
Багато хто чув про куркуму як про протизапальний засіб, який слід включити у свій раціон. Інші продукти, з якими ви її вживаєте, можуть вплинути на здатність організму засвоювати її та отримувати користь.
Видання УНІАН з посиланням на Eating well пише, що золотисто-жовта спеція родом з Південно-Східної Азії відома своїми численними корисними властивостями завдяки вмісту куркуміну, зокрема антиоксидантними властивостями та здатністю зменшувати запалення. Вона використовується як приправа в кулінарії. Однак є одна проблема - куркумін нелегко засвоюється організмом, якщо немає піперину, який може значно пришвидшити засвоєння.
Для чого п'ють куркуму з чорним перцем
Коли мова заходить про розкриття всього протизапального потенціалу куркуми, додавання чорного перцю може стати тим інгредієнтом, про який ви навіть не підозрювали.
"Було доведено, що чорний перець підвищує біодоступність куркуми завдяки фітохімічній речовині піперину", - каже Ліліан Шепард, лікарка-дієтологиня з Далласа. "Піперин підвищує біодоступність куркуми, полегшуючи проходження куркуміну через стінки кишківника і потрапляння в кров".
Дослідження показують, що він може збільшити всмоктування на 2000%. Він також відіграє захисну роль, "сповільнюючи розщеплення і деградацію куркуміну в печінці", що дає змогу збільшити рівень куркуміну в крові.
Куркума - користь для здоров'я
Містить протизапальні властивості
Запалення - це природний захист організму від хвороб, інфекцій і травм, і це необхідна реакція для загоєння. Але короткочасне запалення не є проблемою - хронічне запалення, яке зберігається протягом тривалого періоду часу, може збільшити ризик розвитку захворювань та інших проблем зі здоров'ям.
"Вживання куркуміну може значно знизити такі маркери запалення, як С-реактивний білок (CRP), інтерлейкін-6 (IL-6) і фактор некрозу пухлини-альфа (TNF-α), що підтверджує його потенційну протизапальну дію", - розповів Бід-Лоуз Франциск, дієтолог.
Крім того, куркумін діє як антиоксидант, допомагаючи виводити з організму вільні радикали, які ушкоджують здорові клітини і тканини.
Допомагає полегшити біль у суглобах
"Куркумін може зменшити біль і скутість у суглобах, пригнічуючи запальні процеси, які часто бувають надмірно активними під час артриту", - каже Ерін Кенні, магістр наук, дієтолог.
Нещодавній систематичний огляд і мета-аналіз показали, що прийом куркуміну в низьких і високих дозах знижує біль у суглобах так само ефективно, як нестероїдні протизапальні препарати в людей з остеоартритом.
Може підтримувати здоров'я серця
"Куркумін допомагає зменшити системне запалення, окислювальний стрес і окислення холестерину ЛПНЩ - усі ці чинники сприяють ризику серцевих захворювань", - каже Кенні.
За її словами, куркумін також покращує функцію ендотелію, що сприяє оздоровленню кровоносних судин і поліпшенню кровообігу.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram