RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Жінки сильніші за чоловіків»

Чернівчанка Алла Боршан працює старшим слідчим Першотравневого райвідділу міліції. Вона одна з тих, про кого керівник обласної міліції Микола Харабара сказав, що "кращих, ніж слідчі-жінки, немає".

Вродлива жінка аж ніяк не нагадує грубуватого "Глєба Жиглова". Більше того – натура романтична: і цукерки носила до ізолятора, і заспокійливі пила, коли виїжджала на аварію на залізниці, де на очах у матері потяг розчавив автомобіль із чоловіком і маленькою дитиною…

Виходять із в’язниці й при зустрічі дякують

– Слідчий – не зовсім жіноча робота...

– Про свій вибір ніколи не пошкодувала, хоч важко дуже. Студенткою філфаку була на практиці, і завуч мені сказала: "Аллочко, тобі діти сядуть на голову, бо ти дуже м’яка". А як же я працюю слідчим?! Не обов’язкова жорсткість. Насамперед потрібне знання психології, педагогіки.

Про роботу слідчого, коли прийшла до управління проситися на роботу, знала хіба з книжок. Потрапила молодшим інспектором у карний розшук. Згодом запропонували посаду слідчого у міському управлінні. Тоді там працювало 30 слідчих. Із них лише двоє жінок. Але дружні були – як одна сім’я.

Найбільше запам’яталося відвідування ізолятора, в якому перебувала перша людина, яку заарештувала. Я ж була романтичною: купила 200 грамів шоколадних цукерок. Пронесла їх у кишенях, незважаючи на заборону. Надворі – літо, а у тих сірих стінах – 22-річний хлопчина. Перш ніж допитувати його у справі, пригостила цукерками. Почала запитувати, чому він таке скоїв. І хлопець... розплакався. Можливо, тим жінка слідчий відрізняється від чоловіків: чоловік одразу за фактом розмовляє, а ми починаємо з "а чому?.." Також у нас – особлива інтуїція.
Я завжди шукаю людські риси в обвинуваченого. Багато з них виходять із в’язниці й при зустрічі на вулиці дякують. Якось підійшов на зупинці хлопчина, сказав, що звільнився, відсидівши п’ять років. Попросив допомогти йому знайти роботу. І я почала запитувати – і врешті знайшли роботу. У багатьох вже є родини, діти, вони не повертаються до старого.

– Страшно не буває, коли погрожують?..

– За 18 років роботи один раз погрожували. Чоловік не визнавав провину, я пішла на певні хитрощі – він розповів і його засудили. Потім передавав, що вийде і розбереться. Вийшов, при зустрічі переходить на інший бік. Ніхто ні з ким не розбирається.
Більшість вітається: "Алло Іванівно, пам’ятаєте мене?" Дякують за людяність. Для мене головне – щоби, не дай Боже, не постраждала безневинна людина.

Чоловік завжди просить залишати роботу за порогом

– А найстрашніше?

– Коли працювала у лінійному відділенні міліції, було таке, що водій на "Москвичі" намагався переїхати через колію у недозволеному місці, але колесо застрягло. Мати встигла вискочити, а батько затримався, щоби витягти дитину, яка сиділа на задньому сидінні (двері заклинило). Потяг на очах матері розчавив машину... Я, коли приїхала, не могла підійти – плакала.

– Комічне?

– Телефонує дружина: "Мене б’є чоловік, рятуйте!" Приїжджаємо. Чоловік п’яний, пропонуємо йому поїхати з нами, а жінка мені на спину кидається: "Не забирайте! Я вас викликала, щоби ви його... налякали".

Якось приїхали на виклик: усі меблі побиті, наче тайфун пронісся. На стільці сидить кремезний чоловік, навколо бігає невисока худенька жіночка (медпрацівник, до речі). Ми до нього: "Що накоїв?" І тут з’ясовується, що то усе справа рук жінки. Вона його ще й побила. Він – дуже м’який, ніколи на жінку руки не підняв. Коли вона прийшла пізно і напідпитку, просто поцікавився, де була... То вона ще й до нас стрибала...

– Через кохання трапляються злочини?

– Вбивства – дуже рідко. Найчастіше – самогубства, особливо серед чоловіків. Стрибають із вікон, але переважно застрілюються. Пригадую, виїжджали на виклик, коли чоловік вистрілив у скроню з травматичного пістолета, спускаючись ліфтом із квартири коханої, яка вирішила розірвати стосунки. Коли зайшли до неї – вона і сльози не пустила.

– Робота змінює?

– Наша робота для жінки вдвічі важча, бо дбаєш і про дитину, і про сім’ю. Але наші жінки витривалі. Переконана, що жінка сильніша за чоловіка. Вона не показує це, бо, якщо ми ще покажемо, що сильніші, вони на нас усе звалять.

Мені пощастило з чоловіком і сином: вони мене підтримують. Син самостійний вже з першого класу (нині навчається на юрфаці), чоловік, коли я на чергуванні, готує їсти. І готує, до речі, смачніше за мене. Він знає усю хатню роботу, не вважає те за тягар.
Помітила, що стала не такою довірливою. Наприклад, коли заходжу у під’їзд, насамперед заглядаю туди. Бо пам’ятаю багато випадків, коли у під’їзді жінку вдарили по голові, забрали сумочку. У квартирі швидко вмикаю світло і також дивлюся, чи нікого немає. Бо пам’ятаю випадок, коли студентка медінституту застала удома злодія, який металевим прутом ледь не забив її до смерті. Він вирішив, що вбив її, а вона вижила. А то був її однокурсник. Бував у них удома, був навіть другом. Ці ситуації пригадую і постійно насторожі.

– Удома – ви також слідчий?

– Чоловік завжди просить залишати роботу за порогом. Але це неможливо. Дещо з побаченого вдома продовжую прокручувати в голові. Починаю розповідати під час вечері, доки чоловік не зупинить. І сниться.... Важко від цього відходжу. І заспокійливе п’ю.

– А жити без добових чергувань, виїздів на місце скоєння злочинів змогли би?

– Із часом замислюєшся, що, якби вийшла на пенсію, зайнялася би адвокатською діяльністю. Я ніколи вже не стану домогосподаркою. Сидіти удома, готувати їсти і чекати на чоловіка – це не для мене.
Юлія Боднарюк
6-04-2012, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 4 227

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги