RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«З шахових фігур можна створити шедевр»

Мешканець Новоселиці Михайло Марандюк отримав "золото" та "срібло" на Чемпіонаті світу. Чоловік посідає сьоме місце в світовому рейтингу найсильніших шахових композиторів.

- Пане Михайле, скільки у вас зібралося нагород за всі роки?

- Для мене основні золоті нагороди, отримані на чемпіонатах світу. Таких налічується 12, у тому числі вісім - в особистісних змаганнях і чотири - в командних. А якщо рахувати всі нагороди та призи, то набереться понад 300. У 2007 році в Братиславі отримав "Оскара" як кращий композитор шахів.

"Хотів би увійти до четвірки найкращих"

- А крім медалей отримували якусь матеріальну винагороду?

- Шахові композиції - це не професійний, а любительський, не олімпійський вид спорту. Тому заробити на цьому гроші не можна. Я працюю соціальним працівником в Новоселицькій міськраді. А шаховими композиціями займаюся після роботи або у вихідні. Це моє захоплення.

- І коли воно почалося?

- У 1968 році, коли я навчався у Кишинівському політехнічному інституті. Якось в науковій бібліотеці натрапив на журнал зі складання шахових композицій. Це мене зацікавило. Склав свою задачу і відіслав її в газету "Радянська Молдавія". Так все і почалося. За весь час я склав понад тисячу задач, які опублікував у більше ніж 30 країнах світу. Кращі композиції потім передрукували в 130 книгах, зокрема в альбомах FIDE, які становлять золотий фонд. Існує світовий рейтинг шахових композиторів. Нині я займаю в ньому сьоме місце. Хоча хотів би увійти до четвірки найкращих. Це може трапитися через три роки. Але для цього треба набрати більше очок.

- Звідки у вас такий незвичайний талант?

- Важко пояснити. Це як запитувати у поета, чому він пише вірші, або у композитора - чому творить музику. В нашій родині не було любителів шахів. Мої діти та внуки теж не хочуть цим займатися. Гадаю, одного ненормального у родині вистачить (сміється, - авт.). Це захоплення шаховими композиціями прийшло до мене якось само собою. Щоб стати справжнім майстром, довелося дуже багато працювати. На деякі задачі витрачав день-два. Хоча траплялося, що на одну композицію йшли роки. Відшліфовував її до досконалості, бо цього вимагав високий статус. Багато часу також займає суддівство різних конкурсів. Я арбітр міжнародної категорії.

- Щоби складати шахові композиції, треба вміти добре грати в шахи?

- Це необов’язково. Справа в тому, що шахи - це одне, а шахові композиції - зовсім інше. Це все одно, що грати у карти в "дурня" або в "преферанс". Перше можуть всі, а друге - одиниці. Звичайно, я користуюся шаховою дошкою і фігурами, але тільки як предметами для складання задач. Хоча мені таки довелося навчитися добре грати в шахи. Коли мені мали присвоїти звання майстра спорту, для цього треба було отримати перший розряд із шахів.
"У кожного шахового композитора є власний стиль"

- Простій людині важко зрозуміти, чим ви займаєтеся…

- Мені теж нелегко це пояснити (сміється, - авт.). Якщо порівнювати з музикою, то людям більше подобається естрада, де все зрозуміло, а ось оперу можуть слухати не всі. Це саме стосується і шахових композицій. Здається, що там захоплюючого: розкладені на дошці фігури… Але з них можна створити справжню казку або мистецький шедевр. Недарма нас називають шаховими композиторами. Коли два шахісти сидять навпроти один одного і переставляють фігури - це спорт і проза. Але коли ти придумуєш шахові композиції - це вже художній твір, шахова поезія. Тут як у музиці: треба постійно творити щось нове. Тільки у музиці - нотами, а в шахах - фігурами. І в кожного шахового композитора, як і в митця, є власний стиль, який не сплутаєш. Ти не можеш повторити чужу композицію, бо це вже буде плагіатом. Звичайно, як і в мистецтві, повинно бути натхнення. Але це також вимагає багато праці, поту, удосконалення.

- Комп’ютер допомагає вам складати шахові композиції?

- Ні, задачі я складаю сам. Але з допомогою комп’ютера перевіряю їх. У соціальній мережі спілкуюся з багатьма колегами-композиторами з інших країн, дізнаюся про їхні творіння.

- Вас називають найбільш титулованим українським композитором шахів. Чому ніхто не може вас перемогти?

- В Україні не хочуть займатися складанням шахових композицій, бо це не приносить заробітку. Це роблять тільки справжні фанати. Але їх дуже мало. Можливо, коли піду на пенсію, займуся тренерством і навчатиму дітей.

- Нині спортсменам дуже важко знайти спонсорів. А хто допомагає вам їздити на різні чемпіонати?

- Декілька років отримував обласну стипендію зі спорту. Допомагала райрада. Давали гроші й колеги-композитори, які зацікавлені в тому, щоб ведучі спеціалісти їздили на змагання в інші країни. Командні виступи спонсорувало міносвіти. Та я здебільшого їду тільки на церемонію нагородження. Приміром, цього року маю їхати в місто Батумі (Грузія), де відбуватиметься конгрес композиторів шахів. Я не тільки виступатиму на трьох дошках, а й виконуватиму обов’язки старшого тренера нашої команди.

- Що вам хотілося би ще зробити?

- Хотів би видати книгу, до якої увійде 500 моїх найкращих шахових композицій. Уже навіть є спонсори, які готові все оплатити і розповсюджувати видання. Але це досить копітка праця. Сподіваюся, що наступного року зможу підготувати всі матеріали. Хочеться, щоб книга вийшла двома мовами: українською та англійською.

Надія БУДНА

Із досьє "МБ"

Михайло Марандюк - заслужений майстер спорту України, міжнародний гросмейстер, 12-разовий чемпіон світу зі складання шахових композицій.

Народився 17 січня 1949 року в Новоселиці. Закінчив Кишинівський державний політехнічний інститут. Склав понад тисячу задач. Отримав майже 300 різних нагород та призів, зокрема шахового "Оскара" та олімпійське золото.
Найбільш титулований український шаховий композитор.

Почесний громадянин Новоселиці.
Редактор: Микола Кобилюк
2-08-2013, 10:54
Коментарів 0 Переглядів 2 821

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!