RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Депутати-"прогульники" пояснили, чому не відвідують сесії Чернівецької міськради

У Чернівецькій міській раді близько 30% депутатів – кандидати на відкликання. У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.

Про це йдеться у публікації координатора Громадського руху ЧЕСНО у Чернівцях Андрія Кучурана.

Згідно Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (ст. 37), якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату.

Читайте також: У Чернівцях депутати міськради проводять сесію у піцерії

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота безпосередньо вплинуть на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Депутати-"прогульники" пояснили, чому не відвідують сесії Чернівецької міськради


Громадський рух ЧЕСНО вирішив поцікавитись, як депутати пояснюють причини своєї відсутності під час сесій та на засіданнях комісій.

Екс-регіонал Микола Клим пропустив більше половини сесій ради у 2014 році і вважає таке відвідування цілком нормальним, мовляв, працювати нема більше над чим:

“Ви знаєте, якщо Ви подивитесь, то я пропускав хіба тільки за ці півтора року, як ця наша нова влада… В Україні все стало гарно жити і тому не має сенсу працювати. У нас же все стало дуже добре! А до 2014 року, якщо ви подивитесь, то все було нормально”.

Але кандидатом на відликання екс-регіонал став не лише за результатами прогулів сесій. Микола Клим пропустив 100 % засідань комісії ще за часів президентства Віктора Януковича у 2012, 2013 та 2014 роках.

Депутати-"прогульники" пояснили, чому не відвідують сесії Чернівецької міськради


Втім аргументація стосовно прогулів у часи Партії регіонів у депутата знаходиться така ж сама:

“Ви знаєте, то треба так сісти і поспілкуватись. В нас в країні є такий чернівецький чувак Яценюк, і знаєте, в нас в країні все добре, він все робить хорошо. Порошенко і Яценюк. Вони молодці, країні дуже добре, то який сенс працювати депутату”

Списочниця від “Батьківщини” Наталія Козлова у 2014 році не з'явилася на більш як половину засідань земельної комісії. Пропуск засідань комісій у такій кількості дає можливість відкликати депутатку. Козлова ж вважає комісію необов’язковою складовою у роботі депутата:

Читайте також: "Це вам не дитсадок!", - мер Чернівців жорстко розкритикував депутатів-"прогульників"

“Ми не один раз писали і звертались, щоб змінити голову комісії Олексія Редько (однопартієць депутатки - прим. авт.). Через це я не ходжу. Голову комісії Редько не змінювали, оскільки новому голові було б важко увійти в курс справи, а якісь навики в нинішнього вже є. І тут всі чекають виборів, тому не було сенсу змінювати на рік. У мене позиція така – я самостійно вивчаю матеріали і приходжу підготовленою. Я не вважаю, що настільки варто бути принциповим у відвідуванні комісії. Найголовніше в чому потрібно бути принциповим, так це приходити на сесію і бути підготовленим”.

Ще один депутат екс-регіонал Василь Ткач свою відсутність на засіданнях комісії у 2014 році пояснює напруженими відносинами між членами комісії:

“Якщо Ви подивитись в історію питання, то побачите, що не один я був відсутній на комісії. Це питання щепетільне і вам скажу так – був внутрішній конфлікт, – стверджує депутат”.

Варто наголосити, що закон не передбачає поважних причин відсутності на засіданнях сесій чи комісій ради. Однак, як зазначає координатор Громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов, робота в комісіях – дуже важлива.

“Саме комісії пропрацьовують проекти рішень, які виносять на сесії. Депутат, що не відвідує комісій, не може впливати на процес підготовки рішень та зреагувати, коли ці рішення можуть суперечити інтересам громади. Такому депутату дуже важко відстоювати інтереси виборців. Крім того, через пропуски, комісії можуть не мати кворуму для підтримки потрібних громаді проектів рішень. Якщо депутати не ходять на засідання комісій, а приходять лише на сесії, то їх можна порівняти зі студентами, які не ходять на пари, не працюють протягом семестру, а приходять на сесію й намагаються хоч якось здати свій предмет,” – наголошує Круглашов.

