RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До школи – у повному «китаї»


Рекордна кількість школярів із батьками нині відвідує Калинівський ринок, щоби придбати шкільні форму та приладдя.
Мінімальні витрати на одного школярика – дві тисячі гривень.
Щоб зекономити, чимало батьків не один раз обходять ринок, щоби знайти щось дешевше та досить якісне. І всіх хвилює одне: чому так дорого і як зекономити?

Найбільший попит –
на китайське


– Мамо рідна! Та можна збожеволіти від таких цін! – бідкається мама першокласника Надія КОЧУР, розглядаючи чималий стос щоденників. – Хочу купити синові яскравий щоденник, щоб йому цікаво було вчитися. Але його вартість – 25 гривень. Крім того, інше шкільне приладдя, яке треба покласти в рюкзак, теж коштує недешево.

Жінка розповідає, що лише на купівлю шкільного приладдя, не враховуючи щоденник, вже витратила 300 гривень. "Зошити купила найдешевші та без кольорових обкладинок, – каже. – Простий зошит на 12 аркушів коштує 1,10 гривні. Їх треба чимало. Вже придбала альбом для малювання, олівці, фломастери, пенал, набір ручок, лінійку. Не економила лише на ручках та олівцях. Вважаю, що дитина лише починає вчитися і треба, щоб ручка писала гарно та довго".

– Рівень життя знизився, у людей немає грошей, – зауважує продавець канцелярського приладдя Інна. – Цього року асортимент товарів збільшився, але знизився попит. Люди постійно запитують у нас: а скільки коштує те, а скільки це? Мало кого цікавить якість покупки. Шукають, де можна купити дешевше.

Щоби придбати рюкзак, треба викласти від 100 до 400 гривень. Рюкзак китайського виробництва коштує в середньому 150 гривень. Як розповіла продавець рюкзаків на Калинівському ринку Анастасія Алексєєва, китайські рюкзаки швидко рвуться і служать лише кілька місяців. Натомість сумки для школярика корейського та німецького виробництв якісніші. Проте й дорожчі. Їх купують менше.

– Всі хочуть дешеве і якісне, – каже пані Анастасія. – Але таке ще не зшили. Як наслідок, найбільше розкуповують китайські рюкзаки, а дорожчі та якісніші лежать на вітринах довше.

Не поспішають батьки купувати й дорогу шкільну форму – вітчизняну та польську. Такі шкільні костюмчики для хлопчиків і дівчаток коштують від 350 до 400 гривень.

– Цього року попит на віт­чизняну шкільну форму менший, – зауважує продавець шкільної форми Ірина Літвінцева. – Покупців поменшало. А купують форму китайського виробництва. Вона коштує дешевше – від 150 гривень.

"Вчителька склала список всього необхідного"

– Ми розраховували на дві тисячі, але не вкладемося в цю суму, – каже мама першокласниці Галина Грама. – На збирання доньки до школи треба витратити мінімум дві з половиною тисячі гривень.

Пані Галина розповіла, що список всіх необхідних товарів для школи склала майбутня вчителька її дочки. У списку – 20 пунктів.

I недорогі товари мають бути якісні

– Не розумію батьків, які купують дітям зошити з нечіткими лініями або ж із тонкими аркушами, – каже вчителька української мови та літератури Марія Гаврилюк. – Такі зошити не завжди коштують дешевше, але школяр, працюючи із цим зошитом, не може писати каліграфічно.

В обласному управлінні захисту прав споживачів закликають батьків звертати увагу на окремі ознаки якості товарів.

– Від 30 до 50 відсотків шкіль­них форм, які продають на ринках та в магазинах Чернівців, можуть зашкодити здоров’ю дитини, – каже в. о. начальника управління Надія Кутиніна. – Саме стільки продукції працівники управління знімають із реалізації під час перевірок.
Марина КОРПАН

Як придбати недороге і якісне

 За можливості відкладіть покупки до вересня, коли стартують знижки на форми і взуття.
 Шити форму – також варіант. Костюмна тканина із вмістом вовни коштує від 30 гривень за метр, пошиття – від 100 гривень.
 Недорогу вживану шкільну форму можна придбати за оголошеннями чи в комісійному магазині.
 Канцтовари вигідніше купувати гуртом.

На що звертати увагу

 Форма
На етикетці мають бути вказані назва виробу та розмір, склад (повинні переважати натуральні тканини: шерсть, котон), дата виготовлення та гарантійний термін, назва та поштова адреса виробника, знак сертифіката відповідності (у вигляді лотоса).
Якщо запах різкий, тканина з хімічних та синтетичних матеріалів.
На дотик тканина повинна бути еластична.

 Зошити

На вигляд не повинні бути ні темні, ні сліпучо-білі. Також не варто купувати зошити з нечіткими та перерваними лініями, "заржавілими" клітинками.

 Шкарпетки
На кожному виробі має бути маркування. Мають бути вказані назва виробу, розмір (одна цифра), склад та виробник. На зворотному боці шви мають бути зарублені, а не зшиті. Якщо ці вимоги порушено, нога пітнітиме, виникатиме подразнення.

 Взуття
Внутрішні деталі мають бути з натуральної сировини. Застосування синтетики може спричинити пітніння ніг, грибкові захворювання. Також на ринках продають взут­тя без супінатора. Це спричинює хвороби опорно-рухового апарату.
22-08-2011, 17:22
Коментарів 0 Переглядів 6 965

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.