
Нове п’ятирічне дослідження, що охопило понад 7000 дорослих середнього віку, показало: ті, хто снідав раніше і довше утримувався від їжі вночі, частіше мали нижчий індекс маси тіла (ІМТ).
Про це пише NV.
Чому важливі не тільки продукти, а й час приймання їжі
Науковці з Барселонського інституту глобальної охорони здоров’я (ISGlobal), за підтримки фонду la Caixa, з’ясували: дві повсякденні звички — раннє вживання їжі та подовжена нічна перерва без їжі — стійко пов’язані зі здоровішою вагою. Результати опубліковані в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Дослідження проводили серед учасників проєкту GCAT | Genomes for Life віком 40−65 років. У 2018 році вони заповнили анкети про харчування та спосіб життя, а через п’ять років понад 3000 із них знову надали дані про свій стан здоров’я.
Раннє харчування краще узгоджується з біоритмами
"Наші спостереження підтверджують дані інших досліджень: подовжена нічна перерва в їжі, особливо в поєднанні з раннім сніданком і вечерею, може сприяти підтримці нормальної ваги. Це може пояснюватися тим, що ранковий прийом їжі краще узгоджується з циркадними ритмами — природним біологічним годинником, — покращуючи спалювання калорій і контроль апетиту", — коментує дослідниця Лучіана Понс-Муццо laмммISGlobal, зараз IESE Business School). Однак вона підкреслює, що для офіційних рекомендацій потрібні додаткові докази.
Чоловіки з пізнім сніданком — у групі ризику
Використовуючи кластерний аналіз, команда виявила групу чоловіків, які починали їсти тільки після 14:00 і утримувалися від їжі в середньому 17 годин. Ця підгрупа також частіше курила, пила алкоголь, мала нижчий рівень освіти, була менш фізично активною і рідше дотримувалася принципів середземноморської дієти. У жінок таких закономірностей виявлено не було.
Пропуск сніданку — сумнівна стратегія
"Хоча переривчасте голодування залишається популярним, його ефективність залежить від форми. Ми вивчали нічний варіант цього підходу і помітили, що у чоловіків, які пропускають сніданок, не спостерігається переваг у зниженні ваги. Ба більше, інтервенційні дослідження показують: такий метод не ефективніший за звичайне обмеження калорій", — каже Камілла Лассаль, співавторка дослідження.
Хронохарчування: на стику часу і дієти
За словами Анни Паломар-Крос, однієї з авторів, робота входить у напрям, що розвивається, під назвою "хронохарчування". Він вивчає не тільки склад раціону, а й час і частоту прийомів їжі, враховуючи вплив циркадних ритмів. Порушення цих ритмів, підкреслюють учені, можуть негативно впливати на обмін речовин.
Це дослідження доповнює інші роботи ISGlobal, у яких рання вечеря і сніданок уже були пов’язані зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram