Дедалі популярнішими стають весілля у народному стилі – з традиційними стравами та бутлями самогону замість магазинної горілки. Причина – подорожчання горілки на понад 45 відсотків. Не кожному по кишені замовити на весілля 100 пляшок горілки, якщо найменша вартість однієї – 26 гривень 10 копійок.
– Щоб зекономити, дедалі частіше кладуть на столи не фабричну горілку, а самогон, – каже адміністратор ресторану "Маестро" Галина ВОРОБЕЛЬ. – Кладуть просто у скляних флягах – так нині модно. А тим, хто не хоче такого, доводиться купувати горілку за новими високими цінами. Тоді за алкогольні напої платять до 30 відсотків більше. Колись на весілля на 100 осіб люди замовляли 100 пляшок горілки та 30 вина і сплачували 2500 гривень. Тепер треба платити на третину більше. Різниця досить відчутна.
Про те, що серед клієнтів нині популярні напої власного виробництва, підтвердив і керуючий рестораном "Гопачок" Кирило ДОЛИНЯК. Тим більше, що вартість настоянок така сама, як і купованої горілки, – 60-70 гривень за півлітра.
– Найпопулярніша серед клієнтів – настоянка власного виробництва "Хріновуха", – розповідає Кирило Долиняк. – Її найбільше полюбляють чоловіки. "Хріновуху" виготовляють із додаванням хрону та краплинок меду. Серед жінок популярна "Революціонерка". Ця настоянка ближча до лікеру. У її складі – апельсини та кава. Є у нас і настоянки, які виготовляємо... у печі. "Запіканку" готуємо з додаванням гострого перцю та прянощів – кориці, кардамону. А "Варинуху" – із сухофруктами. Усі напої виготовляємо на горілці класу люкс. Самогоном можемо хіба що пригостити. Не виготовляємо і не продаємо його, бо це заборонено законом.
Кирило Долиняк розповідає, що українськими настоянками полюбляють пригощатися і туристи, і справжні патріоти.
– Особливо полюбляють ті, хто має Україну в серці, – каже керуючий рестораном. – Хто один раз спробував, вже не купує горілку. Настоянка легше п’ється, після неї немає похмілля. А туристи купують настоянки не лише "для проби", але й беруть додому.
Вартість стилізованої пляшки – 60 гривень.
Працівники ресторанів стверджують, що, хоч настоянки набирають популярності, 60 відсотків клієнтів все ж надають перевагу знайомій їм купованій горілці.
Виробники самогону, які зі зрозумілих причин не захотіли називати своє ім’я, стверджують, що їхній напій після зростання цін на горілку стає дедалі популярнішим. Тому підвищили ціну і на цей продукт – від 15 до 20 гривень за півлітра.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА
2-09-2011, 09:59
0
6 711