Чабани п’ять місяців у році доять овець і не дають згаснути ватрі

Новини Чернівців / Життя
3 184
0
Чабани п’ять місяців у році доять овець і не дають згаснути ватрі

Над хатиною-колибою на фоні лісистих вершин майорить новенький український прапор поруч з прапором Євросоюзу.

– Заходьте, пригощайтеся, пробуйте нашу бринзу, вурду, мамалигу, – так чабани зустрічають гостей на полонині Брада (румунською "галявина"), що високо в горах за буковинським селищем Красноїльськ.

Навколо загорожі для овець, поруч віз, дровітня, рукомийник, лавиця з відрами, загорожа з кількома свинками, невеликий рукотворний ставок біля джерела – ціле господарство. Керує ним Ілля ІЛІУЦ – старший чабан, по-місцевому "бач".

– І так усіх пригощаєте? – запитую.

– Звичайно! У мене так – всіх пригощаю. От минулої неділі аж туди (вказує на місце за навісом, – авт.) стіл викладали, стільки народу прийшло. Бо ж як інакше? І з дитячого табору до нас дітей на екскурсії постійно водять, це понад 200 осіб. Знаєте, як ті пацани тішаться, що були аж де в горах і там їм шматочок бринзи дали! А міські діти мамалигу так наминали і казали: "Мамо, який цей торт у вас добрий!" Лише у середу і п’ятницю піст, тоді бринзою не пригощаємо і не продаємо її.

Овечий сир у чабанів набагато смачніший, ніж з базару, несолоний, пахне свіжістю. Поруч з мискою бринзи тарілочка перетертого з сіллю часнику – місцева приправа.


– Чому на полонині бринза набагато смачніша? – цікавлюся.

– На полонині бринза найсмачніша, бо свіжа, робимо її двічі на день. Бринза – з невареного молока, а потім дзер (сироватку, – авт.) варимо і з неї робимо вурду. То вурда навіть у холодильнику за два дні починає псуватися. Бринза трохи довше зберігається. Якщо ж хочете зберігати бринзу довго, то добре перемніть її з сіллю руками, чи змеліть на м’ясорубці, додайте частину вурди і щільно утрамбуйте в банки.

За п’ять місяців жодного разу вдома не ночують

Окрім головного чабана, на полонині ще двоє дорослих і двоє 14-річних хлопців. Діти працюють нарівні з дорослими. Кажуть, що батьки їх відпускають, бо чабанування для здоров’я краще від будь-якого санаторію.

– Після шостого травня приходимо сюди і до кінця вересня пасемо овець, – розповідає про свою роботу чабан. – Овець люди дають, і своїх беремо – зараз маємо понад 300. Вдома жодного разу за цей час ніхто з чабанів не ночує – лише деколи хтось із нас їде конем в село по продукти. Беремо хліб, крупи, олію, овочі, дітям пряники й цукерки. Щодня о п’ятій ранку доїмо овець, потім женемо пасти за кілька кілометрів до підніжжя гори, в обід приганяємо подоїти, потім знову пасемо, о 21.30 – вечірнє доїння. Міняємося – двоє до обіду пасуть, двоє після обіду. За день кожен чабан набігає горами кілометрів вісім.

– Буває, що чабани не витримують і додому повертаються?

– Іноді не витримують. Ні телевізора, ні комп’ютера, рано вставати, пасти мусиш і в спеку, і в дощі… Сюди іде працювати лише той, кому це подобається. Небагато охочих. Люди з Красноїльська воліють за кордоном заробляти. Тут багато не заробиш – власники овець восени нам платять по 60 гривень за кожну вівцю – як за кілограм бринзи. Ми ж їм по п’ять кілограмів бринзи за вівцю маємо віддати. Людям це дуже вигідно, ціле літо не мають клопоту з випасанням.

– Жінок чабанувати не берете?

– Ні (сміється). Це традиція, що на полонині живуть лише чоловіки.

– А яких іще традицій дотримуєтеся?

– Коли іде доїння, бринзу не продаємо. Також у цей час не можна свистіти, шуміти. Вогонь має горіти весь час, доки ми на полонині. Як прийдемо сюди у травні, розпалимо ватру – так вона не повинна гаснути до осені. На ніч підкладаємо товстіші поліна. Не можна, щоб вогнище погасло – поганий знак.

– Усе, як сто років тому?

– Старі чабани кажуть, що колись важче було. Он у нас підлога з дощок, настили для спання з дощок, ковдри (показує на двоярусні "ліжка" за завісою – авт.). А колись дощок чабани не мали. Зроблять навіс, під ним землю корою вистелять і на тій корі спали. Мали лиш фуфайки, бушлати – загорнуться і так ночували. Щоправда, колись на полонині були колгоспні вівці, то чабани мали трудову книжку, зарплату, стаж їм ішов.

З реанімації – у бачі

– Куховарить у вас хто?

– Усі ми тут кухарі. Мамалигу, картоплю варимо – усе, як вдома. Бринза, молока, сметана свої, гриби в лісі збираємо. У пісні дні борщ їмо. Діти собі малину зі сметаною колотять, бачите, він зовсім не схуд! – Ілля показує на хлопчака-чабана на лавці й сміється.

– Овець тепер люди більше тримають?

– Зараз так. Бо продукти дорогі, а з вівці і сметана, і сир, і м’ясо. Хтось має шість, хтось 20 овець. Раніше наші люди мали верстати для овечої вовни, робили ліжники, килими – все. Тепер хіба що нитки вручну сукають і шкарпетки з вовни плетуть. Вовна не іде – в село як скупники приїжджають, то дають за кілограм вовни усього п’ять гривень.

– До якого віку у Красноїльську чабанують?

– Є і в 70 пасуть овець. А два роки тому помер дід, який у 81 рік ще працював на полонині.

– На собі відчули, що полонина дає здоров’я?

– Раніше я був водієм на хлібопекарні. Хліб возив зі Сторожинця. У 2006 році заробив інфаркт. Після того вирішив: піду на полонину. Коли вперше сюди піднявся – злякався! Як так високо бігати за отарою? Та швидко втягнувся. З тих пір щороку на Браді. Коли проходив чергове обстеження в кардіодиспансері, лікар не міг надивуватися: "Чоловіче, де ти був, куди їздив лікуватися, що робив?" Сказали, що не видно рубців на серці. Зараз, коли їду до Чернівців, стає страшно – як тут люди живуть? Ніби в кам’яному мішку! Там же дихати нічим! Без полонини уже не можу. (Надія МАКУШИНСЬКА)
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

10:38
Жив театром: сьогодні - 90 років з дня народження Анатолія Литвинчука
10:19
Горіли житлові будинки: на Буковині за минулу добу рятувальники ліквідували 12 пожеж
09:59
В Україні стрімко дорожчає один із молочних продуктів
09:38
Команда Трампа впевнена, що зможе закінчити війну наступного тижня
09:17
Субсидія на оренду житла 2025. Куди звернутися за призначенням та які документи потрібні
08:55
Більшість забуває: чому потрібно замочувати рис перед приготуванням
08:37
За минулу добу на фронті - 112 боєзіткнень. ЗСУ знищили ще 1180 окупантів
08:19
Нічна атака росіян: у низці областей України оголошували повітряну тривогу через загрозу ударних БПЛА
08:00
Яке свято 23 лютого в Україні та світі: заборони, традиції, народні прикмети
07:45
Діти створюють пристрої для військових та смертельна ДТП на Руській: головні новини 22 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 23 лютого не буде світла
07:00
Погода на Буковині 23 лютого
02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм