RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Подарував місту герб і прапор

Заслужений художник України Орест Криворучко розробив для міста герб, прапор та медаль до 600-річчя "На славу Чернівців", відновив ланцюг мера. Він створив цикл графічних робіт про міські храми і намалював багато картин старого міста. "Вважаю себе справжнім чернівчанином, – запевнив Орест Іванович. – Я без тями закоханий у це місто. Де б не був: в Україні чи за кордоном, – завжди тягнуло до Чернівців. Тут почуваєшся затишно, наче в рідній домівці. Після закінчення Московського художнього інституту отримав направлення до Сочі. Зі мною зустрівся мер. Пообіцяв гарну посаду, добру зарплату, квартиру через рік. Але мене тягнуло додому. Місяць попрацював – і повернувся до Чернівців. А тут ні роботи, ні житла. Перебивався тимчасовими замовленнями. Але повертатися не хотів – переважила любов до міста".

"Знімав усе, що подобалося"

Ми зустрілися з Орестом Криворучком напередодні його 70-літнього ювілею. Пройшлися Центральною площею, вулицею О. Кобилянської. "Дуже люблю гуляти містом, – зізнався художник. – Дивлюся на фасади будинків, ліпнину, балкони. Щоразу знаходжу якісь нові деталі, які не помічав раніше. Наприклад, знайшов до десяти масок лева. А які цікаві ковані решітки з монограмами! На жаль, деякі знищили, деякі вкрали. Дуже болісно переживав, коли бачив, як руйнують фасади або ліпнину. У нас є унікальна вулиця Богомольця, витримана в єдиному стилі конструктивізму. Подібної, напевно, немає в жодному місті світу. Прикро, що нещодавно будинки пофарбували кольоровими фарбами, чим остаточно зіпсували стиль. Я ходив із фотоапаратом вулицями і знімав усе, що подобалося. Уже назбирався мішок плівок. Хочу видати альбом цих світлин.

– Я багато малював Чернівці, – Орест Іванович сідає на лавку, дістає із сумки листівки. – Йшов до кар’єру цегляного заводу, звідки відкривається чудова панорама міста і видно куполи багатьох церков. Створив цілий цикл графічних робіт про чернівецькі храми. Зокрема Святої Параскеви, Успіння Пресвятої Богородиці, Свято-Миколаївський, Свято-Духівський, єзуїтський костел "Серце Ісуса".

"Вручили власну медаль"

1992 року Орест Криворучко розробив герб і прапор Чернівців. "Тоді мером був Віктор Павлюк. Він покликав мене і сказав, що Чернівці повинні мати свої герб і прапор, – пригадує художник. – Створили комісію. До неї увійшли історики Олександр Масан та Ігор Чеховський, архівіст Марія Никирса. За основу вирішили взяти найдавніший герб Чернівців австрійського періоду. Отримали дозвіл від австрійців на використання їхньої геральдики. Я зобразив на червоному щиті відкриту міську браму, яка символізує гостинність чернівчан. Вгорі над нею – вісім цеглин. Адже колись у Чернівцях було вісім цегельних заводів. Чорного австрійського орла замінив на тризуб. Так само зробив деякі зміни на прапорі. Хоча кольори – білий та червоний – зберіг. За герб і прапор мені заплатили символічно. Це був мій подарунок місту".

До 600-річчя міста Орест Іванович розробив серію значків та ювілейну медаль "На славу Чернівців". "За це мені гроші теж не дали. Зате вручили власну медаль і посвідчення під першим номером, – сміється художник. – Я також відтворив почесний ланцюг для мера. Історик Сергій Осачук віднайшов в австрійських архівах стару газету, де чернівецький бургомістр був у ланцюгу. Його треба було відтворити за цим знімком. Я зберіг медальйон з алегорією Чернівців. А німецький напис "Спільними зусиллями" зробив українською мовою. Замінив на ланцюгу австрійську символіку на герб Чернівців та області, а між ними розмістив букові горішки. Тодішній мер Микола Федорук уперше одягнув його під час святкування 600-річчя міста".
Орест Криворучко також розробив герб і прапор області, орден "Почесний громадянин Буковини". Він автор гербів багатьох буковинських сіл.

На запитання, що хотів би ще зробити, пан Орест відповів: "Мрію доробити серію графічних мініатюр про церкви, намалювати Турецький міст, видати альбом світлин про старе місто. Я не заробив великих грошей, не став багатим. Не маю ні власного будинку, ні машини, ні дачі. Онучку Богдану хочу віддати до художньої школи".
Надія БУДНА

ДОСЬЄ
Орест Криворучко народився 9 травня 1942 року в передмісті Стара Жучка.
Закінчив Чернівецьке художньо-ремісниче училище №5.
1972 року закінчив графічне відділення Московського художнього інституту. Заслужений художник України.
Учасник понад 80 міжнародних і 20 персональних виставок.
Його твори експонували у понад 30 країнах світу.
Колекціонує та розробляє екслібриси.
11-05-2012, 14:29
Коментарів 0 Переглядів 4 100


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!