрібно модернізувати виробництво. Тому фонд дає нам 150 тисяч гривень кредиту на три роки під 12 відсотків. З цих резервів ми поповнимо обігові кошти, які скеруємо на подальший розвиток, – розповів керівник фабрики Володимир КОСТРИЦЬКИЙ. 
Ліна НАГІРНЯК
21-09-2012, 16:31
Коментарів 0 Переглядів 2 894

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.