На застілля – самогон і настоянка, бо горілка дорога

Життя
6 767
0
Дедалі популярнішими стають весілля у народному стилі – з традиційними стравами та бутлями самогону замість магазинної горілки. Причина – подорожчання горілки на понад 45 відсотків. Не кожному по кишені замовити на весілля 100 пляшок горілки, якщо найменша вартість однієї – 26 гривень 10 копійок.

– Щоб зекономити, дедалі частіше кладуть на столи не фабричну горілку, а самогон, – каже адміністратор ресторану "Маестро" Галина ВОРОБЕЛЬ. – Кладуть просто у скляних флягах – так нині модно. А тим, хто не хоче такого, доводиться купувати горілку за новими високими цінами. Тоді за алкогольні напої платять до 30 відсотків більше. Колись на весілля на 100 осіб люди замовляли 100 пляшок горілки та 30 вина і сплачували 2500 гривень. Тепер треба платити на третину більше. Різниця досить відчутна.

Про те, що серед клієнтів нині популярні напої власного виробництва, підтвердив і керуючий рестораном "Гопачок" Кирило ДОЛИНЯК. Тим більше, що вартість настоянок така сама, як і купованої горілки, – 60-70 гривень за півлітра.
– Найпопулярніша серед клієнтів – настоянка власного виробництва "Хріновуха", – розповідає Кирило Долиняк. – Її найбільше полюбляють чоловіки. "Хріновуху" виготовляють із додаванням хрону та краплинок меду. Серед жінок популярна "Революціонерка". Ця настоянка ближча до лікеру. У її складі – апельсини та кава. Є у нас і настоянки, які виготовляємо... у печі. "Запіканку" готуємо з додаванням гострого перцю та прянощів – кориці, кардамону. А "Варинуху" – із сухофруктами. Усі напої виготовляємо на горілці класу люкс. Самогоном можемо хіба що пригостити. Не виготовляємо і не продаємо його, бо це заборонено законом.

Кирило Долиняк розповідає, що українськими настоянками полюбляють пригощатися і туристи, і справжні патріоти.
– Особливо полюбляють ті, хто має Україну в серці, – каже керуючий рестораном. – Хто один раз спробував, вже не купує горілку. Настоянка легше п’ється, після неї немає похмілля. А туристи купують настоянки не лише "для проби", але й беруть додому.

Вартість стилізованої пляшки – 60 гривень.

Працівники ресторанів стверджують, що, хоч настоянки набирають популярності, 60 відсотків клієнтів все ж надають перевагу знайомій їм купованій горілці.

Виробники самогону, які зі зрозумілих причин не захотіли називати своє ім’я, стверджують, що їхній напій після зростання цін на горілку стає дедалі популярнішим. Тому підвищили ціну і на цей продукт – від 15 до 20 гривень за півлітра. 
Олеся ДЛУЖАНСЬКА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У центрі Чернівців відкрився перший в Україні рекрутинговий центр 108 батальйону бригади "Едельвейс" - фото
«Долар слабшає через глобальні зміни»: чому долар у світі дешевшає та чого чекати українцям
Смертельна аварія у Чернівцях: водій автомобіля збив велосипедиста
«Стояли впритул до ворога»: прикордонник з Буковини про бої на Донеччині
ексклюзив
На Буковині синоптики попередили про пориви вітру
Масована нічна атака РФ: ракети летіли на Львів, під ударом захід України
28 червня, 2025
З нагоди Дня Конституції України на горі Веприк розгорнули 20-метровий прапор - фото
«Не завжди діти відразу говорять про це»: скількох педофілів засудили на Буковині за останні п’ять років
ексклюзив
«Тато – мій ангелик»: дружина загиблого воїна з Буковини просить визнати його Героєм
Сьогодні на Буковині попрощаються із воїном Віталієм Шалаєвим