RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Наприкінці серпня виповнюється 145 років із дня народження видатного дослідника історії Чернівців Раймунда Фрідріха Кайндля. Науковцеві ми завдячуємо знанням історії міста з найдавніших часів. А ось будинок на нинішній вулиці Шевченка, в якому жив історик, спотворили до невпізнання…

"Замість історичної будівлі – пластик"

За іронією долі, Раймунд Кайндль, маючи хист підприємця, займався у Чернівцях будівництвом. Збудував він і власний дім на тодішній вулиці Новий Світ. Нинішня адреса будинку – вулиця Шевченка, 94. Однак від колишнього вигляду будинку залишився лише шматок синьої стіни. Усе інше – металопластикові вікна, фасад із плиткою, двоповерхова добудова у вигляді банальної "коробки"… "МБ" уже порушував питання про стан будинку, який має історичну цінність (номер від 30 червня).

Тоді у відділі охорони культурної спадщини департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради обіцяли протягом тижня здійснити перевірку, чи законно будинок перебудували.

"Що було зроблено?" – із цим питанням ми звернулися до керівника відділу охорони культурної спадщини Олени ПУШКОВОЇ.
– Ми здійснили комісійне обстеження будинку. Також знайшли проектну документацію, почали її перевірку. Тобто вивчаємо, що було запроектовано і що в результаті збудували. Також питання у тому, на якому рівні затвердили цю проектну документацію і хто її погодив. Виявилося, що проектну документацію не затвердили у відповідному порядку. Питання нині вивчають, а вже за фактом встановлених порушень ухвалюватимуть рішення.

Поцікавилися ми у фахівця, якою може бути доля будинку у майбутньому. "На жаль, уже усі роботи виконано, а у нас нині немає жодного випадку, щоби було знесено самовільне будівництво. Напевно, усе обійдеться штрафами…" – зауважила Олена Пушкова.

"Мешканці міста повинні охороняти старі будинки"

Тим часом історики висловлюють обурення таким ставленням до історії міста. Вони нагадують, що будинки ХІХ століття мають культурно-історичну цінність. Такі будинки слід зберігати такими, як колись.

Як можна вирішити проблему? Доктор історичних наук Сергій ПИВОВАРОВ зауважує: "Потрібно, щоби держава сприяла тому, щоб історичні будинки охороняли самі мешканці міста. За це власникам будинку потрібно надавати пільги…"
Валерія Чорней

З історії

Раймунд Фрідріх Кайндль посідає найпочесніше місце серед чернівецьких істориків кінцях ХІХ – початку ХХ століття як видатний краєзнавець, етнограф, теоретик народознавства, фольклорист, археолог, громадський та політичний діяч.
У Чернівцях минув важливий етап його життя. 1893 року він отримав науковий ступінь доктора історії. З 1896 року працював професором австрійської історії у Чернівецькому університеті, пізніше – деканом історичного факультету. У 1912-1913 роках обіймав посаду ректора університету.
Серед численних історичних праць Раймунда Кайндля – історія Чернівців від найдавніших часів, написана до 500-річчя міста й видана 1908 року. Також Раймунд Кайндль – автор двотомної історії Буковини
Під його керівництвом також відбулися численні археологічні розкопки на Буковині та Галичині. Знайдені предмети доби неоліту збагатили музеї Чернівців.

Якщо ви живете у старому будинку і він потребує допомоги, розкажіть нам про це, зателефонувавши (0372) 58-94-84,
(050) 374 79 39.

Відгуки на публікації
Виділіть дітям місце
для малювання


У попередніх номерах "МБ" у додатку "Місто" йшлося про те, що на вулиці 28 Червня вандали обмалювали графіті будинок, в якому жив Сидір Воробкевич. Також згадували про те, що на вулиці Ольги Кобилянської в арку з унікальними розписами вмонтували кондиціонер. Що з цим робити? Свої пропозиції висловлює керівник відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова.

Як подолати проблему з графіті на фасадах?

"Основна проблема із графіті – це встановити порушника, зафіксувати факт порушення. Це дуже важко. Нині просто заборонами ми нічого не зробимо. Треба цю тенденцію скерувати у позитивне русло. Наприклад, можна виділити дітям стіну, на якій вони могли би малювати. Є досвід, коли на Сході України ініціативні групи виступали за те, щоби діти розмальовували фасади занедбаних будинків. Дітям потрібно надати простір для творчості. Питання потребує розгляду на виконкомі міськради".

Що робити з вмонтованою технікою на фасадах

"Коли у нас самовільно встановлюють технічні пристрої, їхній демонтаж або повернення будинку до попереднього стану вимагають за рішенням суду. Я з такою позицією не згідна, – каже Олена Пушкова. – Вважаю, що є структури у міській раді, які повинні були би просто демонтувати усі ці речі – і нехай мешканці подають до суду і доводять правомірність таких рішень".

Старовинну стіну продовбали заради євродверей

У самому центрі міста на вулиці Штейнбарга в старовинному будинку продовбали стіну! Тут встановили євродвері, щоби зробити у цінному історичному будинку окремий вхід…

У відділі охорони культурної спадщини міськради повідомили, що нині це питання розглядають у суді. Самі мешканці будинку не згідні з облаштуванням додаткового входу. Вони подали скаргу до прокуратури і за позовом прокуратури справу розглядають у суді. Нині йдеться про скасування попередніх рішень, щоби повернути будинок до первісного вигляду. Цією справою займається юридичне управління міської ради. Справу розглядають три роки. Суди затягнулися...
18-08-2011, 14:35
Коментарів 0 Переглядів 4 946

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.