RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Думав лише, щоб люди вижили»

Микола Столярчук – водій маршрутки "Чернівці – Долішній Шепіт", яка 22 травня потрапила в аварію у Сторожинці. Він врятував 15 пасажирів, які їхали в автобусі.

Нагадаємо, на спуску в Сторожинці на вулиці Чернівецькій у маршрутки відмовили гальма. Щоби зменшити швидкість та врятувати пасажирів, водій вдарявся в автомобілі, які стояли на узбіччі, а також рухалися дорогою.
Микола Іванович погодився розповісти кореспонденту "МБ", що ж сталося в автобусі і як йому вдалося врятувати людей.

"Головне було вписатися у поворот"

Згадуючи аварію, Микола Іванович хвилюється, перекладає з руки в руку телефон. Говорить тихо і коротко. Каже, що досі не може прийти до тями, а через усі хвилювання не може спати.

– На спуску в автобуса відмовили гальма, – розповідає Микола Столярчук. – Щоб не врізатися у школу... Навіть не знаю, як пояснити. Я намагався зробити все, щоб люди залишилися живими. Не думав про себе, а лише думав, що відбувається у салоні. І коли побачив вже школу... Якби я туди врізався, це був би жах: і в автобусі були би жертви, і у дворі школи.

Коли на спуску почав пригальмовувати, відчув, що педаль туга, і зрозумів, що відмовили гальма. Автобус їхав зі швидкістю 50 кілометрів на годину. Я намагався пригальмовувати ручником, але він горів. Салон автобуса наповнився димом. Чим більше я тиснув на гальма, тим більшу швидкість набирав автобус. Навіть не можу пояснити, як зрозумів, що потрібно вдарятися в машини, щоби зменшити швидкість. Вдарявся в машини – і швидкість зменшувалася. Мені вдалося вписатися у поворот на перехресті, і я поїхав праворуч. Там стояв бусик. Вже на меншій швидкості я вдарився в нього, і автобус зупинився. Удари були несильними, тож в автобусі ніхто не постраждав. Я зміг в’їхати у поворот і, навіть якби на шляху не було бусика, міг би уже далі поступово зменшити швидкість. Головне було вписатися у поворот і не врізатися у школу. Коли автобус зупинився, відчинив передні та задні двері, люди порозбігалися. Вже потім дізнався, скільки машин було пошкоджено.

"Коли виміряли тиск, він був 240/140"

– Мені було страшно, – продовжує Микола Столярчук. – Досі не можу відійти. З’їжджав цим спуском приблизно п’ять хвилин, але за цей час стрес отримав величезний. Ще в автобусі розболілася голова. А коли мені після аварії виміряли тиск, він був 240/140, хоча високого тиску в мене ніколи не було.

Мені було дуже погано, все було наче у тумані. Пригадую, хтось дав води. Повз нас проходили двоє лікарів. Вони викликали "швидку", яка забрала мене до лікарні. Лікарі навіть не могли дати заспокійливі ліки, бо вони на спирту. А я мав пройти експертизу, чи не був п’яний за кермом. Потім мені зробили укол у вену, почали давати якісь таблетки – і я почав відходити.
Працівники ДАІ під час офор­млення ДТП мене ні в чому не звинувачували. Навпаки казали, що я молодець, що так вписався у поворот.

Коли прийшов з лікарні до автобуса, шеф завів маршрутку, щоб загнати її на штрафмайданчик. Натиснув на гальма, а вони вже працювали. Такі раптові поломки можуть бути. Але, чесно кажучи, в цих автобусах дуже погана гальмівна система.
Автобус вранці перевіряли. Я зробив один рейс із Чернівців до Долішнього Шепота, приїхав назад. Це був останній рейс. Автобус не був заповнений. У салоні було приблизно 15 людей.

Я за кермом з 1974 року. Працював на машині швидкої допомоги. Вже сім років працюю на автобусі. За всі ці роки в мене не було жодної аварії. Але ще не знаю, чи зможу знову сісти за кермо. 
Людмила ОСАДЧУК
31-05-2012, 16:43
Коментарів 0 Переглядів 2 600

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.