Списочниця від ВО Свободи Мар’яна Кривич пояснює, що пропускала засідання комісій у 2014 році через роботу:

“Як правило у мене засідання комісії або якщо я відсутня на сесії пропускаються тільки з однієї причини – по причині моєї роботи. Я працюю адвокатом й іноді мені призначають і засідання, і відрядження на той час, коли відбуваються якісь заходи в міській раді. Крім роботи і хвороби – жодних інших підстав. Я не пропускаю і стараюсь максимально виконувати свої обов’язки”.

Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Робота змушує пропускати засідання міськради також і депутата Андрія Кузіна, який балотувався від Фронту змін і пропустив більше половини засідань комісії у 2014 році:

“Я асистент хірурга і тому коли припадає на хірургію, то я не можу, на жаль, бути присутнім. Працюю в мікрохірургії ока. У нас клініка має виїзну роботу. Ми маємо операційні в Луцьку, Рівному, Хмельницькому, Львові. Тобто коли в мене виходить, що я мушу їхати на операції, я не можу відвідувати комісії, на жаль”.

Вміт не лише робота, а й навчання може стати депутатам на заваді систематичного відвідування засідань. Так, принаймні, пояснює свою відсутність на засіданнях комісії мажоритарниця від “Батьківщини” Наталія Савка:

“Я поступила в Національну академію управління і коли в мене були сесії, то я мала здавати іспити. В мене є диплом, все підтверджено, якщо потрібно, то можна зробити запит. Коли це було – це було як мінімум три сесії, вони якраз проходили на кінець місяця. Ну три тижні ми вчилися і якраз іспити, заліки там здавали. Ще у 2011 році моїй дитині був рік і він деколи хворів, тому деколи я доглядала за ним. В мене також є підтвердження.”

“Свободівець” Віктор Крохмаль надати коментар щодо причин пропусків засідань комісій у 2014 році відмовився.

Мажоритарник від Третьої сили, що представляє Садгірський район, Володимир Штефуряк пов'язує свої прогули у 2014 році з власними бізнесовими проблемами:

“Я співвласник туристичного комплексу в Мигово і в мене згорів готель. В мене були поважні причини, оскільки мені треба було бути на місці і розбирати ситуацію. Багато питань вирішувати, що говорити. Це якби у вас будинок був і потім як нічого і не було. Тому я це говорив секретарю, пояснював ситуацію і він в курсі.”

Депутат Андрій Кавуля у 2014 пішов добровольцем в АТО:

“Це не причина пропуску, це моя позиція. На той момент я пішов добровольцем, тому що потрібно було йти. Багато людей ухиляється, а я хотів своїм прикладом, напевне, як в житті це робиться... Є ряд людей, які не ходять на комісії і сесії, яких потрібно смикати,” - розповідає депутат Кавуля.

Андрій Кавуля не єдиний депутат у місцевому самоврядування, що воював в АТО. До прикладу, у Хмельницькій міській раді один з депутатів, який пішов на фронт, склав депутатські повноваження і таким чином, дав змогу громаді отримати нового представника на сесіях та на комісіях ради.

Однак, варто зазначити, що Андрій Кавуля, повернувшись із зони АТО, з його слів, знову відвідує засідання сесій та комісій:

“Я приїхав за два дні до сесії, і одразу на ній був. Це остання. Наступна сесія 27 числа, на якій я теж буду. Зараз принаймні я лікуюсь, оскільки маю ряд проблем, які пов’язані з відбуванням АТО”.

З іншими депутатами, з якими ми намагалися зідзвонитися, отримати коментар стосовно причин пропусків не вдалося. Це такі депутати як: Валерій Чинуш, Олег Симака, Степан Ленігевич, Володимир Колосюк, Юрій Ватаманюк, Оксана Мойсюк, Віктор Горда.

Координатор Громадського руху ЧЕСНО наголошує:

“Якщо депутат не в змозі бути на засіданнях і комісіях, як того вимагає закон, то варто відмовитись від мандату. Громада тоді обрере іншого представника, який зможе представляти інтереси людей і контролювати роботу комісій та роботу депутатів на сесіях”.

ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Чернівців та області (Пишіть на e-mail pigmaliones@gmail.com).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.
Редактор: Микола Кобилюк
7-09-2015, 21:07
Коментарів 0 Переглядів 3 077

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.