RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Випалює на дереві сюжети з Біблії

Один із перших підприємців Буковини, власник "Сашкової пиріжкової" на ринку "Фортуна" Олександр Прудніков – постать героїчна, адже саме завдяки його поїздці (як голови спілки підприємців-харчовиків) до Азарова наприкінці 1990-х років нині Калинівський ринок працює без касових апаратів. Та мало хто знає, що чоловік роками випалює на дереві ілюстрації до Біблії. За вісім років випалив вісім образів – від народження Христа до Розп’яття.

Земляків у Єрусалимі впізнав за хусточками

Пан Олександр почав випалювати ілюстрації до Біблії вісім років тому після поїздки до Єрусалима.
- Там же у мене у кожному місті друзі. Бо Чернівці, як перефразував, не маленький Париж, а маленький Єрусалим. Ввечері сиділи з друзями, а вранці – святими місцями. Пригадую, приїхали до Ярденіту – місця хрещення Христа. Подивилися усе з дружиною, зайшли у воду. Люди поряд приймали Хрещення, купували спеціальні накидки по 5 доларів. Виходимо з води: чудовий спів, білі мармурові брили з 10 заповідями…а неподалік – група людей у хусточках, які я за кілометр упізнаю – з наших країв. Приглядаюся, а вони розстелили килими на землі, нарізають солонину, горілка там же… Я до них: "Слава Богу! Уздрів наших! Сховайте солонину – тут не можна!" Вони одразу: "Йой-йой, правильно кажете…" Ми так сміялися з другом. Він ще допитувався, як я за хусточками вирахував, що то наші люди. Я йому відповів: "Ти коли емігрував із Буковини?! Отож бо. А я там живу!"

Коли повернувся – зрозумів, що хочу випалювати на дереві ілюстрації до Біблії. Відчув у душі. Апарат для випалювання мав старенький, за якісною фанерою поїхав до Рівного.

Першу картину Олександр Павлович випалював півтора року. Справа то копітка, адже один невірний рух – і перепалив роботу. Доводиться наждачкою затирати "брак".

- Тому починаю роботу з облич і лише згодом приступаю до вбрання, де відтінок може бути більш темний. Працюю у середньому чотири години на день. Іноді так захоплююся, що забуваю про їжу. Друзі на 100 грамів кличуть – сто відмовок вигадую, бо як залишити роботу? Часом випалюю, а не виходить, нервую, а потім прошу вибачення у Бога. А взагалі ця робота дуже заспокоює.

"Виготовляю друзям фамільні герби"

– Випалюю образи – отож за логікою вірю в Бога. У Бога я вірю, але у віру – ні. Ні в православну, ні в іудейську, ні в католицьку. Бо у мене батьки різних національностей, і я не міг вибрати одну віру. Я заходжу і до костьола, і до синагоги, і до церкви. Бо як мені сказали в Єрусалимі, Божий храм для того, щоби людина зайшла й помолилася.

Олександрові Павловичу не раз пропонували продати образи. Пропонували дві тисячі євро за один. Відмовився. "Залишу онукові, а не цікавитиметься – нехай передасть до церкви чи музею", – пояснює.

Із задоволенням навчав би випалюванню школярів.

– Безкоштовно. Лише би виділили кабінет для занять. Бо я свого часу мріяв вступити до Вижницького художнього училища, але ріс без батька, мусив рано піти працювати. Можливо, комусь прищеплю любов до прекрасного.

Є ще одне хобі у Олександра Павловича – безкоштовно виготовляє для друзів фамільні герби з дерева. Спільним є лише наявність початкових літер членів родини, а дизайн кожного герба – унікальний.

Думає один із перших підприємців краю і про те, щоби книгу написати. "Енциклопедію для підприємця: із досвіду виживання", – сміється. – Гумор – це його третє хобі.

– Це нині для підприємців – рай. Ви ж пам’ятаєте, що податкова робила з нами колись… Намагалися задобрити, звичайно, перевіряльників. Доходило до смішного. Пригадую, на Калинівському ринку в одному з кіосків громадського харчування працював Федя з дружиною. А жінка завжди ходила у чорному. Контролери лише до неї по зошит звернуться, а вона вже по стільцю сповзає: "Фєдя, каплі в бардачкє...". А якось її взагалі не стали перевіряти. "Ой, так незручно, – пояснили. – Були у Феді…Там таке нещастя, що навіть незручно перевіряти… Ми зайшли, а вона: "Йой-йой, сестру поховала, і ви цими комісіями мене замучили…" Ми лягли зі сміху – вона ж завжди у чорному ходила.

Отаке життя – інакше без гумору не виживеш. Знаєте, який свій день народження найчастіше згадую? Коли в 1990-х накрили стіл на Калинці після базару й хлопці привели чоловіка з гармошкою – "живу музику". Той грав з годину, любовно складаючи купюри до кишені, а потім один із гостей протягує йому 5 баксів (а то були великі гроші, бо вчитель за місяць заробляв не набагато більше), щоби той уже не грав – голова болить. А той…ще з більшим ентузіазмом гармошку розтягує. Дали йому ще грошей – грає ще голосніше! Нарешті до компанії підійшов хтось: "А ви голосніше кричіть і у саме вухо! Він же глухий!" (Юлія БОДНАРЮК)
Редактор: Igor
12-08-2011, 16:44
Коментарів 0 Переглядів 10 502

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.