RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Майдан охороняють добровольці


Порівняно із Майданом-2004 року на нинішньому мирному Євромайдані досвідчені активісти відзначають значно більше провокацій та агресії. Але провокаторів не варто боятися, їх легко розпізнати.

На чернівецькому Євромайдані людно. Особливо масово підтримують чернівчани всеукраїнські протести у після обідню пору – до мітингувальників приєднуються буковинські студенти. Саме відтоді особливо пильно стежать за порядком на Центральній площі Чернівців охоронці громадського порядку. Вони самоороганізувалися на чернівецькому Євромайдані під час мітингів. Серед них є колишні військові, які знають, як поводитися у натовпі під час масових заходів, і здатні легко розпізнати провокаторів.

Провокаторів знають в обличчя

Колишній військовий Віктор ЗАВАЛЬНЮК служив у прикордонних військах. Нині на громадських засадах керує охороною чернівецького Євромайдану з внутрішньої безпеки. Він розповів, що й тут часто з’являються провокатори:

– На жаль, серед них є чимало студентів. Вони користуються тим, що навчальні заклади підтримують Євромайдан і просто пропускають пари під виглядом мітингувальників. Вони ходять барами та кафе, напиваються і з прапорами йдуть сюди. Зазвичай поводяться зухвало, агресивно. А після 22.00, коли наш Євромайдан дотримується тиші, щоб не заважати чернівчанам, які живуть поруч, вони навпаки голосно вигукують гасла, лаються. На наші зауваження не зважають. У відповідь часто кричать, що вони підтримують майдан, а ми їм заважаємо.

– Ось зараз іде чоловік, – охоронець показує на немолоду людину у сірому береті. – Він нетверезий. Працівники міліції і раніше підходили до нього, просили його піти з площі, а він їх обзивав, поводився агресивно. Ми як охоронці громадського порядку можемо лише попросити піти з майдану. Силу докладати не маємо права, просто розмовляємо. Якщо провокатор не слухає, тоді кличемо правоохоронців, які можуть попід руки вивести його за межі майдану.

Просимо і людей, які мітингують, якщо побачать провокаторів, із ними не сперечатися. Звертайтеся до охоронців громадського порядку та до правоохоронців. Щоб не спровокувати бійку чи штовханину. Також важливо не давати приводу й міліціонерам.

Колишній військовий пояснив, що провокатори зазвичай "розчиняються" у натовпі, розходяться серед людей. І вже з середини натовпу починають кричати, ображати правоохоронців, чим і провокують їх. Власне, так сталося й у Києві минулої неділі на вулиці Банковій. Згодом з агресивного натовпу в "беркутівців" полетіла й бруківка. Тому особливо ніхто не придивлявся, хто саме кидав фаєри та каміння. В результаті постраждали мирні люди.

Агресії стало більше

Незважаючи на мирний характер Євромайдану, у повітрі відчувається напруженість. Тому кожному потрібно бути готовим до будь-яких провокацій. Тарас СТЕЦЬКІВ, польовий командир Помаранчивої революції також вважає, що під час цього Євромайдану і правоохоронці поводяться агресивніше, і провокаторів значно більше, ніж було на майдані 2004 року.

– Люди нині обурені. Ступінь агресії та радикальності суспільства помітно зросла, – сказав кореспонденту "МБ" знаний активіст. – Кількість провокацій та провокаторів у Києві багато. Але їх розпізнати легко. Насамперед за виглядом. Як не дивно, усі вони вдягнені у чорні шапки і куртки. Зазвичай дивляться з-під лоба, під ноги, ховають обличчя, опускають очі. Часто можна побачити, як така людина у чорному ніби йде спокійно, аж раптом кудись біжить, зупиняється, оглядається. Така неадекватна поведінка помітна навіть непрофесіоналам. Традиційно провокатори – це антисоціальні елементи, зібрані з дрібних шахраїв та злочинців, безробітна молодь, яка займається у спортивних клубах. Вони не жили у нормальному суспільстві. Тому коли вони потрапляють до людей, вони губляться і видають себе неадекватною поведінкою. Це відразу помітно.

– Наразі провокаторам на київському майдані не вдається порушити мирні протести мітингувальників, – запевняє Тарас Степанович. – Хоча спроби є. Але люди на це реагують спокійно. Якщо і з’являються агресивно налаштовані молодики, люди швидко, спокійно і акуратно виводять їх із натовпу: за руки, за ноги, у плечі.
Щоб зберегти мирний настрій Євромайдану досвідчений мітингувальник радить усім поводитися звично, бути спокійними, привітними, усміхненими.
Ліна НАГІРНЯК

Варто знати

Як поводитися під час масових акцій:

*Підтримуйте один одного.
*Поводьтеся не агресивно, не бігайте, не метушіться.
*Ігноруйте заклики бити, ламати, руйнувати.
*Не вигукуйте образливі, лайливі слова.
*Ходіть не поодинці, а групами.
*Не виходьте із натовпу. Якщо є можливість, то відбивайтеся.
*Якщо вас висмикують із натовпу, намагайтеся втриматися за тих, хто стоїть поруч.
*Тримайтеся подалі від стін, металевих конструкцій.
Редактор: Lina
9-12-2013, 14:56
Коментарів 0 Переглядів 3 138

Питання розглядали за письмовим клопотанням єпископа Чернівецько-Буковинської єпархії Православної церкви України Феогноста
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
Проблема віртуального покоління. Блог Ярослава Волощука
Все частіше у засобах масової інформації до нас потрапляють новини про дуже негативні явища поміж частини молодого покоління.
ВІДЕО Переглянути все відео

Одна з найдосвідченіших українських страхових компаній – ОРАНТА оновила умови страхування КАСКО. Страховка для транспортних засобів стала ще більш гнучкою, різноплановою та вигідною. Такий страховий захист підходить як для приватних власників авто, так і для бізнесу, адже має цілий комплекс переваг.

Ваша дитина навчається в старших класах і мріє здобути престижну освіту? Допоможіть їй знайти свій вибір у житті, подавши заявку до Буковинської малої академії наук учнівської молоді.

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.