
В Україні та низці інших пострадянських країн є дуже популярним вживання насіння соняшнику. Це ледь не обов'язковий атрибут під час спілкування в тісному колі друзів, рідних або під час перегляду футбольного матчу на стадіоні.
Про це пише УНІАН.
Але їмо ми насіння виключно через його приємний смак. Хоча варто пам'ятати про те, що воно доволі корисне для нашого здоров'я, пише VeryWell Health. Воно підтримує здоров'я серця, щитоподібної залози та імунної системи, а також допомагає контролювати рівень цукру в крові та відчуття голоду. Це поживний перекус, багатий антиоксидантами, вітамінами, мінералами, клітковиною, корисними жирами та білком.
У чому користь соняшникового насіння
Насіння соняшнику насичує організм необхідними поживними речовинами і може захищати від хронічних захворювань.
1. Боротьба із запаленням
Високий вміст вітаміну E, а також флавоноїдів та інших рослинних сполук допомагає знижувати рівень запалення.
Дослідження показують, що вживання насіння і проростків може зменшити запальні процеси в організмі і, як наслідок, знизити ризик розвитку низки захворювань.
2. Підтримка здоров'я серця
Насіння соняшнику багате на корисні жири - поліненасичені та мононенасичені. Фітостерини, що містяться в ньому, відомі своєю здатністю знижувати рівень холестерину.
3. Підвищення енергії
Завдяки вітамінам групи B, вживання насіння допомагає підтримувати рівень енергії протягом дня. До його складу входять тіамін, рибофлавін, пантотенова кислота, ніацин і вітамін B6 - необхідні компоненти енергетичного обміну в клітинах.
4. Підтримка імунної системи
Насіння соняшнику містить такі мінерали, як цинк і селен, які допомагають організму боротися з вірусами і бактеріями, а також сприяють зміцненню імунітету.
5. Профілактика раку
Дослідження свідчать, що вітамін E, токоферол і кон'югована лінолева кислота (CLA), що містяться в насінні та його проростках, мають протиракові властивості й можуть знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань.
6. Підтримка щитоподібної залози
Рослинні дієти пов'язані з поліпшенням здоров'я щитоподібної залози. Зокрема, насіння соняшнику допомагає захищати щитоподібну залозу від окислювального стресу.
7. Запобігання м'язовим судомам
Магній, що міститься в насінні, відіграє ключову роль у регулюванні функцій нервів і м'язів. Вживання насіння може знижувати ризик судом.
8. Регуляція рівня цукру в крові
Згідно з сучасними даними, насіння соняшнику має антидіабетичні властивості. Флавоноїди, глікозиди та фітостерини в його складі сприяють зниженню рівня цукру в крові.
9. Підтримка жіночого репродуктивного здоров'я
Насіння багате на вітамін E, фолат, фосфор і корисні жири, важливі для розвитку плода і здоров'я матері. Також фітохімічні речовини в насінні сприяють травленню та імунному захисту, що особливо корисно під час вагітності.
10. Підтримка м'язової маси та її розвитку
Насіння соняшнику - чудове джерело рослинного білка без насичених жирів і холестерину, що містяться в м'ясі. До того ж воно багате на калій, важливий для м'язів.
11. Поліпшення травлення
Одна порція насіння містить близько 3 грамів клітковини, яка сприяє нормалізації травлення, покращує мікрофлору кишківника і допомагає боротися із закрепами.
Яку шкоду несе насіння
Як і будь-який продукт, насіння може мати недоліки для певних людей. Деякі речовини в його складі можуть спричиняти проблеми в разі надмірного споживання.
1. Надлишок натрію (солі)
Саме по собі насіння містить небагато солі, але часто воно продається підсоленим - особливо в шкаралупі, яка може містити до 70 мг натрію на 28 г продукту.
Американська кардіологічна асоціація рекомендує споживати не більше 1500 мг натрію на день (допустимий максимум - 2300 мг).
2. Кишкова непрохідність
Рекомендована денна норма клітковини - 25 г для жінок і 38 г для чоловіків. Надмірне споживання насіння (особливо в шкаралупі) може призвести до непрохідності кишківника або утворення фітобезоарів. Це рідкість, але краще дотримуватися поміркованості й вибирати очищене насіння.
3. Алергія
Алергія на насіння соняшнику трапляється рідко, але може проявлятися свербінням у роті, набряком губ і горла, кропив'янкою, нападами астми або іншими шкірними реакціями. У важких випадках можлива анафілаксія - небезпечний для життя стан. За перших симптомів слід звернутися до лікаря.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram