RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Подешевшання яблук на Буковині прогнозують через два тижні

В Україні почали дешевшати яблука. Якщо в першій декаді липня оптова ціна ранніх сортів у Києві нерідко доходила до 20 грн / кг (0,82 євро / кг), то зараз вони надходять у продаж на оптовий ринок "Столичний" по 12-15 грн/кг (0,49 -0,62 євро/кг) залежно від якості, сорту і розміру, розповіли продавці.

Про це повідомляє "Експрес".

Але навіть після зниження ціни в липні яблука ранніх сортів коштують у середньому в 1,7 раза дорожче, аніж в середині літа 2014-го. Учасники ринку стверджують, що розцінки будуть залишатися відносно високими до початку масового збору врожаю. Виробники кажуть, що темпи зниження вартості раннього яблука на українських оптових ринках будуть прискорюватися в міру зростання пропозиції в господарствах. А до тих пір, поки не з'явиться можливість сформувати великі партії товару, його ціна буде приблизно відповідати "ціні холодильника", тобто ціні яблук старого врожаю.

"Зараз яблука з холодильника продаються приблизно по 23-25 грн/кг. У нас у Вінниці вище за 30 грн/кг яблук годі й шукати навіть вроздріб", - розповіла директор ТОВ "Агродар-Груп" (Вінницька обл.) Лариса Крайник.

Начальник відділу маркетингу оптового ринку "Шувар" (Львів) Євген Мокрик розповів, що яблука тільки тиждень тому почали надходити з приватних господарств, тому говорити про якісь усталені тенденції чи прогнози зарано.

Господарства в Закарпатській області продають фрукт за ціною 17-18 грн / кг, імпортні яблука з Італії та інших країн продаються на опті по 20-22 грн/кг.

"Перші літні яблука завжди дорогі. Основне зниження цін почнеться через два-три тижні. Ціна зазвичай суттєво падає з 20-х чисел серпня", - зазначив директор ПП "Голд Сад" (Чернівецька обл.) Віктор Дячук.

У той же час, за його словами, дуже багато залежатиме від цін закупівлі яблук на сік.

"Переробники тільки почали роботу з укладання контрактів", - говорить Дячук.

Як повідомив представник однієї з компаній-переробників яблук Роман (Вінницька область), на ціну закупівлі впливає вартість яблучного концентрату на європейському ринку. За його словами, якщо тонна концентрату коштує приблизно 800 євро, то завод вираховує, за якою максимальною ціною йому вигідно купити кілограм яблук.

У компанії Korbadj підтвердили, що переговори з потенційними покупцями відкладають на середину серпня, коли буде масовий збір яблук, тому що ціни на ринку ще остаточно не склалися. Поки що закупівельні ціни стартують від 1 грн за кіло "технічних" яблук. А після того, як запустяться всі заводи, буде конкуренція і основний вал врожаю, з'явиться ринкова ціна. Як повідомляє UBR, переробники промацують ринок, але впевнені, що ситуація під контролем.

"Якщо у садівника з 400 га тисячі тонн "падалиці", то він їх що, на сміттярку викине? Бо в садку її не можна залишати -- це погано для дерев. Тому раніше були випадки, що і по 50 копійок віддавали. Так що ціна в 1 грн/кг цілком адекватна, а я думаю, що вона буде ще вищою ", - розповіли вони.

А ось виробники бачать ситуацію дещо інакше. "Ми прийняли рішення: якщо ціна від переробників на технічні яблука буде нижчою, аніж 2 грн за кіло - не приймати такі пропозиції. Нехай пропадає, але дешевше ми не віддамо, - попередила Лариса Крайник. - Ось недавно з Києва дзвонили, пропонували по 1,5 грн. Але ми відмовилися".

При цьому виробники стверджують, що цього року із врожаєм проблем не буде. Більше того, через посуху в деяких регіонах (наприклад, Вінницької області) в цьому році врожай більш "чистий", менше так званої "яблучної парші" (чорні крапки на поверхні плоду). "Минулого року у нас в Кіровоградській області град побив до 80% урожаю. А в 2015-му врожай хороший, хоча і не такий великий, як ми розраховували", - повідомили в компанії компанія Korbadj.
Редактор: Микола Кобилюк
21-07-2015, 22:52
Коментарів 0 Переглядів 1 669

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.